Boek van de maand november: Het eiland van de verdwenen bomen

In november hebben we gekozen voor een verboden liefde diep geworteld in de Cypriotische geschiedenis: Het eiland van de verdwenen bomen van Elif Shafak.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Het eiland van de verdwenen bomen

Cypriotische Romeo en Julia

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Het eiland van de verdwenen bomen speelt zich af in verschillende tijdsperioden, van de jaren zeventig tot recenter tijden, in Cyprus en Londen. Het verhaal start op Cyprus in 1974. Het land staat letterlijk en figuurlijk in brand door conflicten tussen Turkse Cyprioten en Griekse Cyprioten. Te midden van het conflict tussen de twee groepen die op het eiland leven worden de Grieks Cypriotische Kostas en Turks Cypriotische Defne verliefd. De enige veilige plek voor de twee om elkaar te ontmoeten is in een taverne genaamd De Blije Vijg. Deze taveerne dankt de naam aan de gigantische vijgenboom die door het dak van het gebouw groeit. De vijgenboom – een van de vertellers van het verhaal – ziet de ontmoetingen van het jonge stel en is verder getuige van de verwoestingen van de oorlog, de verdwijningen van eilandbewoners en het daaropvolgende verdriet. De boom doet informatief, menselijk en meelevend verslag van de traumatiserende en turbulente geschiedenis van het eiland.

Door de verhaallijn die zich afspeelt in Londen in 2010 en door het bestaan van de jonge Ada weten we dat Kostas en Defne bij elkaar zijn gebleven en een kind hebben gekregen. Tijdens hun vlucht van Cyprus naar Londen hebben ze een stek van de vijgenboom meegenomen en deze weer opnieuw geplant. Gaandeweg kom je erachter dat de werkelijkheid van wat er gebeurd is toch niet zo ‘eind goed, al goed’ is als dat het klinkt. Een incident op school dat Ada van streek maakt, een tante die schijnbaar uit het niets arriveert en een vijgenboom die veel heeft gezien en veel kan zeggen als je maar weet hoe je het moet vragen, brengen een heel aantal veranderingen teweeg die zorgen voor genezing en groei. Met de hulp van haar bezoekende tante, begint Ada te leren wat haar ouders onuitgesproken hebben gelaten en ontdekt ze haar identiteit.

Met de neus op de feiten

Elif Shafak schrijft over pijn en hartzeer in prachtig en lyrisch proza met een vleugje magisch realisme. Het verhaal wordt verteld vanuit Ada, Kostas en de vijgenboom. Vooral de vijgenboom brengt een bepaalde rust en objectiviteit in het verhaal. Toch merk je door het vertelperspectief van de boom dat Ada’s ouders en de bevolking van Cyprus niet als enigen getraumatiseerd zijn door de conflicten op Cyprus, ook de natuur is dat. Het eiland van de verdwenen bomen verkent de harde realiteit van oorlog op burgers, de daaruit voortvloeiende trauma’s, en manieren om ervan te genezen. Het verhaal drukte ons ook met de neus op de feiten, want ook al deed de crisis op Cyprus bij ons wel een vaag belletje rinkelen, merkten we toch dat de gebeurtenissen niet heel sterk in ons collectieve geheugen zijn gegrift. Elif Shafak geeft de slachtoffers van de Cypriotische burgeroorlog en hun trauma’s een stem en heeft ons daardoor weer een beetje wijzer gemaakt.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Willy Vlautin – De nacht valt altijd

Bestel De nacht valt altijd via Paagman.nl

In De nacht valt altijd volgen we Lynette, een jonge vrouw die nu al jaren spaart om het huis te kopen dat ze deelt met haar moeder en broer. Als door haar moeder het plan in duigen valt, moet Lynette op zoek naar een manier deze toch te verwezenlijken. In de slechts enkele dagen dat we Lynette volgen, zien we wat Lynette wel niet heeft moeten doen, en wat ze allemaal wel niet zal doen, om de onafhankelijkheid waar ze zo hard voor heeft gevochten, zal krijgen. De nacht valt altijd is een roman vol spanning, twists en een grimmig, maar tegelijkertijd ook (hartverscheurend) realistisch beeld over het alledaagse leven in Amerika.

Claire Vaye Watkins – Ik hou van je maar ik kies het duister

Bestel Ik hou van je maar ik kiest het duister via Paagman.nl

Een ode aan het Amerikaanse woestijn landschap! Na de geboorte van haar baby vertrekt Claire een schrijfster naar Reno, Nevada. Terwijl ze worstelt met een post natale depressie en het getrouwde leven gaat ze terug naar haar geboortestreek. Onderhand maken we kennis met de zeer opmerkelijke levensverhalen van haar beide ouders. Deze verhalen gaan van gewelddadige relaties tot een heus lid van de welbekende sekte van Charles Manson; het verhaal gaat alle kanten op. Niet bepaald een rustige stabiele jeugd. Terug in de omgeving waar zij vandaan komt gaat ze weer op zoek naar haar eigen identiteit, zonder huishouden, huwelijk en baby. Een boek wat een zeer serieus onderwerp met donkere humor wat luchtiger probeert te maken.

Gabriela García – Van vrouwen en zout

Bestel Van vrouwen en zout via Paagman.nl

Van vrouwen en zout vertelt het verhaal van verschillende generaties Cubaanse vrouwen over een periode van 150 jaar. Aangrijpende passages over het harde leven voor de Cubaanse bevolking rond het jaar 1866 worden aan de lezer getoond. Door het hele boek voel je dat de geschiedenis van Cuba ook in de latere levens van de vrouwen van belang is. Dit boek is niet alleen een prachtig verhaal om te lezen, maar geeft meteen ook een belangrijk vergeten stukje geschiedenis. Het boek telt maar 240 pagina’s, maar de verhaallijnen en de bijzondere karakters hadden eigenlijk nog veel meer pagina’s verdiend!

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand oktober: De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder