Oh nee! Het gaat iedere boekenwurm een keer overkomen, maar soms heb je gewoon een periode geen zin of tijd om een boek te lezen. Wat nu?
Op zich is het natuurlijk helemaal niet erg, maar als je toch heel graag uit je leesdip wilt komen, hebben wij hier een paar tips voor je die het proberen waard zijn.
1. Probeer eens een luisterboek
Ja ja, sommige mensen vinden dat dit niet ‘echt lezen’ is… maar zolang het jou ontspanning brengt en je daardoor weer het leesvirus te pakken krijgt, wat zou het? Je kan natuurlijk een abonnement nemen bij Storytel, maar bij Paagman kan je CD/MP3-luisterboeken ook per stuk kopen.
2. Lees een kinderboek
Soms heb je zoveel andere dingen aan je hoofd dat het lezen van een moeilijk boek onderaan je lijstje komt. En dat is helemaal niet erg! Er zijn zoveel kinder- en Young Adult-boeken die leuk zijn voor volwassenen om te lezen, dus waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig?
3. Herlees je favoriete boek
Het voordeel van je favoriete boek opnieuw lezen is dat je zeker weet dat de dip niet aan het boek ligt. Je weet precies wat je kunt verwachten en toch zul je elke keer iets nieuws kunnen ontdekken. Waarschijnlijk kan je zelfs denkend aan je favoriete boek alweer leeskriebels oproepen!
4. Lees een korte verhalenbundel
Je hoeft niet altijd meteen 3 uur aan één stuk door te lezen. Af en toe een verhaaltje kan precies die ontspanning zijn die je nodig hebt. Waarbij het met een roman nog wel eens lastig kan zijn om het boek weg te leggen en een tijdje later pas weer op te pakken, is dat bij een verhalenbundel geen enkel probleem. Dus geen heen-en-weer geblader van ‘wat heb ik ook alweer gelezen’ en ‘waar was ik ook alweer’. Ideaal toch?
5. Ruim je boekenkast op
Ken je dat? Dat je boekenkast eigenlijk zo vol is dat je inmiddels al bent begonnen met boeken achter en op de netjes neergezette boeken te leggen? Dan is het tijd om je boekenkast eens grondig op te ruimen. Het aangezicht van zo’n kast kan je namelijk al zo’n onrustig en chaotisch gevoel geven dat je voor het daadwerkelijk lezen van de boeken al helemaal geen rust meer kunt vinden. En als je dan toch met je kast bezig bent, is de kans groot dat je zomaar dat ene boek tegenkomt dat je uit je leesdip gaat halen.
6. Lees een ander genre
Treed uit je comfortzone en pak een boek op wat je normaal eigenlijk zou laten liggen. Lees je normaal eigenlijk altijd romans? Probeer dan eens een Young adult boek of een spannende thriller. Een nieuwe schrijfstijl kan erg verfrissend werken. Je kan ook voor een totaal ander soort boek gaan, dus fictie in plaats van non-fictie of andersom.
7. Ga aan de slag met een reading challenge
Veel mensen presteren beter wanneer ze gemotiveerd worden door een uitdaging – en het liefst met beloning. Je kan kiezen voor een reading challenge waarbij je gewoon kiest voor een x aantal boeken per jaar dat je graag zou willen lezen, maar je kan ook aan de slag met een uitgebreidere leeschallenge. Vorig jaar hebben wij een DIY leeschallenge gemaakt, waarmee je je eigen challenge kan customizen.
8. Kijk een film of Netflix-serie en lees daarna het boek
Een boek vertelt het verhaal vaak veel uitgebreider dan een film of serie, omdat je nu eenmaal meer details kwijt kan in een boek en sommige dingen minder goed op beeld werken. Als je geen zin hebt om te lezen kan het sowieso fijn zijn om een filmpje op te zetten. Hoe leuk is het dan om daarna meteen ook de boekvariant te kunnen lezen? Zoek de verschillen!
9. Meld je aan voor Goodreads/Hebban
Soms is het enige wat je nodig hebt een beetje support van je mede-boekverslinders. Heb jij nog geen account op de leescommunity’s Hebban en/of Goodreads? Dan is het misschien de moeite waard om daar eens een kijkje op te nemen! Zo kun je zien wat anderen lezen en hoeveel ze lezen.
10. Neem je rust – soms is een tijdje niet ook niet erg
Want het allerbelangrijkste om te onthouden is dat je leest voor je plezier.