Ultiem zomerlezen met de beste True Crime-boeken!

PaagMag-header-true-crimeWat hebben de auteurs Jan Meeus, Astrid Holleeder en Wouter Laumans met elkaar gemeen? Nou, alle drie schreven zij onlangs een True Crime, oftewel een waargebeurd misdaadverhaal.

Deze boeken geven je een interessant inkijkje in werelden die veelal gesloten blijven. Hoogste tijd om een aantal True Crime-boeken op een rijtje te zetten. De boeken die wij hebben gekozen zijn allemaal van Nederlandse bodem, maar ook in het buitenland is True Crime een graag gelezen genre. Waarom? Omdat het “kwade” nou eenmaal een fascinerende aantrekkingskracht heeft, omdat we daardoor het gevoel hebben meer voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen en/of omdat we constant (veelal breaking) nieuws te verwerken krijgen en we er gewoon meer over willen weten.

10 True Crime titels

1. Astrid Holleeder – Familiegeheimen (en 2. Judas en 3. Dagboek van een getuige)

Bestel de boeken van Astrid Holleeder bij Paagman.nl

Met het nieuwe boek van Astrid Holleeder, Familiegeheimen, zijn we aangekomen bij het derde deel van een verbijsterende familiekroniek. In haar trilogie, bestaande uit Judas, Dagboek van een getuige en Familiegeheimen, schetst zij een onthutsend portret van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie – moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis – leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

4. Wouter Laumans – Wraak (en 5. Mocro Maffia)

Bestel Wraak en Mocro maffia bij Paagman.nl

Wraak is het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia, dat verder gaat waar Mocro Maffia ophield. Gebaseerd op uitgebreide research en talloze ontcijferde pgp-berichten – PGP staat voor Pretty Good Privacy, een veelgebruikte vercijferingsmethode – vertelt het een verhaal over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs. Samen vertellen Mocro Maffia en Wraak het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad.

6. Jan Meeus – De Schiedamse cocaïnemaffia

Bestel De Schiedamse cocaïnemaffia bij Paagman.nl

In dit boek van Jan Meeus (bekend van Verraad, de misdaadbiografie van Willem Holleeder) staat een criminele vete die draait om verraad, miljoenen drugsgeld en corruptie bij de douane centraal. De Schiedamse cocaïnemaffia gaat over de destructieve kracht van de drugshandel, die in toenemende mate bruut geweld veroorzaakt. De miljarden die in de cocaïnehandel omgaan leiden bovendien steeds vaker tot corruptie, óók bij de politie. Het noopt tot nadenken over het Nederlandse drugsbeleid en de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De huidige aanpak van de cocaïnehandel is gedoemd te mislukken.

7. Peter R. de Vries – Een moord kost meer levens (herziene editie)

Bestel Een moord kost meer levens bij Paagman.nl

Alhoewel Peter R. de Vries landelijk en internationaal bekendheid verwierf met zijn true-crimeverslag De ontvoering van Alfred Heineken ziet hij dat niet als zijn meesterwerk. Ook al is dat boek met zo’n half miljoen verkochte boeken het bestverkochte Nederlandse true crime-boek aller tijden is, De Vries ziet Een moord kost meer levens (1994) over Paul Spruit als ‘het beste dat hij ooit heeft gemaakt’. Dit jaar is er een nieuwe, herziene editie uitgebracht met uitgebreid voorwoord waarin Peter R. de Vries terugkijkt op de totstandkoming van het boek.

8. Loes Leeman – Vermist

Bestel Vermist bij Paagman.nl

In Vermist heeft Loes Leeman, bedenker van het AVROTROS-programma Vermist, twintig true-crimeverhalen over spraakmakende, ontroerende en dramatische vermissingen verzameld. Als eindredacteur van het tv-programma behandelde Leeman in negentien jaar duizenden zaken. Ze hield intensief contact met de achterblijvers van de vermissingszaken. Een aantal zaken kwam eerder aan bod in het gelijknamige populaire tv-programma, deze zaken zijn voor dit boek uitgebreid en geactualiseerd. Met een voorwoord van presentator Jaap Jongbloed.

9. Yehudi Moszkowicz – Moord, doodslag en andere zaken

Bestel Moord, doodslag en andere zaken bij Paagman.nl

In Moord, doodslag en andere zaken beschrijft advocaat Yehudi Moszkowicz in een serie opzienbarende verhalen zijn dagelijkse praktijk. Van het moment dat zijn telefoon gaat en een verdachte om zijn hulp vraagt, tot het moment dat de hamer van de rechter neerkomt en het vonnis is geveld. Yehudi is de zoon van Robert Moszkowicz en is de enige van de advocatenfamilie die nog als strafpleiter actief is. In zijn boek laat hij de mensen achter de krantenkoppen zien.

10. Hendrik Jan Korterink – Haagse penoze

Bestel Haagse penoze bij Paagman.nl

Het criminele milieu rond Den Haag is minder bekend dan de Amsterdamse onderwereld, maar zeker niet minder gewelddadig. Het grote verschil: hier zijn de hoofdrolspelers extreem mediaschuw. Hendrik Jan Korterink, bekend van de website misdaadjournalist.nl, vertelt met Haagse Penoze het levensverhaal van Hagenees Nico van Empel die opgroeide tussen de penoze. Met zijn BV Whosa (We Hebben Overal Schijt Aan) verleende hij hand- en spandiensten aan oplichters en moordenaars. In 2011 haalde Van Empel het nieuws toen hij voor een TV-programma van Peter R. de Vries in het geheim een gesprek opnam met seriemoordenaar Koos H., die tevens zijn jeugdvriend was. Afgelopen februari overleed de ex-crimineel Van Empel in Thailand op 68-jarige leeftijd.

Geschreven door
Meer van Britt

Koken doe je met… de airfryer?!

Heb jij een airfryer in huis? En gebruik je deze vaak of...
Lees verder