Backpacken? Zonder deze essentials kan je niet weg!

Paagmag-header-backpacken

Tekst: Sasha Haasnoot

Wanderlust. Het kruipt langzaam je brein binnen, maar groeit uit tot een onhoudbare drang om je spullen te pakken en erop uit te trekken. Naar plaatsen waar je nog nooit bent geweest en bijzondere mensen die wachten om je te ontmoeten.

Je kunt nergens anders meer aan denken dan weggaan. Je wil je backpack pakken, een ticket boeken en met een voldaan gevoel dat vliegtuig instappen. Maar stop. Even een stapje terug. Je hebt misschien al één voet in het vliegtuig gezet, maar heb jij deze essentials al?

Backpacken voor Dummies

PaagMag backpacken essentials
Bestel Backpacken voor dummies via Paagman.nl

Misschien ga je voor de eerste keer backpacken en vraag je je af waar je hemelsnaam moet beginnen. Gelukkig zijn er mensen die dit avontuur al eerder zijn aangegaan en hun wijsheid met je willen delen. Dit doet Michiel Kelder bijvoorbeeld in zijn boek Backpacken voor Dummies. Want ook al klinkt de wereld over trekken met slechts een backpack als een grote chaos, er gaat wel degelijk wat organisatie aan vooraf. In zijn boek geeft Kelder je een beeld van alles waarmee je te maken kunt krijgen. Van de organisatie vooraf, reisduur, gezondheid en formaliteiten tot vervoermiddelen, accommodatie, verantwoordelijk en veilig reizen, werken, contact houden en studeren.

PaagMag backpacken essentials
Bestel The Solo Travel Handbook bij Paagman.nl

Een ander boek dat perfect is voor beginnende rugzaktoeristen is The Solo Travel Handbook van Lonely Planet. Voor veel mensen is (alleen) reizen een van de meest intimiderende en zenuwslopende ervaringen die je je kunt voorstellen. Dit handboek begint met het vragen ”Wat stopt je?” en het aanpakken van enkele van de meest voorkomende reis-solofobieën; van introversie en veiligheidsproblemen, tot schuldgevoelens bij het achterlaten van dierbaren. Het boek omvat letterlijk alles. Van vaccinaties, bagage en vluchtboeking-hacks tot manieren om mensen tijdens je reis te ontmoeten. Het boek biedt je slimme manieren om je aankomst in een vreemde stad te verfijnen en 20 manieren om veilig op de weg te blijven. Het is een ongelooflijk nuttig boek, maar onze favoriete delen zijn de reisroute-inspiratie delen. Deze bevat een solo-reisquiz om je te helpen bij het bepalen van je vakantiestijl. We zijn ervan overtuigd dat als je antwoord met ‘gefrituurde schorpioenen’ op de vraag ”Wat is je favoriete straatvoedsel?”, je zeker niet zou moet reizen met iemand die hotdogs antwoordt.

Reisgidsen

Vind de ideale reisgenoot in een Capitool Reisgids! Capitool heeft vaak bijzondere kortingsacties die je backpackavontuur net iets leuker maken.  De reisgidsen van Capitool zijn toonaangevend qua informatie, uitvoering en uitstraling. De reisgidsen staan bekend als sterke visuele gidsen die schitterende foto’s en speciaal vervaardigde illustraties combineren met gedetailleerde, praktische en culturele informatie. Toch liever op zoek naar een alternatief? En zijn Engelstalige boeken voor jou geen probleem? Kies dan voor een Lonely Planet reisgids, de bijbel onder rugzaktoeristen. Deze gidsen hebben helaas geen plaatjes, maar des te meer plek voor aanbevelingen van de beste overnachtingsmogelijkheden, eettentjes, bezienswaardigheden en clubs waar je tot laat kunt dansen tot het dag wordt.

Reisdagboeken

PaagMag backpacken essentials
Bestel Reisjournal via Paagman.nl

Noteer je herinneringen in een reisdagboek. Hiermee hou je bij welke bijzondere mensen je hebt ontmoet, wat voor smaaksensaties je hebt gegeten en gedronken, met wie je zoende en vooral wat je niet wil vergeten. Want laten we wel wezen; op reis doe je zoveel indrukken op dat het soms goed is om even een overzicht te houden. Je neemt het in perfecte staat mee maar brengt het volgeschreven, met zand tussen de pagina’s, hier en daar een scheur en wat zweet weer terug.

PaagMag backpacken essentials
Bestel Fernweh via Paagman.nl

Belangrijk is dus dat het formaat van het reisdagboek niet te groot is, want niemand zit te wachten op onnodige ballast in de backpack. Deze journals zijn op handig meeneemformaatje en bieden je volop ruimte om je reizen te beschrijven, van de grootste gebeurtenissen tot de kleinste details.

Aanwijsboekjes

PaagMag backpacken essentials
Bestel Lonely Planet: Just point! via Paagman.nl

Ja, het is misschien shockerend, maar niet overal spreken ze Engels. Daar sta je dan, op een gekke markt in the middle of nowhere waar ze de gekste dingen verkopen die jouw maag doet omdraaien. En om even te checken of je niet een gek gerecht eet dat is gemaakt van eendagskuikentjes of hondenvlees, is het erg handig om een aanwijsboekje mee te nemen.

PaagMag backpacken essentials
Bestel Van Dale Aanwijsboek op reis via Paagman.nl

Je wijst gewoon aan wat je wil of bedoelt. Pictogrammen zijn vaak universeel dus de meeste mensen zullen je begrijpen. En het is ook nog een leuke ijsbreker om toch een beetje te ‘kletsen’ met mensen, ook al spreek je elkaars taal niet. Never again be lost for words abroad!

Ga plasticvrij reizen met je dopper of Yos bottle

PaagMag backpacken essentials
Bestel YOS bottle via Paagman.nl

Nu denk je misschien: hoe kan ik mijn Dopper of Yos bottle (met pillendoosje!) gebruiken als ik buiten Europa niet uit de kraan kan drinken? Dit terwijl je ondertussen uitdroogt door de zon en je de hele dag beweegt. Al snel gaan er op één dag twee plastic flessen mineraalwater doorheen. En na een rondreis van drie weken heb je meer dan 40 flessen verbruikt. Maar plasticvrij reizen kan! Er komen wereldwijd steeds meer hotels die hervulbare water containers plaatsen zodat jij veilig je Dopper kunt vullen.

PaagMag backpacken essentials
Bestel je Dopper fles via Paagman.nl

Een andere tip is om te vragen naar een waterkoker als er geen tappunten in de buurt zijn. De meest betrouwbare methode om water te zuiveren is koken. Een minuut koken volstaat om alle boosdoeners uit te schakelen. En de laatste tip; via de app Refill My Bottle kan je tappunten over de hele wereld vinden. Dus geen excuusjes meer, je kunt je Dopper gewoon meenemen op reis!

Scheurkaart

PaagMag backpacken essentials
Bestel Luckies scratchmap via Paagman.nl

Op zoek naar de beste kraskaart om je reisavonturen vast te leggen? Met deze kaart kan je aan iedereen laten zien waar je ter wereld geweest bent of waar je juist naar toe wilt. Voor het geval je onbekend bent met het concept van The Scratch Map, hier is een beetje info: Met de Scratch Map kun je nadat je een land hebt bezocht de bovenste folie van het land af te krabben. Elk land heeft zijn eigen kleur. Dus hoe meer landen hebt bezocht, hoe kleurrijker de kaart. Het geeft jou een mooie, interactieve en 100% gepersonaliseerde kaart van de wereld.

PaagMag backpacken essentials
Bestel Luckies krijtbord via Paagman.nl

Liever krijten dan krabben? Bij Paagman bieden we je beide opties aan. Van hetzelfde merk Luckies hebben we een krijtbord in de vorm van de wereld. Met de bijgeleverde krijtjes kan je de mooiste plekken markeren.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Birgit Treipl over haar boek Schuilen tussen bamboe

Birgit Treipl beschrijft in Schuilen tussen bamboe haar vaders jeugd in Nederlands-Indië....
Lees verder