Top 15: grote releases en literaire prijzen in mei

Mei kende een aantal grote releases en die zie je ook terug in ons overzicht. Benieuwd welke titels dat zijn?

In mei werd de Libris Literatuur Prijs uitgereikt, startte de Thriller Weken en gingen we aan de slag om te zorgen dat alle kinderen tussen boeken opgroeien met de landelijke campagne Geef een prentenboek cadeau.

1) Hans de Beerย  – Een ijsbeer in de tropen (Kleine IJsbeer)

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Al meer dan vijf jaar heeft de campagne Geef een prentenboek cadeau als missie om alle kinderen een gevulde boekenkast te geven.ย Om die boekenkast te vullen, wordt er elk jaar een prentenboek beschikbaar gesteld voor een klein bedrag.ย Dit jaar was de klassieker Kleine IJsbeer. Lars, een kleine ijsbeer wordt door zijn vader voor het eerst meegenomen naar de zee. Vader leert hem om te zwemmen, vissen te vangen en een sneeuwhoop te maken als bescherming tegen de wind wanneer je slaapt. Maar als de kleine ijsbeer wakker wordt, dobbert hij op een ijsschots midden in zee. Waar is papa gebleven? En wat is het water hier warm! Uiteindelijk komt de ijsbeer terecht in een vreemd warm land waar alles groen is. Hij ziet er vreemde planten en bloemen en ontmoet dieren die hij nog niet kent. Maar hoe komt hij weer thuis? Zijn nieuwe vriend Hippo schiet te hulp. De boeken van de doneeractie zijn al uitverkocht, maar gelukkig zijn er nog vรฉรฉl meer boeken in de Kleine IJsbeer-serie die net zo leuk zijn!

2) Lucinda Riley – Atlas (De Zeven Zussen)

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Op donderdag 11 mei verscheen Atlas. Het verhaal van Pa Salt, het achtste deel in de immens populaire serie van Lucinda Riley over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Dit laatste deel brengt de Zeven zussen-reeks tot een prachtig en onvergetelijk einde. Alle winkels van Paagman openden op de eerste dag van verschijning extra vroeg hun deuren, zodat alle Zeven zussen-fans zo snel mogelijk konden beginnen met lezen.ย  Dit laatste deel vertelt het verhaal van Pa Salt en begint in Parijs, 1928. Een voor dood achtergelaten jongen wordt in huis gehaald door een liefdevolle familie. Daar bloeit hij volledig op, maar het blijft een mysterie wie hij รฉcht is. De jongen weigert een woord los te laten over zijn verleden. Net als hij de ellende waarvoor hij is gevlucht bijna is vergeten โ€“ evenals de belofte die hij heeft gezworen na te komen โ€“ rukt het kwaad op in Europa en weet hij dat hij weer zal moeten vluchten. De andere verhaallijn start bij de Egeรฏsche zee, 2008. De zeven zussen, voor het eerst compleet, ontmoeten elkaar aan boord van de Titan om afscheid te nemen van hun geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing heeft hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toevertrouwd โ€“ maar iedere waarheid die wordt onthuld, roept nieuwe vragen op. Kenden de zussen hun geliefde vader eigenlijk wel? En wat zijn de gevolgen van zijn lang verborgen geheimen?

3) Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Anjet Daanje (1965), pseudoniem van Anjet den Boer, is een Nederlands schrijfster en scenariste. De schrijfster brak, nadat haar werk decennialang min of meer in de luwte bestond, bij het grote publiek door met haar roman De herinnerde soldaat (2019). Voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris is ze in 2022 al bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs en mag zich sinds 8 mei ook de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2023 noemen. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontรซ. ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

4) Roxane van Iperen – Dat beloof ik

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht โ€“ voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen โ€“ en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt haar heil in de natuur en bij andere buitenstaanders โ€“ de bewoners van een vakantiepark, de reizigers in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Voor iedereen is ze slechts een voorbijganger. En als er niemand getuige is van je leven, besta je dan wel? Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan.

5) Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Na Grand Hotel Europa is Ilja Leonard Pfeijffer weer terug met een dijk van een roman. Via onze signeerservice maakte hij op dag van verschijning al 150 klanten blij met een persoonlijk gesigneerd exemplaar.ย Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeรซnhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieรซn en levenslange strijd.

6) Nicci French – Heeft Iemand Charlotte Salter Gezien?

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Heeft iemand Charlotte Salter gezien? is het nieuwste bloedstollend spannende boek van het iconische thrillerduo Nicci French.ย Achter de naam Nicci French gaat het Britse echtpaar Nicci Gerrard (1958) en Sean French (1959) schuil. Het echtpaar is wereldberoemd om hun psychologische thrillers, waarvan hun bekendste werk de achtdelige reeks met psychoanalyticaย Frieda Klein in de hoofdrol is. In Heeft iemand Charlotte Salter gezien? komt Charlotte Salter niet opdagen op het verjaardagsfeest van haar man. Hij blijft onverstoord, maar hun dochter Etty raakt ervan overtuigd dat haar iets vreselijks is overkomen.ย  Jaren later komen Etty en haar broers bijeen om het ouderlijk huis leeg te ruimen omdat Alec naar een verpleeghuis moet. Wanneer er weer iets aangrijpends in het dorp gebeurt, wordt rechercheur Maud Oโ€™Connor op de zaak gezet. Aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen.

7) Hendrik Groen – Groeten Uit Benidorm

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Zonnige stranden, Hollandse cafรฉs, bitterballen en karaoke: de nieuwe roman van Hendrik Groen laat je kennismaken met de stellen Theo & Cobie en Hannie & Joop en neemt je mee naar de Costa Blanca.ย Hendrik Groen is een pseudoniem publiceerde drie dagboeken: Pogingen iets van het leven te maken, Zolang er leven is en Opgewekt naar de eindstreep. De vertaalrechten zijn verkocht aan 36 landen en de eerste twee delen kregen beide de NS Publieksprijs en zijn bewerkt voor tv en theater. In 2018 verscheen de roman Leven en laten leven, die op nummer 1 binnenkwam in de Bestseller 60, gevolgd door de romans Een kleine verrassing en Rust en Vreugd.

8) Pieter Waterdrinker – Van Huis En Haard

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Sindsย het najaar van 2021 is Pieter Waterdrinker weer begonnen met het bijhouden van een dagboek. Ooit raakte hij bij een verhuizing al zijn dagboeken kwijt, maar in Sint-Petersburg pakte hij stilletjes de draad weer op. Wat hij niet kon weten was dat hij een paar maanden later, na aanvang van de Russische invasie in Oekraรฏne, met zijn vrouw zijn Petersburgse huis weer zou moeten verlaten.ย In Van huis en haard verhaalt Waterdrinker van zijn gevoelens van onmacht en wanhoop over het grootste conflict in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het land waar hij 25 jaar heeft gewoond, waar hij zijn leven heeft doorgebracht, is hem vreemd geworden.ย We volgen hem onder meer in zijn onderkomen in Frankrijk, op zijn reizen door Duitsland, Italiรซ en Nederland, bij een herdenkingsbijeenkomst van Gerrit Komrij op diens vroegere Portugese landgoed, alsook als literair handelsreiziger op pad door Engeland, Schotland en Canada.

9) Laura van der Haar – De Kuil

Bestel ๐Ÿ‘† via Paagman.nl

Op nummer negen in deze lijst zie je ons Boek van de maand mei! Let op: je raakt niet uitgepraat door het mysterieuze plot en mooie zinnen.ย Kasja en Lennart zijn al een aantal jaren samen en van buitenaf lijkt hun relatie en leven redelijk simpel, liefdevol en gewoon. Echter is deze van binnen behoorlijk ontwricht en leiden ze beiden een dubbelleven met ieder een eigen obsessie. Kasja werkt in een pannenkoekenrestaurant waar een ontmoeting met projectontwikkelaar Charles โ€“ wat je uitspreekt als Sjarrel โ€“ Ubbink haar in een obsessieve affaire stort. Lennarts zusje Meijke is uit een boom gevallen (of gesprongen?) en zweeft tussen leven en dood in een coma. Hij verliest zichzelf langzaam terwijl hij antwoorden zoekt in het bos en de bodemstructuur. Zo raken Kasja en Lennart eigenlijk synchroon geobsedeerd. Ze drijven daarbij steeds verder uit elkaar: hij dieper dat bos in en zij dieper die affaire met Charles in. Alles komt op bijzondere wijze samen in een schokkend slot. Laura van der Haar is archeoloog van origine en dat is duidelijk merkbaar in haar manier van het bos beschrijven. Van der Haar benadert het bos op een filosofische, menselijke manier โ€“ waarschijnlijk juist door haar achtergrond. In een interview zei ze zelf ook al: โ€˜De kuil is een spannend verhaal, maar stiekem is het ook een beetje een ecoroman: van begin tot eind gaat het over de natuur die ergens heen wil.โ€™

De rest van de top 15:

10) Esther Verhoef – Alter Ego

Lynn en haar man zijn samen een echt powerkoppel, maar daarnaast onderhoudt zij een gepassioneerde affaire. Wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren, kan ze bij niemand terecht.

11) Frits van Oostrom – De Reynaert

Van den vos Reynaerde geldt als hรฉt meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde. Wat is het geheim van deze klassieker? Frits van Oostrom laat zien wat deze tekst zo uniek maakt.

12) Tomas Ross – Poetins Dochter

Een voormalig veiligheidsexpert bij de Europese Unie en een jonge vrouw die haar familie verloor bij de ramp met de MH17 raken verstrikt in een levensgevaarlijk dubbelspel in de strijd om Oekraรฏne.

13) Floortje Dessing – Heimwee Moet Je Koesteren

Floortje Dessing blikt terug op vijfentwintig jaar reisprogrammaโ€™s maken en vertelt over de avonturen die ze de afgelopen jaren heeft beleefd: zowel groot als klein, ver weg als dicht bij huis.

14) Jo Nesbo – Bloedmaan (Harry Hole)

Een bejaarde filmactrice vertelt Harry Hole dat ze bedreigd wordt door een drugskartel. Hij stelt een team samen dat bestaat uit een cocaรฏnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker.

15) Paul van Vliet – Heimwee Naar Morgen

Paul van Vliet (1935-2023) was een Haagse schrijver, zanger, speler, ondernemer, ambassadeur van Unicef en stichter van Theater PePijn.ย Op 26 april liet zijn familie weten dat Paul van Vliet na een kort ziekbed in zijn woonplaats en geboortestad Den Haag overleed.ย In zijn boek Heimwee naar morgen beschrijft hij in ontroerende fragmenten zijn veelbewogen jeugd en de eerste jaren van zijn leven, van het oude Haagse huis van zijn overgrootmoeder, waar hij werd geboren, tot en met zijn studententijd in Leiden.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Een gesprek tussen Yvonne Keuls en Malou Holshuijsen

De รฉรฉn bereikt in december de bijzondere leeftijd van 90, de ander...
Lees verder