Boek van de maand juli: Het Surinamedagboek

Met ons nieuwe Boek van de maand maak je deze zomer sowieso een verre reis!  Ons nieuwe Boek van de maand is: Het Surinamedagboek van Merijn de Boer.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Het Surinamedagboek

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

De absurditeit in het alledaagse

Het Surinamedagboek beschrijft een wekenlange expeditie in het kielzog van een vergeten schrijver. Iets wat Merijn de Boer absoluut kan is een verhaal schrijven waarbij de personages tot leven komen en jou als lezer meeneemt op reis. En wat voor een reis! Door de afgelegen gebieden van Suriname maar liefst. Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen. De reis is bedoeld om meer bekendheid te creëren voor leven en werk van de Surinaamse schrijver Albert Helman. Waar hoofdpersonage Merijn zijn reis compleet synchroniseert met zijn voorbeeld, schrijver Albert Helman, is zijn reisgezelschap over het algemeen met andere intenties op reis gegaan. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord en zijn ook niet van plan daar iets aan te veranderen, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. De reis gaat van Paramaribo over de rivier tot diep in de binnenlanden. Sommige groepsgenoten zijn enigszins apart, zoals de professor en operaliefhebber André, de overspannen vader Julius en het echtpaar Tonnie en Sjors, dat zichzelf als avonturiers ziet. Met een zeer divers gezelschap vertoef je in een hangmat, vaar je in een boot en beklim je hoge bergen. Dit levert de nodige grappige situaties op waar we vaak erg om moesten lachen.

Een fictioneel reisdagboek

In 2011 publiceerde literair tijdschrift Tirade het verslag van de reis die Merijn de Boer met zijn vader en zus maakte van Paramaribo naar de oostelijke binnenlanden van Suriname. Ze volgden de route die Albert Helman in 1955 had opgetekend in zijn boek Het eind van de kaart. En nu is er dus Het Surinamedagboek, waarin De Boer zijn reiservaringen uit 2011 fictionaliseert tot een roman. Vader en zus zijn uit het verhaal verdwenen, maar er is een nieuw kleurrijk gezelschap voor in de plaats gekomen. In eerste instantie kan je je afvragen of een verslag van een reis die een eerdere reis volgt wel zo interessant is. Want wie is Helman? En waarom wordt zijn reis nagedaan? En kan je zoiets dan wel een roman noemen? Wat je bezwaren ook zouden kunnen zijn: zet je eroverheen! We weten zeker dat je er geen spijt van zult hebben.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Dario Goldbach – De man die alles had

Bestel De man die alles had via Paagman.nl

Het boek De man die alles had van Dario Goldbach gaat over een man die nooit een naam krijgt, maar de beschrijving is voldoende, want hij heeft of had ook echt alles. Dit boek heeft meerdere lagen, het is een verhaal waarin verleden en heden door elkaar lopen en samenkomen. Een liefdesverhaal. Een verhaal over een mislukte kunstenaar. En bovenal een satire op het kapitalisme, erg treffend! We lezen over miljoenenbedrijf Odium dat alles doet om geld te verdienen en daarbij allerlei mensen en landen uitbuit en nooit kan verliezen. We zien het op grote schaal bij een wereldwijd project om internet sneller te maken, maar ook op kleine schaal waarbij een rustige tikibar is veranderd in een club om de mensen op een eiland te vermaken: er is gekapitaliseerd. Tegelijkertijd lezen we over de jeugd van de Man, die bij zijn vader, de mislukte kunstenaar, woonde. Hij gaat studeren en ontmoet Mila, de dochter van de eigenaar van miljoenenbedrijf Odium, en ze zweren tegen elkaar dat ze er beiden nooit gaan werken. Later komt hij Mila weer tegen als zij een hoge functie heeft bij Odium, maar zij probeert, net als hij uiteindelijk, het bedrijf van haar moeder te saboteren. Zo origineel, zo veel lagen en zo’n goed onderwerp en fijne schrijfstijl!

Bert Moerman – Shampoo

Bestel Shampoo via Paagman.nl

Sinds het overlijden van moeder LePierre is niets meer hetzelfde in het gezin. Zoon Jerry voelt zich verantwoordelijk voor het overlijden van zijn moeder en beleeft regelmatig depressieve periodes. Dochter Lauren wordt op haar bruiloft continu herinnerd aan de afwezigheid van haar moeder en probeert haar eigen carrière op te bouwen. Vader Paul probeert de relaties binnen het gezin te herstellen en laat zijn shampoo-imperium achter zich. De verschillende perspectieven onthullen langzaam maar zeker wat er gebeurd is in de familie en hoe het ieders leven tot op heden beïnvloedt.

Tamar Berends – Iets warms graag

Bestel Iets warms graag via Paagman.nl

Interessante woordkeuze en vernieuwende schrijfstijl in dit debuut van Tamar Berends. Het verhaal wordt verteld vanuit het dagelijks leven in de Bijlmer en vanuit Paramaribo, het gehele boek door wisselt dit af. Ronja/Ronnie woont in de Bijlmer, Amsterdam en werkt in de thuiszorg regelmatig krijgen we een ongefilterd inkijkje in hoe dat er precies aan toe kan gaan als thuiszorgmedewerker en dat is niet mis, van agressieve cliënten tot aan hygiëne, het is niet voor iedereen weggelegd. Naast haar baan dompelt ze zich samen met haar Surinaamse buurmannen onder in de nodige drank, drugs en seks om aan de realiteit te ontsnappen. Problemen stapelen zich op en het wordt haar teveel, ze besluit als au pair te gaan werken in Suriname. Alleen is ook daar niet alles wat het lijkt, het blijkt niet zomaar een vakantie maar een vlucht van trauma’s die haar overal volgen.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Boer Boris tien jaar! Tien vragen aan de makers Ted en Philip 👨‍🌾🚜

Tienmaal hieperdepiep hoera voor Boer Boris! Zestien delen met spannende avonturen en heel...
Lees verder