Boek van de maand maart: Daar waar de rivierkreeften zingen

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Deze maand een boek dat perfect in het thema van de 85e Boekenweek, Rebellen en dwarsdenkers, past: Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens.

Het Boek van de maand-team over Daar waar de rivierkreeften zingen

Bestel ons Boek van de maand bij Paagman.nl

Rebellen, dwarsdenkers, buitenbeentjes

De rebelse personages en dwarse karakters in de literatuur houden de lezer een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn. Daar waar de rivierkreeften zingen bereikt dit ook door het verhaal van de zesjarige hoofdpersoon Kya te vertellen. In het begin van het boek komen we erachter dat eind jaren zestig een man dood aangetroffen wordt onder een uitkijktoren. Wat is er gebeurd – was het een ongeluk of moord – blijft echter onduidelijk. In flashbacks leren we Kya kennen, een meisje dat in haar eentje opgroeit in de moeraslanden van North Carolina, in het zuiden van de VS. De jonge Kya wordt verstoten, steeds weer. Door haar familie, het schoolsysteem en de maatschappij. Vanaf haar zesde levensjaar wordt ze in de steek gelaten door haar familie en leert noodgedwongen te overleven in de natuur. Omdat ze door de dorpsbewoners als vreemd en vies wordt gezien is ze helemaal op zichzelf aangewezen. Wanneer Kya twee jongemannen ontmoet, komt haar leven in een bijzondere stroomversnelling terecht. Dat ze desondanks nog steeds een buitenbeentje van de gemeenschap is, komt op een zeer pijnlijke manier aan het licht, wanneer een van de jongens dood gevonden wordt en iedereen naar haar kijkt. De buitenwereld treedt binnen in haar territorium en haar leven wordt op zijn kop gezet.

Eén met de natuur

Het leven als outcast in een kleine gemeenschap en het leven in en van de natuur wordt mooi beschreven. Je kan merken dat de schrijfster een bioloog is. Bij gebrek aan menselijke interactie zoekt de hoofdpersoon namelijk haar heil in de natuur: de meeuwen zijn haar gezelschap en het water voorziet haar in haar onderhoud. Ze schuwt andere mensen en de samenleving, omdat deze haar keer op keer verstoten en teleurstellen. Haar fascinatie voor de natuur groeit elk dag, en stap voor stap weet de weerbarstige Kya een bestaan op te bouwen. Het is de omschrijving van de natuur en Kya’s beleving waar Delia Owens je echt meeneemt. Het boek heeft van alles in zich, spanning, romantiek en een mysterie waardoor je al gauw het verhaal ingezogen wordt.

Het moerasmeisje

Daar waar de rivierkreeften zingen is het fictiedebuut van Delia Owens, een 70-jarige gepensioneerde wildlife biologe, wiens eerder gepubliceerde werken verhalen over de decennia die ze in de woestijnen en valleien van Botswana en Zambia doorbracht, waar ze hyena’s, leeuwen en olifanten bestudeerde. Haar fictiedebuut werd in 2018 al eens in Nederland uitgegeven onder de titel Het moerasmeisje, maar wist toen niet het grote publiek te bereiken. In de Verenigde Staten is dit boek inmiddels een grote hit: van haar boek Where the Crawdads Sing werden sinds publicatie (augustus 2018) meer dan 5 miljoen exemplaren verkocht en dat is meer dan de auteurs John Grisham, Margaret Atwood en Stephen King bij elkaar in een jaar verkopen. Amerikaanse lezers die het boek in hun bibliotheek willen lenen hebben zelfs zo’n vier- tot vijfhonderd wachtenden voor zich. We geven de uitgeverij dus groot gelijk dat ze het boek heruitgeven, want dit boek verdient net zoveel Nederlandse lezers! Daarom kan je ons Boek van de maand met €2,50 korting kopen.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Jenny Offill – Weersverwachting

Bestel Weersverwachting bij Paagman.nl

In Weersverwachting word je meegenomen in de binnenwereld van Lizzie. Met haar scherpe observaties over het dagelijks leven in een hypergevoelige omgeving lukt het Jenny Offill om een bijzonder treffend, herkenbaar en vermakelijk beeld te schetsen. Lizzie, die werkt als bibliothecaresse, op de universiteit waar ze eigenlijk wilde promoveren balanceert het moderne moederschap en alle verwachtingen die daar bij komen kijken met de emotionele zorg voor haar ex-verslaafde broer. Wanneer Lizzie aan de slag gaat als assistent van klimaat wetenschapper Sylvia krijgt ze te maken met een eindeloze stroom van e-mails van eindtijddenkers, hippies en activisten en drijft haar gedachtestroom af naar een wonderlijke en verontrustende plek. Weersverwachting is een a-typisch verhaal waar niet het plot centraal staat maar de gedachtestroom van het hoofdpersonage.

Mary Beth Keane – Vraag me nog eens

Bestel Vraag me nog eens bij Paagman.nl

Het boek volgt twee families, de Stanhopes en de Gleesons over een periode van vijftig jaar. De twee mannen, Brian en Francis werken beide bij de politie en kennen elkaar van het werk maar zijn gewoon collega’s tot ze buren worden in een buitenstad van New York. De twee vrouwen, Anne en Lena blijven vreemden voor elkaar vooral omdat Anne al het contact afhoudt. De twee kinderen Kate en Peter worden wel goede vrienden wat Anne, de moeder van Peter zoveel mogelijk probeert tegen te werken. Langzaam wordt de lezer duidelijk dat er wat mis is met Anne en uiteindelijk is er die fatale dag waarop het leven van beide families drastisch verandert. Het boek is dan nog maar net begonnen en gaat dan ook vooral over hoe iedereen dit verwerkt en vormt.

Lieve Edward – Ann Napolitano

Bestel Lieve Edward bij Paagman.nl

Zo af en toe komt het in het nieuws voorbij: een neergestort vliegtuig, maar dit is vaak een ver van je bed show, want “dat gebeurt mij niet!” Dramatisch genoeg gebeurd het de hoofdpersoon Edward wel, alleen overleeft hij het, als enige. Voor hem is de tijd gestopt maar de wereld gaat gewoon door; hij moet zich zien te redden zonder de mensen waar hij normaal op steunt. Een verhaal met veel impact en emotie, waarin het rouwproces een grote rol speelt. Volg het verhaal van Edward hoe hij worstelt om zijn draai weer te vinden in zijn nieuwe leven. Tip! Misschien is deze titel niet de beste keuze als er een vliegreisje aan zit te komen.

Lees ook ons Boek van de maand 2019-overzicht!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand augustus: Jonge vrouw in blauw bij avondlicht

In augustus hebben we gekozen voor een hoopvolle roman over vier vrouwen...
Lees verder