Wat de grootte van jouw boekencollectie over jou zegt

Heb jij een bescheiden boekenplank boven je bed of heb je meer boekenkast dan muur in je huis? En wat zegt dit over jou? Lees snel verder en kom erachter.

Misschien heb jij een soort mini-bibliotheek thuis omdat je heel veel leest of juist graag verzamelt. Sommige mensen houden ervan om omringd te zijn door planken vol verhalen. Elk boek kan een bepaalde herinnering voor je zijn en die houd je graag dichtbij. Het kan ook zijn dat het aantal boeken in jouw huis op één hand te tellen is. Mogelijk geef jij jouw gelezen boeken direct weg en leef je graag minimalistisch. Het kan ook zijn dat jij je boeken altijd bij de bibliotheek haalt. Misschien lees je dit en denk je: ik zit daar precies tussenin.

Elke boekencollectie is als een vingerafdruk; superuniek. Daarnaast kan het veel over een persoon zeggen. Wat jouw boekencollectie over jou zegt kun je hieronder lezen. Misschien nodigt het ook uit om wat vaker bij vrienden in de boekenkast te kijken (als je dat niet al deed), zo leer je hen ook weer wat beter kennen.

0 – 5 boeken: Boekenmonnik

Jij bent een uitzonderlijk en ongecompliceerd geval. Met jouw specifieke voorkeur voor een praktisch en simplistisch leven houd je jouw collectie klein. Als jij maar één boek mee mocht nemen naar een onbewoond eiland heb je jouw antwoord direct klaar. Daarmee kunnen we stellen dat jij precies weet wat je wilt in het leven.

5 – 50 boeken: De recyclelezer

Voor jou gaat een boek vooral om wat erin staat en hecht je er verder weinig emotionele waarde aan de hardware ervan. Als je een boek uit hebt (en dit is geen e-book) dan breng je deze terug naar de bibliotheek of naar een tweedehandswinkel. Een paar bijzondere exemplaren houd je in jouw bezit; een gesigneerd boek van je favoriete schrijver, een boek dat jou een nieuwe kijk op het leven gaf en een kinderboek dat je van je overgrootvader kreeg.

50 – 100 boeken: De gemiddelde lezer

Jij hebt een goedgevulde boekenkast en waarschijnlijk nog een plank en stapel elders in jouw huis. Jouw boeken mogen immers gezien worden, het is immers een eerste levensbehoefte, toch? Door de jaren heen is jouw collectie veel veranderd. Voor jou zijn boeken net als vrienden; sommige komen en gaan, maar de beste blijven voor altijd.

150 – 500 boeken: Beginnend boekgoeroe

Jij moest wel even tellen, hé? Dat is ook niet zo gek. Jij bevindt je namelijk op het level van een mini-bibliothecaris. Jouw collectie straalt kennis, allure en pure boekenliefde uit. Bij vragen waar je het antwoord niet op weet draai jij je naar je boeken en ga je met je vingers over de ruggen tot je het juiste antwoord gevonden hebt. ‘Aha’, zeg je dan, voor extra effect. Jij vult je vrije tijd met lezen en er bestaat dan ook geen beter cadeau dan een boekenbon.

500+ boeken: Boekensensei

Elke hoek van jouw huis is gevuld met boeken. Je leeft tussen de woorden van je favoriete schrijvers en hebt vaker wél dan niet een boek in je hand. Lezen is jouw leven. Betekent dit dat je elk exemplaar in jouw collectie gelezen hebt? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar daar zit een mooie gedachte achter, namelijk die van schrijver Nassim Nicholas Taleb*: “ongelezen boeken zijn een krachtige herinnering aan je grenzen – de hoeveelheid aan kennis die je nog niet hebt, half hebt of misschien ooit realiseert verkeerd te hebben.”

*Bron: Blake, M. (2020) What the size of your book collection says about you, V.S.: Penguin

Geschreven door
Meer van Hilke

Slagen anno 2020, dit geef je cadeau

 De klas van 2020 maakt dit jaar geen eindexamens, maar wel geschiedenis....
Lees verder