Voorkom de zomerdip: zo houd je het leesniveau op peil in de vakantie!

PaagMag artikel BijspijkerenDe term ‘zomerdip’ of ‘zomerverval’ geeft aan dat kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen  kunnen achteruitgaan in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan het eenvoudig worden tegengegaan.

Als kinderen tijdens de zomervakantie regelmatig lezen, is er geen sprake van terugval. Een kwartier lezen per dag is al voldoende. En met deze tips gaat dat als vanzelf.

Tip 1:

Kinderboeken mee! De meest voor de hand liggende tip natuurlijk. Laat je kind zelf boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen. Extra tip: Meegroeiboeken. Dat zijn ideale boeken om de zomerdip op te vangen, omdat ze oplopen in AVI-niveau waardoor je kind ongemerkt steeds wat moeilijkere teksten leest.

Tip 2:

Ontspan. Maak er geen les van, maar reik je kind leuke boeken aan. Zoek naar boeken met humor, cliffhangers en veel beeld. Of kies voor een tijdschrift, vakantieboek of moppenboek.

Tip 3:

Lees voor. Wanneer je kind lezen niet leuk vindt, is het helemaal niet erg om af en toe voor te lezen (ook als je kind al in de bovenbouw zit). Zo geniet hij/zij toch van een verhaal. En voorlezen is nog eens hartstikke gezellig ook!

Tip 4:

Lezen is en kan overal. Denk ook eens aan de foldertjes van het pretpark, een boekje over de streek waar je naar toe gaat, een plattegrond van de dierentuin of de informatie over een vlieg-, trein- of busreis.

Tip 5:

Zien lezen doet lezen. Laat je kind zien dat lezen leuk is en juist iets is wat je voor je plezier doet. Pak dus lekker zelf je favoriete boeken in (of gooi je e-reader vol) en ga bij de tent of op het strand zitten lezen.

Tip 6:

Lees samen. Natuurlijk kunnen jullie ieder je eigen boek lezen. Maar nog leuker is het om samen hetzelfde boek te lezen. Kies een zogenaamd samenleesboek of toneelleesboek. Lees om de beurt een stukje aan elkaar voor. Leuk, gezellig en leerzaam. Wedden dat jullie het boek niet meer weg kunnen leggen?

Bonus-tip: Geef je kind complimentjes na het lezen. (En af en toe een ijsje als beloning is natuurlijk ook nooit weg!)

TOP 10 Zomerboeken:

– Dat kan ik! 6+

Bestel Dat kan ik! bij Paagman.nl

In deze verhalenbundel vol korte verhalen lezen beginnende lezers tekstjes over kleine beestjes. Dat kan ik! laat in de verhaaltjes zien hoe kleine dieren heel sterk en moedig kunnen zijn en hoe ze angsten overwinnen zoals ook kinderen dat kunnen.

– Aap is een boef 6+

Bestel Aap is een boef bij Paagman.nl

Het is feest voor Aap, maar hij is uit zijn hum. Mam geeft hem fruit. Maar Aap wil geen fruit. Hij heeft liever een noot. Zijn vrienden Raf, Nijl en zijn neef komen langs voor het feest. Zij vinden fruit wel lekker en willen graag een stuk. Maar Aap deelt niet uit. Hij zoekt naar een noot tussen het fruit maar vindt hem niet. Aap smijt met het fruit. Hij is boos! Maar Aap heeft iets gemist. Wat doen al die pakjes in de boom?

– Frozen – Het verhaal van Anna en Elsa 8+

Bestel Frozen (AVI-boekje) bij Paagman.nl

Duik in een wereld vol kou en ijs. Met een sneeuwman die van zon houdt. Met trollen en een trouw rendier. En de verborgen toverkracht van Elsa.

– De Gorgels 5 – 11 jaar

Bestel De Gorgels bij Paagman.nl

Midden in de nacht wordt Melle wakker. Er zit een vreemd wezentje op de rand van zijn bed. Het lijkt wel een bolletje wol, met armpjes en beentjes en twee harige, puntige oren. Maar als Melle het licht aandoet, is het wezentje verdwenen. Maar Melle weet zeker wat hij gezien heeft…

– Spekkie en Sproet raadsels op het cruise-schip 7+

Bestel Spekkie en Sproet bij Paagman.nl

Spekkie en Sproet gaan naar een bruiloft op een groot schip. De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm, en alle gangen zien er hetzelfde uit…

– Dog Man 7+

Bestel Dog Man bij Paagman.nl

Als een politieagent en zijn hond gewond raken, verandert een levensreddende operatie alles. Dog man is geboren! Deze nieuwe superheld is dol op botten en likjes geven aan de politiebaas. Maar boven alles beschermt hij de stad.

– The Incredibles – Draag nooit een cape! 8+

Bestel The Incredibles bij Paagman.nl

Mr. Incredible is de grootste held ooit. In dit handboek geeft hij antwoord op de meest prangende vragen: Waar koop je het perfecte Superpak? Hoe weet je of jij ook een superheld bent? Hoe ontdek je welke krachten JIJ bezit? Onmisbaar voor elke superheld!

– Griezelwielen 8+

Bestel GriezelWielen bij Paagman.nl

Geesten, geraamten en donkere schaduwen… Wat doen zij in het Weerwolvenbos? Het lijkt wel een Griezelnacht! In GriezelWielen lopen Dolfje Weerwolfje en al zijn andere nachtvrienden gevaar! Het is namelijk bijna Halloween en dat betekent dat de deur van de geestenwereld voor één nacht opengaat, maar de deur is al een maand te vroeg open! Wat nu?

– De regels van Floor 8+

Bestel De regels van Floor bij Paagman.nl

Regel 1: Alle kinderen mogen zelf regels maken. Dat vindt Floor. Ze vindt ook dat je iemand die jou een stom cadeau geeft, niet aardig hoeft te vinden. En dat grote mensen die zielige kinderen uitlachen ook op de gang moeten staan. En je broer mag nooit je barbiekleertjes met spijkers aan de muur timmeren!

– Het boek van Fee 5+

Bestel Het boek van Fee bij Paagman.nl

Fee woont in het bos. Elk dier houdt van haar. Fiep de heks is daar kwaad om. Zij maakt een vals plan. Dit is een boek voor kleuters die zelf willen lezen. De rechterpagina’s zijn woordpagina’s die je kleuter kan lezen. De linkerpagina’s zijn voorleespagina’s. Zo lees je om de beurt een stukje en geniet je samen van het verhaal. Leuk en leerzaam tegelijk!

 

 

Op zoek naar nog meer (kinder)boeken die de zomervakantie nóg een beetje leuker gaan maken? Lees hier onze tips voor vakantiedoeboeken en hier onze zomerse Boek van de maand juli-tip!

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Jouw kind stopt niet meer met lezen door deze series

Tekst: Muriel van Bohemen Lag je vroeger ook stiekem onder de dekens...
Lees verder