Refuse, reduce, reuse en daarna recycle: zo kan jij plasticvrijer leven

Heb jij de hashtag #meiplasticvrij al gezien? Het doel is simpel: allemaal samen één maand ons gebruik van wegwerpplastic verminderen. Refuse, reduce, reuse en dan pas recycle: wij delen tips zodat jij plasticvrijer kan leven!

Mei Plasticvrij is een  een bewustwordingscampagne van Belgische bodem over de impact van onze plastic consumptie op het milieu. Met deze paar tips kan jij je leven alvast wat meer plasticvrij inrichten.

1. Refuse

Bestel 👆 via Paagman.nl

Koop geen waterflessen meer en stap over op kraanwater. Dat kraanwater neem je uiteraard mee in een herbruikbare fles van bijvoorbeeld Dopper. Volgens onderzoek voorkomt één Dopper-fles dat 40 plastic wegwerpflessen per jaar in onze oceanen belanden.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Neem als je gaat winkelen een boodschappentas mee. De opvouwbare tassen van het merk Loqi zijn ideaal om altijd bij je te hebben. De tassen zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal en Green Circle gecertificeerd. De tas kan een gewicht dragen van maar liefst 20 kg! Het is verpakt in een extra zakje met een ritssluiting, die  op 3 manieren opgerold of opgevouwen worden en het extra zakje kan later bijvoorbeeld gebruikt worden als kleine portemonnee.

2. Reduce

Bestel 👆 via Paagman.nl

Schrijf met een vulpen of potloden in plaats van met plastic balpennen. Of je nu uitpakt met een vulpen van de hoogste kwaliteit van Waterman of het budget liever iets meer bescheiden houdt door te kiezen voor een vulpen van Stabilo. Het bekende pennenmerk Parker heeft voor iedere portemonnee een passende pen.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Neem je eigen herbruikbare beker mee om langs te gaan bij je koffiebar.  Bij ons Kicking Horse Café haal je niet alleen hele lekkere koffie, maar ook zo’n herbruikbare beker voor jouw perfecte kopje koffie. De beker is dubbelwandig en hierdoor ideaal voor warme en koude drankjes. Nog duurzamer zou natuurlijk zijn als je je eigen koffie vanuit huis meeneemt in een handige thermosfles.

3. Reuse

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ga aan de slag met een herbruikbaar notitieboek. De notitieboekjes van Correctbook zijn vergelijkbaar met een whiteboard in schriftvorm. Alle geschreven notities drogen binnen een seconde en jij bepaalt zelf of je notities laat staan, zonder dat het vlekt, of weer wist. Met de gratis Correctbook app zijn belangrijke gegevens digitaal op te slaan, te organiseren en te delen.

Bestel 👆 via Paagman.nl

Geef plasticvrije cadeautjes: een boek, een ervaring of iets helemaal zelfgemaakt. Mits je een beetje zuinig met je boeken omgaat, kan dat ene boek dat jou geraakt heeft ook een perfecte optie zijn als een presentje voor een ander. Je cadeautjes kan je inpakken met cadeaupapier, maar nog veel duurzamer zijn geschenktasjes die je kan hergebruiken.

4. Recycle

Heb jij een bepaald item echt helemaal opgebruikt? Recycle het dan! Als jouw afval gebruikt kan worden om nieuwe producten te maken, dan hoeven er minder nieuwe grondstoffen gewonnen te worden. Of kijk maar eens op Pinterest: met veel ‘afval’ kun je zelf met een klein beetje fantasie hartstikke leuke dingen knutselen.

Geschreven door
Meer van Britt

Lees het eerste hoofdstuk van Lucinda Rileys nieuwste boek!

In mei 2023 verschijnt het laatste deel in De zeven zussen-serie Atlas,...
Lees verder