9 boeken die je vakantiebestemming in West-Europa dichtbij brengen

Boeken over Europese steden

Tekst: Sasha Haasnoot

Koffers al gepakt? Wij hopen dat je niet een goed boek bent vergeten dat zich afspeelt in jouw vakantiebestemming. Wij raden per land een boek aan die jou (alvast) in de vakantieflow zal brengen.

Boeken zijn immers van nature een ‘vakantie voor de geest’. Daarbij kan een geweldig verhaal dat zich afspeelt in een exotische omgeving waar je graag heen wil, je hart sneller doen kloppen. Of het nu gaat om het volgen van de fictieve stappen van een personage door een stad, of het met eigen ogen de verbluffende bezienswaardigheden willen zien die de auteur beschrijft, het inspireert. En tegelijkertijd zorgen boeken ervoor dat al de stress van werk even uit je lichaam ontsnapt.

🇮🇹 Italië

Bestel Een Italiaanse reis bij Paagman.nl

Rond 1700 reisde een vioolbouwer uit de Allgäu naar Italië. Wie die man is, weten we niet. Wel dat één van zijn instrumenten, een viool, ruim drie eeuwen later in handen komt van Philipp Blom. In Een Italiaanse reis vertelt Blom het verhaal van deze viool en de route die het heeft afgelegd waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa hebben gereisd. Dit boek is een zoektocht naar een onbekende vioolbouwer en over een heel ander tijdperk. Een tijdperk dat eigenlijk niet zo heel erg verschilt van het huidige. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank. En niettemin, het is een geschiedenis van Venetië als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek.

🇵🇹 Portugal

Bestel Portugal! Portugal! Portugal! bij Paagman.nl

De absolute mustread als je deze zomer naar Portugal gaat is het boek Portugal! Portugal! Portugal! van journalist Lieke Noorman. In het boek bezoekt Noorman de prachtige fadolokalen van Lissabon, reist ze af naar de kuststad Ílhavo op zoek naar de mannen van de stokvisvaart om te onderzoeken waarom deze vissoort (de bacalhau) ‘de trouwe vriend’ is van alle Portugezen. In de zuidelijke provincie Alentejo probeert Noorman een beeld te schetsen van de strijd tussen de twee partijen die na de Anjerrevolutie vochten om het land: de arme landarbeiders en de grootgrondbezitters. In Santa Comba Dão, het geboortedorp van de vroegere dictator Salazar, zoekt Noorman de mensen die nog steeds trots op hem zijn en reist ze af naar Fátima, waar ruim honderd jaar geleden Maria zou zijn verschenen. Dit is een boek vol Portugese verhalen, verteld door de mensen die ze hebben meegemaakt.

🇫🇷 Frankrijk

Bestel Zomerwind bij Paagman.nl

Een romantisch boek kan natuurlijk niet ontbreken. Al helemaal niet als je lekker aan het zonnen bent aan de Bretonse kust met een wijntje en een goed boek naast je. Voor de liefhebbers van Jessie Burton en Rachel Joyce raden we als must summer read het boek Zomerwind aan. Deze boeiende roman gaat net zoveel over het verwennen van de zintuigen met sappige gerechten en verbluffende bezienswaardigheden als het gaat om romantiek en tweede kansen. Met een diep gevoel voor plaats en zinnelijk proza fungeert de roman als een bevredigend bezoek aan de Franse Rivièra.

🇪🇸 Spanje

Bestel Vaderland bij Paagman.nl

Het maakt niet uit waar je deze zomer in Spanje naartoe gaat, als je Vaderland van Fernando Arambura maar meeneemt. Vaderland geeft het verstikkende klimaat in een Baskisch dorp weer waar de ETA de lakens uitdeelt. Centraal staat hoe de gezinnen van Miren en Bittori, hartsvriendinnen sinds hun geboorte, tegenover elkaar worden gezet wanneer Miren radicaliseert en haar oudste zoon zich aansluit bij de gewapende tak van de ETA. Als de man van Bittori in de ogen van de ETA niet voldoet aan zijn verplichtingen wordt het gezin door het dorp verstoten. Een hartverscheurend verhaal over hoe politieke overtuigingen een hele gemeenschap uit elkaar kan halen en waar de scheuring tussen de twee gezinnen symbool staat voor de scheuring in Spanje.

🇩🇪 Duitsland

Bestel Schaduw over Berlijn bij Paagman.nl

Wanneer een lijk zonder identiteit met sporen van afschuwelijke martelingen wordt ontdekt, ziet rechercheur Gereon Rath een kans om zijn weg terug te vinden naar de afdeling moordzaken. Hij ontdekt een verband met een kring van verbannen Russen die proberen wapens te kopen met gesmokkeld goud om een staatsgreep te plannen. Maar de Russen zijn niet de enigen die proberen het goud en de wapens te bemachtigen. Dan wordt Rath verliefd op Charlotte, een typiste die helpt bij de moordzaak. Hij misbruikt de kennis van haar insider voor zijn persoonlijke onderzoeken waardoor hij steeds meer in de zaak verstrikt raakt. Schaduw over Berlijn, een internationale bestseller, concentreert zich op een politie-inspecteur die gevangen zit in een web van drugs, seks, politieke intriges en moord in Berlijn terwijl Duitsland op de rand van het nazisme balanceert. Als je dit boek uit hebt, kan je gelijk door naar het tweede boek uit de Gereon Rath serie: De stille dood. Om daarna op Netflix ook nog eens de Duitse serie, Babylon Berlin, gebaseerd op het boek, te kijken.

🇨🇭 Zwitserland

Bestel Echo bij Paagman.nl

We gaan door met griezelen want als je naar Zwitserland gaat, en dan vooral lekker de natuur ingaat, moet je zeker na het lezen van Echo vaker achterom kijken. In Echo van Thomas Olde Heuvelt trekt Nick Grevers, een ervaren klimmer, de Zwitserse Alpen in met zijn maat Augustin. Als ze de Maudit ontwaren, een mysterieuze berg waar niemand iets over lijkt te weten of bereid lijkt te zijn informatie over te verstrekken, zijn ze vastbesloten deze reus te beklimmen. Er gebeuren tijdens de tocht omhoog echter dingen die niet te verklaren zijn. Dan gebeurd er een ongeluk waardoor Nick transformeert in iets duisters. Zijn partner Sam is vastbesloten om Nick te helpen en wil weten wat er precies op de berg is gebeurd. Sam gaat op onderzoek uit en ontrafelt beetje bij beetje het geheim van de Maudit. De vraag is alleen of hij daarmee het kwaad dat zich gemanifesteerd heeft, kan stoppen…

🇮🇪 Ierland

Bestel Iers dagboek bij Paagman.nl

Iers dagboek bestrijkt een periode 1977 tot 2003, jaren waarin Benoite met haar man Paul én haar Amerikaanse minnaar Kurt ouder wordt. Naast passages over haar vissersactiviteiten, vangstlijsten en visgerechten, het veranderlijke weer en praktische klussen, schuilen sprankeling en wijsheid ook in dit dagboek. Dat maakt dit boek zo pakkend. Het is aantrekkelijk door alle levenslust van Groult. Ierland, dat beschreven wordt als ‘meer een gemoedstoestand dan een land’, is een perfect decor. Oorspronkelijk moest het een paradijs zijn, maar tegelijkertijd is dit ook een illusie omdat het altijd regent en stormt. Maar, desondanks het weer (en de drama) kan je na het lezen van dit boek zeggen dat Ierland voor twintig zomers een thuis is geweest voor Groult. En hopelijk ook voor jou.

🇬🇧 Engeland

Bestel Lichte jaren bij Paagman.nl

Lichte Jaren is het eerste boek in een serie over de familie Cazalet. Hier kijken we naar drie generaties; de grootouders, hun drie getrouwde zonen en een ongehuwde dochter. De drie zonen hebben kleine kinderen, jonge tieners en meer kinderen zijn onderweg. Het boek concentreert zich op het leven van de familie in de zomers van 1937 en 1938 in Sussex, Engeland. Een meeslepend, betoverend verhaal dat zich afspeelt in een tijdperk waarin goed porselein, dienstmeisjes, chauffeurs, butlers en landhuizen de hoogste klasse een illusie gaven van een harmonische, bevolen leven waar schoonheid de overhand had op oorlog en dood. Het maakt je op een vreemde manier nostalgisch voor een leven dat je nog nooit hebt gehad en blijft je lang bij nadat je het boek hebt neergelegd.

🇬🇧 Schotland

Bestel Cliffrock Castle bij Paagman.nl

Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw. Dit is een perfecte beschrijving van Cliffrock Castle. In dit boek volg je de Nederlandse Josephine Rombouts die een droombaan krijgt om als housekeeper op een plaatselijke kasteel in Schotland te werken. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving vol cultuurverschillen, Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, Britse beleefdheid, spoken, etiquette en tradities. Al deze verschillen botsen met haar directe Nederlandse karakter en zorgen ervoor dat je niets anders kan doen dan hardop lachen tijdens het lezen.

En, staat jouw vakantieland ertussen? 😍

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Truus Wijsmuller, de oorlogsheldin die duizenden Joodse kinderen redde

Meg Waite Clayton is een Amerikaanse schrijfster van historische fictie. Haar nieuwste...
Lees verder