Paagman kiest het beste boek 2022: waarom je op dit boek moet stemmen!

Heb jij al gestemd op Het Beste Boek van 2022? Onze boekverkopers hebben na lang overleg een shortlist samengesteld van 15 van de beste boeken van 2022 waarop je kunt stemmen om samen met ons het beste boek van 2022 te kiezen!

Hoe we tot deze shortlist zijn gekomen? Daarover doen we hieronder een klein boekje open en wellicht helpt dat jou om te bepalen waar jouw waardevolle stem heengaat. Staat jouw favoriete boek er niet tussen? Nomineer dan jouw eigen keuze, de enige voorwaarde is dat het boek in 2022 is uitgegeven.

Stem hier op jouw beste boek van 2022 en maak kans op één van de 25 Paagman CadeauCards ter waarde van € 20,22 of één van de 5 boekenpakketten bestaande uit de 15 door de boekverkopers van Paagman genomineerde titels.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Schemerleven – Jaap Robben

‘Het mooiste boek van 2022’ aldus onze collega Anne uit Delft. Een ingetogen en aangrijpend verhaal over een andere tijd. Frieda is 81 jaar wanneer haar man plotseling overlijdt, terwijl ze probeert te wennen in een verzorgingshuis komen er herinneringen uit haar jonge jaren langzaam bovendrijven. Een andere tedere liefde, een zwangerschap en een heel groot geheim. Schemerleven is een prachtig gekozen titel en deze titel mag niet ontbreken op onze shortlist. Een pareltje Nederlandse literatuur die je lang bijblijft.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Violeta – Isabel Allende

Isabel Allende kan als geen ander de lezer met hart en ziel met personages laten meevoelen. Laat je onderdompelen in het Argentinië van Violeta del Valle. Bij Paagman keken we reikhalzend uit naar deze titel en ons wachten werd dubbel en dwars beloond. Voor lezers van grootse en meeslepende historische fictie vol passie en drama. 

Het weeshuis in de azuurblauwe zee –  T.J. Klune

Bestel 👆 via Paagman.nl

Onze winkel in de Mall of the Netherlands is misschien wel onze flagshipstore voor Young Adult boeken. Dit anders dan anders fantasievolle boek is onder collega’s in de Mall en lezers favoriet! Oud collega Sasha schreef in haar recensie op Goodreads: ‘Prachtige levenslessen komen aan bod. Dat een thuis niet altijd het huis is waar we in wonen, maar juist de mensen in ons leven. Dat verandering begint bij een paar mensen én dat je je angsten onder ogen moet komen, want als je dat doet, kan je alles aan.’   Go buitenbeentjes? Stem op Het weeshuis in de azuurblauwe zee!

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het lied van ooievaar en dromedaris – Anjet Daanje

Sinds verschijning ligt er een grote stapel Het lied van ooievaar en dromedaris op de literatuurafdeling van alle winkels van Paagman. Je kan er – vrij letterlijk – niet omheen. Het lied van ooievaar en dromedaris vertelt het verhaal van Eliza May Drayden, niet alleen tijdens haar leven maar ook na haar dood. Ze was schrijfster van een uitzonderlijke roman, net als Emily Brontë met Wuthering Heights, Anjet Daanje liet zich dan ook door haar inspireren voor dit literaire meesterwerk. Niet alleen bij Paagman vonden we dit een prijswaardig boek maar Anjet Daanje won ook de Boekenbon Literatuurprijs 2022 met dit verrassende boek. 

Hine – Lotte Kok

Bestel 👆 via Paagman.nl

Één ding staat wat ons betreft onomstotelijk vast: Lotte Kok is een piepjong (geboren in 1996) schrijftalent waar we nog véél meer van gaan horen. Na haar debuut Skydancer in 2018 is ze nu terug met Hine. Met Hine maakte ze van Mariken van Nieumeghen een modern sprookje met horrortrekjes. We kozen het voor Boek van de maand november. Lees onze hele recensie hier en laat je overtuigen. Mick en Rinske van Paagman Centrum zijn al maanden campagne aan het voeren. Steun je hun met jouw stem

Bestel 👆 via Paagman.nl

Zelfs als alles eindigt – Jens Liljestrand

Dat wij het Boek van de maand altijd een dikke tip vinden, staat natuurlijk buiten kijf. Maar hoe onze lezers het ontvangen blijft altijd even afwachten en spannend. Al helemaal wanneer we een wat opvallender boek kiezen. In deze dystopische klimaatroman staat heel Zweden – letterlijk – in brand. Een warmtefront ligt boven Europa. Bosbranden lopen uit de hand. Mensen vluchten naar noodonderkomens. Demonstranten marcheren door de steden. Maar in alle chaos gaat het gewone leven van Didrik, Melissa, André en Vilja gewoon door. Actueel en origineel, onze motivatie helpt je misschien over de streep. 

Totaal – Marcel van Roosmalen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Alles voor de reportage‘ dat is het motto van Marcel van Roosmalen. Dat hij in zijn carrière al heel wat heeft afgeschreven blijkt wel uit het formaat van zijn bundel Totaal. Alle mooiste reportages, de grappigste, de raakste en ja, dat zijn er nogal wat. En we verkochten er ook nogal wat. Geen dag zonder Totaal bij Paagman. Onze collega’s in het magazijn kweekte heel wat spierballen met het in- en uitpakken van deze dikke boeken. Leef jij ook voor de reportage en kan je soms grinniken bij een column van Marcel van Roosmalen? Stem op Totaal!

Bestel 👆 via Paagman.nl

Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold –  Israel van Dorsten

Ruim anderhalf jaar geleden is in een boerderij in Ruinerwold (Drenthe) een vader met vijf kinderen ontdekt. Zij woonden negen jaar lang in die boerderij en kwamen niet buiten. Het verhaal van Ruinerwold hield heel Nederland in de greep. Israel van Dorsten ontsnapte en kwam in een wereld waarin hij eigenlijk niet bestond. Zijn verhaal schreef hij op. Ook kwam hij zijn verhaal vertellen tijdens een memorabele avond bij Paagman. Mag dit verhaal van jou nóg meer aandacht ontvangen? Stem op Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold 

De NEEhoorn en de Slangzaam – Marc-Uwe Kling

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ook onze kinderboekverkopers maken zich hard voor titels op de shortlist. De nieuwe avonturen van de NEEhoorn zijn wederom grappig en de verveelde Slangzaam is een spitsvondige toevoeging op de vriendjes van de NEEhoorn. De WELLES-prinses zegt: stemmen!

Sywerts miljoenen – Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Misschien wel hét meest spraakmakende stuk onderzoeksjournalistiek van 2022.  Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen zetten het mondkapjesschandaal uiteen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ze waren bij Paagman te gast voor een interview met Lamyae Aharouay. Wat deze avond extra memorabel maakte: de auteurs kregen een cadeau direct uit het hol van de leeuw. Bekijk de juice hier.  Ze wonnen bovendien de Prinsjesboekenprijs en kwamen nóg eens bij Paagman om met de andere genomineerden in gesprek te gaan. Actueler dan actueel en zo schandalig dat je vergeet dat het op de werkelijkheid is gebaseerd. Is dat jouw stem waard? 

De Indische doofpot  – Maurice Swirc

Bestel 👆 via Paagman.nl

‘Waarom zijn Nederlandse soldaten nooit vervolgd voor de oorlogsmisdaden die ze tussen 1945 en 1949 pleegden in toenmalig Nederlands-Indië? Tijdens onderzoek voor De Groene Amsterdammer stuitte Maurice Swirc op documenten (met de status ‘zeer geheim’), die laten zien dat de hoogste militaire leiding en de regering in Den Haag door Nederlandse militairen gepleegde oorlogsmisdaden in de doofpot stopten.’ Dit spraakmakende groengele boek prijkte op onze geschiedenisafdeling. Maar vergis je niet, het had net zo goed bij spanning kunnen liggen, want dit boek leest als een trein! De Indische doofpot was een belangrijke titel in 2022, maar we nemen ‘m zeker mee naar 2023. Stem je mee?

Bestel 👆 via Paagman.nl

De Gorgels en de laatste kans – Jochem Myjer

Joebelabambam! De theaterwereld heeft een beroemde wet dat alles in drieën gaat. Dat zei Jochem Myjer in zijn interview voor Present over het laatste deel van de Gorgels. Dat dit alweer het laatste deel is van de Gorgels-serie doet ons natuurlijk veel verdriet, maar het is een mooie gelegenheid om De Gorgels nog eens extra in het zonnetje te zetten. Want de Gorgels zijn niet meer weg te denken uit de kinderboekhandel.

Borrelbijbel – Ramon Brugman

Bestel 👆 via Paagman.nl

Is het hoogtepunt van een avond voor jou eigenlijk de borrel? Liever de hele avond lekkere dingetjes snaaien in plaats van traditioneel  bord warm eten aan tafel? Ramon Brugman (bekend van BinnesteBuiten) maakte een heerlijk boek tot de nok toe gevuld met heerlijke originele borrelhapsuggesties. Een origineel boek dus op de kookboekenafdeling en dat sprong er voor ons tussenuit. Ben jij geen laffe borrelaar? Stem op Borrelbijbel!

Bestel 👆 via Paagman.nl

It starts with us – Colleen Hoover

Heb je bewijs nodig van het feit dat TikTok het boekenvak op zijn kop heeft gezet? Colleen Hoover is niet meer weg te denken uit onze topnoteringen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat jonge mensen aan het lezen zijn. Ik herhaal jonge mensen AAN HET LEZEN. De boeken van Colleen Hoover zitten vol romance, spanning, sterke personages en onverwachte twists. New Adult tot de max dus! Wij zetten alles wat je moet weten over Colleen Hoover en haar boeken op een rijtje. Surf jij de TikTok-golf en vind jij daarom dat It starts with us moet winnen? Stem!

Flappie – Youp van ’t Hek & Marije Tolman 

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het was kerstochtend 1961… Het liedje Flappie is een fenomeen. Marije Tolman en Youp van ‘t Hek werkten al eerder afgelopen jaar samen aan Een zee van tijd maar brachten nu het verhaal van Flappie tot leven. Naar aanleiding van hun feestelijke boek Flappie werden ze ook de coversterren van onze najaars glossy Present. Echte Paagman-celebrities dus! 

We zijn benieuwd op welk boek jij gaat stemmen. Je kan stemmen tot maandagnacht 31 januari dus wacht niet te lang!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Eveline

Alison Romans Citroenroomtaart met zeezout

Voorproefje! We mogen een heerlijk recept delen uit het nieuwe boek van...
Lees verder