I’m here and I’m Queer: de ultieme LGBT boekenguide

Tekst: Sasha Haasnoot

Heb jij ook zo genoten van de Pride en ben je nu op zoek naar geweldige LGBT romans? Zoek dan niet verder, want wij hebben een lijst samengesteld met prachtige LGBT (Young Adult)-boeken!

In ons overzicht met LGBT-boeken staan onder andere de populairste auteurs van dit moment, zoals Becky Albertalli, Adam Silvera en André Aciman. De romans variëren van hartverwarmend en komisch tot grote tranentrekkers waar je nog vaak aan terug zal denken. Kortom, er is iets voor elke stemming.

Onze Young Adult suggesties:

De eigenzinnigheden van Leah Burke

Bestel De eigenzinnigheden van Leah Burke bij Paagman.nl

Misschien heb je de film Love Simon al gezien of het boek gelezen, maar Becky Albertalli heeft nu ook een vervolg geschreven. In De eigenzinnigheden van Leah Burke volg je de onzekere, sarcastische en hilarische vriendin van Simon, genaamd Leah Burke. In dit boek worstelt Leah met het feit dat ze biseksueel is en dat niet durft te vertellen. Daarnaast is ze bang dat haar vriendengroep uit elkaar valt omdat iedereen binnenkort gaat studeren. Maar verreweg haar grootste angst is het feit dat ze verliefd is geworden op een goede vriendin die al een vriend heeft.

Dit boek verwarmde onze harten net zoveel als Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue. Het geeft hoop voor de LGBT-community en jonge mensen die twijfelen om uit de kast te komen. Leah leert in het boek trots te zijn op haar seksualiteit. En nog belangrijker: dat je gewoon moet zijn wie je bent. Yes work!

Aristoteles and Dante ontdekken de geheimen van het universum

Bestel Aristoteles & Dante bij Paagman.nl

Dit boek is een tedere, eerlijke identiteitsverkenning die gevoelige waarheden over familie en vriendschap bevat. Een hartverscheurend mooi verhaal van een onwaarschijnlijke vriendschap in El Paso, Texas, in de jaren tachtig. Dit boek was in onze ogen volkomen perfect. Vertelt vanuit het perspectief van Ari, een gefrustreerde jongen die in zichzelf gekrompen is. Hij groeit op met een broer die in de gevangenis zit, een moeder in ontkenning en een vader die door de oorlog wordt achtervolgd. Maar dan zwemt Dante zijn leven binnen. Dante de slimme, zorgzame jongen die met zijn andere kijk op de wereld Ari transformeert. Samen ontdekken zij de geheimen van het universum. Beiden weten niet dat ze de sleutel zijn om de ander te bevrijden.

De belevenissen van een muurbloem

Bestel De belevenissen van een muurbloem bij Paagman.nl

Een klassieker moet natuurlijk ook genoemd worden. De muurbloem Charlie belandt in een nieuwe wereld wanneer hij in 1991 naar zijn eerste jaar van de middelbare school gaat. Belangrijke YA-thema’s zoals geestelijke gezondheid, drugsmisbruik en seksualiteit beginnen een grote rol in zijn leven te spelen. Tegelijkertijd herinnert Charlie je eraan hoe leuk het is om jong en idealistisch te zijn. De auteurs discussie over seksualiteit is ontroerend. Het contrast tussen de angst van de oudere generaties voor homoseksualiteit en Charlie’s acceptatie van zijn beste vriend, die homoseksueel is, is een indicatie van de manier waarop de reactie van de maatschappij op homoseksualiteit in de jaren negentig veranderde. Het boek heeft een leerzaam doel om de lezer te laten zien dat het prima is om niet-hetero te zijn. En geloof ons, you will cry like a river.

Op het einde gaan ze allebei dood

Bestel Op het einde gaan ze allebei dood bij Paagman.nl

Op het einde gaan ze allebei dood is het hartverscheurende verhaal van Mateo en Rufus’s laatste dag op aarde. Ze krijgen beiden de oproep die hen vertelt dat ze ergens in de komende 24 uur zullen sterven. Het boek slaagt erin om in de loop van een enkele dag een diepe en zinvolle relaties te creëren tussen twee centrale personages. Het boek bevat meerdere thema’s zoals het beste uit het leven halen nu het nog kan. Maar het gaat ook over het uitbloeien en omarmen van jezelf en uit je schulp kruipen. Dit sluit dus perfect aan bij het LGBT-gedachtegoed.

Onze roman- en literatuurtips:

Noem me bij jouw naam

Bestel Noem me bij jouw naam bij Paagman.nl

Als je de film Call Me By Your Name hebt gezien zonder te weten dat het een boek was, maak je dan geen zorgen! Het bronmateriaal is net zo gepassioneerd en aangrijpend als de Oscar-winnende film en zeker de moeite waard om ook nog te lezen. Deze tranentrekker met hartverscheurende en prachtige obsessieve gedachten van Elio ontvouwt zich met de spanning van een thriller. Blijft het bij een gepassioneerde vriendschap of wordt het meer? Zal Elio’s passie ooit beantwoord worden door Oliver die hij aanbidt? Als dat zo is, springen ze dan over angst en taboes heen om hun verlangen te beantwoorden? Elio en Oliver hebben maar zes weken om dat uit te vinden…

De Sparsholt-affaire

Bestel De Sparsholt-affaire bij Paagman.nl

De Sparsholt-affaire draait om een specifiek incident: een homoseksueel schandaal uit 1966 dat een kleine hoek van de Britse samenleving shockeert. Daarbij creëert Hollinghurst een fascinerende uitspraak over hoe de realiteit niet verandert. Hij vindt dat het frame eromheen niet is zoals we het zien, maar juist mettertijd verandert. In het bijzonder richt de roman zich op meningen over homoseksualiteit die zijn geëvolueerd. Maar ook over de manier waarop homoseksuelen zichzelf waarnemen verandert en hoe zij onderhandelen over hun publieke identiteit versus hun seksuele begeerte. Wij pakken wel de tissues voor je.

Gesprekken met vrienden

Bestel Gesprekken met vrienden bij Paagman.nl

In Gesprekken met vrienden creëert de auteur een situatie die uniek is vol explosieve mogelijkheden. Bobbi en Frances zijn uit elkaar gegaan, maar nog steeds goede vrienden. Ze voeren zelfs poëzie samen, hoewel Frances al het materiaal moet schrijven. Hun act trekt de aandacht van fotojournalist Melissa, die getrouwd is met een acteur genaamd Nick. Frances betaalt haar vrijgevigheid terug door met Melissa’s man te slapen. En Bobbi heeft iets met de schijnbaar heteroseksuele Melissa. So much for drama right. Als je een jonge, hilarische en vooral frisse roman zoekt over liefde, vriendschap en ingewikkelde vriendschap in de 21ste eeuw, is dit jouw boek.

Hopelijk helpen deze tips om je leeshonger te stillen, maar mocht je nou op zoek zijn naar meer boekentips, kijk dan ook eens bij onze Boek van de maand-suggesties. Bijvoorbeeld ons Boek van de maand augustus!

Tags bij dit verhaal
, ,
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

5 x boeken die helemaal #Y2K zijn!

#Y2K! Als je een fervente tiktokker bent, ken je deze hashtag vast...
Lees verder