Boek van de maand januari: De beesten

Voor de maand januari hebben wij gekozen voor een boek dat de lat voor 2023 heel heel hoog legt. Ons nieuwe Boek van de maand is: De beesten van Gijs Wilbrink.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over De beesten

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Intimiderend goed

Soms heb je van die boeken waar je gewoonweg niet omheen kan. De beesten is zo’n debuutroman. Dit boek werd door de Volkskrant in hun recensie al ‘intimiderend goed’ genoemd en hier kunnen we ons alleen maar bij aansluiten. Het verhaal speelt zich af in een kleine gemeente in de Achterhoek. De openingszin van het boek begint al goed: ‘Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem ’s nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.’ Je wilt er onmiddellijk meer van weten. Wie is Tom Keller en wat ging er mis met hem? En wie is überhaupt deze ‘ik’ die hier aan het woord is? Het verhaal speelt zich af te midden van motoren, stropers, nertsenfokkerijen en handeltjes die het daglicht niet kunnen verdragen. In dit mystieke grensland vol geheimen groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een van God gegeven talent voor de motocross. Zijn glansrijke sportcarrière komt abrupt tot eind door een wedstrijdongeluk. Waar hij eerst door het dorp op handen werd gedragen, kijkt nu niemand hem meer aan. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

Ogenschijnlijk simpel, maar toch ook niet

De beesten zit vol spanning, maar een thriller mag je het echt niet noemen. Het zijn de onduidelijke vertellers, de zintuigelijke taal en het sfeervolle gebied die het boek zo intrigerend maken. Op het eerste oog lijkt het verhaal heel simpel – een belofte, een ongeluk, een verdwijning – maar de verschillende verhaallijnen in het verhaal komen op een slimme manier bij elkaar. In de ene verhaallijn volgen we Tom Kellers dochter Isa, die in Utrecht is gaan studeren en zo haar geboortedorp is ontvlucht maar terugkomt als ze hoort over de verdwijning van haar vader. In de tweede verhaallijn leren we meer over de geschiedenis van de familie Keller en het bijbehorende dorp. Maar wie vertelt deze verhaallijnen? Uiteindelijk komen de twee verhaallijnen steeds dichter bij elkaar en vallen uiteindelijk samen. De perspectiefwisselingen maken het interessant en vlot en zo blijft het verhaal boeiend tot het eind. Ook de beschrijvingen van de personages en de familierelaties vallen op. Boek van de maand-collega Laura schreef in haar recensie: “Ongelofelijk hoe Wilbrink een hele familie op zo’n manier beschrijft dat ze me gaan aanstaan, ook al zijn het onaardige personages.” In recensies is de schrijfstijl en thematiek van Wilbrink al vergeleken met Marieke Lucas Rijneveld, Tommy Wieringa en Gabriel García Márquez. Grote schoenen om te vullen dus, maar het krachtige proza van Wilbrink overtuigt!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Mikaela Bley – Sterf voor mij

Bestel Sterf voor mij via Paagman.nl

Januari is de Maand van de Scandinavische Thriller dus dat vieren we met een super spannende en originele nieuwe thrillerserie van de Zweedse Mikaela Bley. Als het beroemde koppel Caroline en Gustav ineens onder de aandacht komt door de vermissing van Caroline zelf en haar kinderen, gaat er door deze dramatische gebeurtenis een beerput open. Is het allemaal wel zo koek en ei als het lijkt? En heeft Gustav inderdaad geen contact meer met de criminele tak van zijn familie? Zoals in de meeste gezinsdrama’s is de vader, Gustav, al snel de hoofdverdachte. Met Henrik en Leia introduceert de schrijfster een interessant nieuw detective duo, waar we graag meer over willen weten in een vervolg ( wat er dus komt!). Dit duo probeert met man en macht de overige gezinsleden terug te vinden en het doorslaggevende bewijs te verzamelen. Over de inhoud van het verhaal laten we verder niets los want dat bederft in deze al snel het verhaal, gewoon gaan lezen dus als je van scandi-thrillers houdt!

Simone Atangana Bekono – Zo hoog de zon stond

Bestel Zo hoog de zon stond via Paagman.nl

Het multidisciplinaire talent Simone Atangana Bekono heeft met haar debuutroman De confrontaties al meerdere prijzen en nominaties op haar naam staan, dus wat ons betreft is dit sowieso een nieuwe stem in de literatuur om in de gaten te blijven houden. Met Zo hoog de zon stond levert ze een onheilspellende en vervreemdende novelle af. Als kunstenares Sonny in de zomer naar haar geboortedorp terugkeert om aan een fotoreeks te werken, nodigt basisschoolvriendin Myrthe haar uit om samen op haar ouderlijk huis te passen. In villa In ’t huuske, waar ramen met afstandsbedieningen opengaan en een virtuele assistent antwoord geeft op al je vragen, schuilen ze voor de hittegolf die het land teistert. De vraag is of het buiten aangenamer is dan binnen in de huiveringwekkende koelte. Langzaam raakt Sonny de grip op de realiteit en buitenwereld kwijt – is dit door de vele wijn, wiet, slapeloze zomernachten of is er iets anders in het huis? En hoeveel dagen zit ze eigenlijk al in die eigenaardige villa?

 Jonathan Coe – Bournville

Bestel Bournville via Paagman.nl

Bournville is een heerlijke familiesaga die je meeneemt naar Engeland. Als lezer vlieg je door verschillende hoogte- en dieptepunten van de Britse geschiedenis. Door de ogen van verschillende generaties van Mary en haar familie reis je door de geschiedenis heen. Van de kroning van Queen Elisabeth tot aan de dood van Diana Spencer. Naast deze historische momenten word je ook meegenomen in de familiegeschiedenis van Mary. Hoe de fabriek van het bekendste chocolademerk Cadbury zich vestigde in Bournville en dit het plaatsje werd waar de familie zich vestigde en ook onderdeel werd van de familie. Deze roman beleef je de geschiedenis van Engeland alsof je een volwaardig lid bent van Mary en haar familie. Een heerlijke roman om je helemaal in te verliezen.

Nina De Gramont – De Affaire Christie

Bestel De Affaire Christie via Paagman.nl

Op vrijdag 3 december 1926 verdwijnt de bekende auteur Agatha Christie. Elf dagen later wordt ze ongedeerd teruggevonden. De reden voor haar verdwijning is altijd een raadsel gebleven. Een mogelijke verklaring heeft te maken met de minnares van haar man Archie, die in dit verhaal Nan O’Dea wordt genoemd. In De affaire Christie ontdekken we langzaam maar zeker wat Nan jaren eerder overkomen is waardoor zij het doel heeft om met Archie te trouwen. Waar het verhaal begint met diverse vragen, weet Nina de Gramont die uiteindelijk op interessante wijze allemaal te beantwoorden. De affaire Christie verkent met een spannend verhaal één van de mogelijke verklaringen voor de waargebeurde verdwijning van Agatha Christie.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: Het Woud van Birnam

Voor ons Boek van de maand maart hebben we een literaire eco-thriller...
Lees verder