Valentijnsspecial: Wat is het boek van jullie liefdesdecennium?

Speciaal voor Valentijnsdag zochten we per decennium een kenmerkende roman. Zijn jullie samen sinds de jaren ’50? Of kregen jullie verkering in 2020? Bekijk snel welk verhaal over de liefde bij jullie decennium past, want liefde is van alle tijden.

 

1950

Lolita – Vladimir Nabokov

Bestel Lolita via Paagman.nl

Dat bijna iedereen de naam Lolita associeert met erotiek en pubermeisjes, komt door de Russische schrijver Vladimir Nabokov. Niet voor niets is het boek vanaf het moment van publicatie in 1955 een controversiële roman geweest. Lolita vertelt het verhaal van de literaire wetenschapper Humbert Humbert die als een blok valt voor de 12-jarige dochter van zijn hospita, een meisje dat nu eens lief gewillig is en dan weer gemelijk en weerbarst. Een hopeloze liefde die uiteindelijk leidt tot moord, of een vermeende moord.

1960

Turks Fruit – Jan Wolkers

Bestel Turks Fruit via Paagman.nl

In de jaren ’60, het decennium van de anticonceptiepil, de kleurentelevisie, een protestcultuur onder jongeren en minder naar de kerk, verschijnt Jan Wolkers’ Turks Fruit. En die windt er geen doekjes om als het gaat om hartstochtelijke liefde. Hij beschrijft de heftige relatie tussen de jonge beeldhouwer Erik en zijn grote liefde Olga. Ze beleven een grandioze, romantische zomer en besluiten te trouwen, tegen de zin van Olga’s rijke ouders. Totdat Olga zich vreemd begint te gedragen, abrupt breekt met Erik en terug gaat naar haar ouders.

1970

Twee vrouwen – Harry Mulisch

Bestel Twee vrouwen via Paagman.nl

De twee vrouwen in dit boek uit 1975 zijn Laura en Sylvia. Laura, die zelf verlaten wordt door haar man omdat ze geen kinderen kan krijgen, valt als een blok voor Sylvia, de jonge kapster. Nadat Sylvia haar liefde voor Laura heeft verklaard gaat ze er echter van door met de ex-man van haar geliefde. In een meeslepende vertelling verweeft Mulisch de fatale liefde tussen Laura en Sylvia met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.

1980

Liefde in tijden van cholera – Gabriel García Márquez

Bestel Liefde in tijden van cholera via Paagman.nl

Liefde in tijden van cholera verscheen voor het eerst in 1985. Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez vertelt in dit boek het verhaal van een man die eenenvijftig jaar, negen maanden en vier dagen wacht om bij de vrouw te zijn van wie hij houdt. Deze periode geldt vanaf het moment dat zij hem voor het eerst afwijst. Márquez haalde inspiratie voor de roman uit de geschiedenis van de liefde tussen zijn ouders.

1990

Phileine zegt sorry – Ronald Giphart

Bestel Phileine zegt sorry via Paagman.nl

Phileine is een sterke, temperamentvolle, ontactische powervrouw die lak heeft aan alles en iedereen. Laten we het zo zeggen: dit is niet iemand die je tegen je wilt hebben. Het scheelt dat ze menig man met haar gepeperde mening en verbale vuurwerk bij voorbaat laat afdruipen. Haar vriend Max is de enige die haar aankan. Maar laat hij nu net naar New York vertrekken. Als ze hem daar aantreft in een wel heel eigentijdse uitvoering van Romeo en Julia knapt er iets in Phileine.

2000

Ik haal je op, ik neem je mee – Niccolò Ammaniti

Bestel Ik haal je op, ik neem je mee via Paagman.nl

In 2004 werd de Nederlandse versie van dit Italiaanse boek voor het eerst uitgebracht. Het werd echter pas echt een hit toen Saskia Noort het aanraadde aan collega-schrijver Kluun en deze het opnieuw uitbracht. Het verhaal speelt zich af aan de Italiaanse Rivièra. Het is de geboorteplek van de veertigjarige playboy Graziano Biglia. Jarenlang heeft hij gereisd en talloze affaires gehad, maar nu realiseert hij zich dat hij in zijn leven maar bitter weinig bereikt heeft. Hij keert terug om zich te settelen met zijn verloofde Erica, maar zijn extreme liefde voor haar brengt hem constant in problemen.

2010

Normale mensen – Sally Rooney

Bestel Normale mensen via Paagman.nl

Normale mensen werd door Paagmans boekenpanel verkozen tot het boek van de maand januari 2019. Het verhaal gaat over over de relatie tussen twee Ierse millennials uit verschillende sociale klassen. Op de middelbare school hoort Connell bij de populaire jongens terwijl Marianne juist een buitenbeetje is. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. ‘Normale mensen’ is een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken.

2020

Tien Liefdes– Yueran Zhang

Bestel Tien liefdes via Paagman.nl

Gefeliciteerd! Het jaar is nog jong, maar jullie hebben al liefde gevonden. De verhalen in deze bundel gaan allemaal over liefde, zij het op een onconventionele manier. Een zonnebloem wordt verliefd op Van Gogh. Een bruid wordt op haar huwelijksdag bezocht door haar overleden jeugdliefde. Een bekende sprookjesfiguur ziet na vele jaren zijn eerste vriendin terug. Tien liefdes is fris en origineel, vaak sprookjesachtig en surrealistisch, maar haakt ook aan bij de duistere kanten van de dagelijkse realiteit.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Hilke

Van harde linkse hoek naar inspirerend boek

Als het op vechten aankomt, kunnen we er in ons kikkerlandje wel...
Lees verder