Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit nieuwe jaar starten we goed met een roman van een opkomend, literair talent: Vele vreemde vormen van Tom Hofland.
Het Boek van de maand-team over Vele vreemde vormen
Tom Hofland werd in 2018 door de Volkskrant al bestempeld tot literair talent – en terecht! Deze titel bewijst hij wat ons betreft met vlag en wimpel in Vele vreemde vormen. De basis van het verhaal lijkt complex als je het snel uit wil leggen aan een andere lezer, maar door de manier waarop Hofland je meeneemt in het verhaal is het al vrij snel heel logisch. De situatie is namelijk als volgt: Tomás Mancanza, de hoofdpersoon van het boek, is geboren als zoon van een politieagent op een fictief, Mediterraans-achtig eilandje. Na de dood van zijn moeder reist hij met zijn vader naar Antwerpen en daar wordt hij privé-detective. Als zijn vader voor langere tijd verdwijnt, moet Tomás met tegenzin terug naar zijn geboortegrond.
Openstaan voor bijgeloof en magisch realisme
De flaptekst kan je het idee geven dat je een klassieke whodunnit gaat lezen, maar niets is minder waar. Verwacht geen strak, geconstrueerd plot met een logisch oorzaak-gevolg. Met humor brengt de auteur het verhaal en zijn personages tot leven. We moesten hardop gniffelen om de passage waarin wordt uitgelegd hoe de privé-detectivepraktijken in z’n werk gingen: Tomás’ vader was verantwoordelijk voor de serieuze zaken – vermissingen, moordzaken e.d. – en deze klanten mochten via de voorkant van het kantoor binnen komen. Kwam er iemand met een vermist hondje of een vermoeden van een vreemdgaande partner? Die kon zich melden aan de achterkant van het kantoor waar Tomás zitting nam. De komische noot komt gedurende het gehele boek terug – zelfs als de situatie wat onheilspellender wordt. Ga het boek in met een open mind want de bewoners van Paraqi zijn bijgelovig. Ze beweren dat niemand op het eiland droomt, want ‘wie droomt komt vele vreemde vormen tegen’. Het magisch realisme brengt twee verschillende werelden bij elkaar en laat de natuurlijke en bovennatuurlijke wereld elkaar beïnvloeden.
Literair talent
Tom Hofland (1990) is een Nederlandse schrijver en programmamaker. In 2017 verscheen zijn debuutroman Lyssa. Met Pascal van Hulst maakt hij een webserie over Nederlandse sagen en een populaire misdaad podcast (De Blankenberge Tapes, 2019).
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
David Chariandy – Broer
Het verhaal van de broers Michael en Francis speelt zich af in Scarborough, een achterstandswijk in Toronto. De jongens groeien op in een milieu waarbij ze dagelijks te maken hebben met racisme maar ook van een hechte gemeenschap waar buren elkaar helpen. De broers proberen elk op hun eigen wijze verder te komen in het leven totdat een tragisch ongeluk alles verwoest. Afwisselend tussen heden en verleden wordt duidelijk wat er is gebeurd en wat voor effect dat heeft op de achterblijvers. In een prettige schrijfstijl en met weinig woorden wordt een ontroerend en indrukwekkend verhaal verteld over familieverhoudingen en rouw, waar je nog lang over na blijft denken.
Bart Moeyaert – Jij en ik en alle andere kinderen
Dit boek is een feestelijke verzameling van lange verhalen, korte verhalen en gedichten. Iedereen van groot tot klein moet eens een verhaal of gedicht van Bart Moeyaert lezen. Zijn teksten zijn gelaagd, ontroerend en poetisch, maar tegelijkertijd ontzettend toegankelijk en vaak grappig. Het boek is prachtig uitgegeven als luxe hardcover met leeslint. Dit is een van onze nieuwe lievelingsboeken.
Lees ook ons Boek van de maand 2019-overzicht!