Ons Boek van de maand oktober snijdt op indringende wijze en met een kinderlijke blik een schrijnend onderwerp aan. Ons nieuwe Boek van de maand is: Beste mevrouw Eva van Valentijn de Heer.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Beste mevrouw Eva
Met een kinderlijke blik
Elias woont met zijn ouders in een welgestelde wijk. Als hij een verstandelijk beperkt broertje krijgt, veranderen de toch al moeizame verhoudingen binnen het gezin. Zijn vader wordt steeds gewelddadiger en zijn moeder is niet bij machte om hem en zijn broertje te beschermen. Regelmatig gooit vader de handdoek in de ring en verdwijnt voor een periode van tijd om tot zichzelf te komen. Elias kruipt meer en meer in een ouderrol. Hij neemt de zorg voor zijn broer op zich, bekommert zich om het welzijn van zijn moeder en is iedere dag bezig zijn vader te behagen. Buitenshuis houdt hij de schijn van een gelukkig gezin op. Hij vindt zijn toevlucht een paar straten verderop, in het houten huis van een ouder echtpaar. Er ontstaat een band tussen hem en Eva, aan wie hij zijn thuissituatie toevertrouwt. Haar huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven. Het water staat Elias tot aan zijn lippen, kunnen ze met de juiste hulp het tij nog keren? Als op een dag de kinderbescherming bij het gezin op de stoep staat blijkt alles waar Elias zijn hoop op had gevestigd een illusie. Het gekozen perspectief, de jonge Elias, werkt heel goed voor het verhaal. Je merkt dat hij geen kind meer kan zijn omdat hij al te veel zorgen en lasten met zich meesleurt. Je hebt veel medelijden en je voelt dat Elias onder de situatie gebukt gaat, maar je voelt ook dat hij als kind nog niet het volledige besef heeft wat er gebeurt en begrijpt dat er iets aan de situatie gedaan moet worden. Vooral de geestelijke mishandeling komt duidelijk naar voren.
De kunst van het schrijven en weglaten
Valentijn de Heer (1986) is schrijver en zorgmedewerker. Hij schrijft voor Het Parool en publiceerde korte verhalen in onder andere De Optimist en Papieren Helden. Leidenaren zullen het huisje op de cover van het boek vast al herkend hebben: Sunny Home, het voormalige huis van Eva en Maarten Biesheuvel. Dit is het huis waar Elias in Beste mevrouw Eva zijn toevlucht vindt. Het houten huis wordt zijn droomland, dé plek waar hij hoopt voor altijd te blijven. Zo spelen de bewoners van het donkergroene huis een belangrijke rol in het leven van de tienjarige Elias en zijn broertje Johannes. Het boek is niet heel dik en kent een open einde, waardoor je aan het eind eigenlijk heel graag verder zou willen lezen. De kunst van het schrijven en weglaten heeft Valentijn de Heer begrepen!
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Karl Geary – Juno en Legs
Een prachtig, indrukwekkend en hartverscheurend verhaal over twee kinderen die opgroeien in het roerige Dublin van de jaren ’80. Armoede overheerst in het leven van de slimme Juno die zich moeilijk in het gareel weet te houden op de streng katholieke basisschool. Wanneer ze daar opkomt voor de vaak gepeste Seán (Legs) ontstaat er een innige vriendschap tussen de twee. Deze vriendschap wordt abrupt onderbroken door een heftige gebeurtenis op school waar Legs mede verantwoordelijk voor is. Het volwassen worden van Juno gaat niet zonder slag of stoot en uiteindelijk belandt ze op straat. Wanneer daar een bijzondere ontmoeting plaatsvindt wordt het verleden weer opgepakt. Maar ook in het heden is het leven niet altijd makkelijk voor Juno en Legs. Dit verhaal zal nog lange tijd bijblijven. Voor de lezers van Shuggie Bain.
Jeanette Winterson – De nachtzijde van de rivier
De nachtzijde van de rivier van Jeanette Winterson is een verhalenbundel over spoken, opgedeeld in verschillende thema’s van waaruit de verhalen zijn opgezet. Het zijn thema’s zoals ‘plekken’ waar een verhaal zich bijvoorbeeld afspeelt in een oud kasteel. Of zoals ‘apparaten’ waar de digitale wereld en spoken samenkomen. De inleiding is verhelderend en laat precies zien wat Jeanette Winterson interessant vindt en waarom ze deze verhalen heeft geschreven. Er zijn hele enge gruwelverhalen, en ook verhalen die minder eng zijn opgezet maar meer onderzoekend met wat er allemaal kan gebeuren. Of verhalen over paranormale gebeurtenissen die JW zelf heeft meegemaakt. Heel knap hoe ook elke de schrijfstijl anders is als een hoofdpersonage anders is.
Dörte Hansen – Naar zee
De zee en de veerdienst naar het vasteland bepalen het levensritme van de familie Sander, die op een Duits Waddeneiland woont. Het familiebestaan dreigt echter drastisch te veranderen wanneer een nauwelijks merkbaar briesje zich ontwikkelt tot een huiveringwekkende storm. Een prachtige roman met mooi beeldend taalgebruik: je ziet en voelt en ruikt bij wijze van spreken het Duitse Waddeneiland. Het idyllische leven op het eiland (vooral zo in stand gehouden en beleefd door de belanghebbenden en de bezoekers)krijgt in de roman een diepere laag. Aan de oppervlakte zien de levens en karakters van de hoofdpersonen er anders uit dan dat het in werkelijk is. De schrijfster weet dit meesterlijk te beschrijven in mooie woorden en metaforen. Slow reading op zn best!
Alexis Schaitkin – Ergens anders
Vera groeit op in een klein, afgelegen en geïsoleerd stadje in de bergen, waar het het hele jaar door bewolkt en vochtig is. Deze gemeenschap, zeer beschermend en meedogenloos in het vasthouden aan tradities, wordt geconfronteerd met een bijzondere sommige moeders verdwijnen, alsof ze oplossen in de wolken. Vera was nog jong toen ook haar moeder verdween. Terwijl haar leeftijdsgenoten trouwen en moeder worden, speculeren ze over wie het eerste aan de beurt zij die zich te veel aan haar kind wijdt of degene die dat te weinig doet? Wanneer Vera zelf moeder wordt, is de grote vraag of ze zal kunnen blijven. Samen met de hoofdpersoon kom je aan het einde van het boek achter het grote geheim van het dorp. De schrijfstijl is tegelijkertijd heel gedetailleerd en verhullend, waardoor je in het verhaal blijft.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️