Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Voor januari een poëtische roman. Deze maand: Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo.
Het Boek van de maand-team over Meisje, vrouw, anders
Een mix van proza en poëzie
Voordat we beginnen over de inhoud willen we alvast een disclaimer geven: Meisje, vrouw, anders leest namelijk als een mix tussen proza en poëzie door het ontbreken van hoofdletters en punten. Deze onconventionele manier van leestekens gebruiken, dient een nuttig doel wat ons betreft, maar we weten ook dat voor sommige lezers dit een onoverkomelijk punt (haha, pun intended 😜) kan zijn. Het boek leest echt als literatuur met een poëtisch element, doordat de auteur voornamelijk volzinnen gebruikt. Daardoor voel je waar de ontbrekende interpunctie zou zijn. De manier waarop Evaristo de zinnen op de pagina neerzet, zorgt ervoor dat de flow van het verhaal niet wordt geremd maar juist wordt versterkt. We zien vaker dat auteurs punten, komma’s en hoofdletters weglaten om desoriëntatie- of waarnemingsproblemen van een personage te delen of om een stream of consciousness (een bekende verhaaltechniek waarbij de lezer alle indrukken van de hoofdpersoon volgt) te laten zien. Deze motieven lijken bij in Evaristo’s geval niet van toepassing te zijn. Het lijkt eerder dat ze met deze benadering ervoor kiest om de structuur van een verhaal impliciet te laten zijn (ook al zou het normaal gesproken in geschreven tekst expliciet zijn). Hierdoor wordt het boek een doorlopend verhaal: het leven van de ene vrouw rollend in het volgende, zonder einde – net zoals het in het echte leven en de geschiedenis ook gebeurt. Door het gebrek aan interpunctie konden de woorden tijdens het leven op een andere manier door ons hoofd stromen dan bij interpunctie het geval zou zijn. Toch kunnen we ons voorstellen dat het voor sommige lezers die heel veel waarde aan spelling hechten even doorheen komen is, maar geloof ons: het is echt de moeite waard!
Hedendaags Groot-Brittannië in 12 personages
Bernardine Evaristo schrijft levendig en uitdagend over een hedendaags Groot-Brittannië dat zelden wordt gezien. In twaalf personages geeft ze ons een glimp van zijn verleden, heden en toekomst, met een naadloos feministisch verhaal dat heen en weer gaat in de tijd. Haar karakters komen uit een breed spectrum van verschillende achtergronden, leeftijden, roots, klassen en beroepen uit vele delen van het land met één overeenkomst: het zijn allemaal zwarte vrouwen. Onlosmakelijk wordt er dus gesproken over ras, leven en overleven in een wit-dominante cultuur, de definitie van zwart en de identiteitsvraagstukken die daar bij horen. De auteur weet dit op een gevoelige, medelevende manier weer te geven. Ook lezers die behoren tot de bevoorrechte groep mensen die de keuze hebben of racisme een onderwerp is om zich mee bezig te houden of niet zullen zich sterk kunnen identificeren met de problemen van al deze personages. Met een knipoog en een nuchtere, liefdevolle vertelstem weet Evaristo empathie op te wekken zonder dat het zielig of meelijwekkend wordt. Bernadine Evaristo legt de subtiele grillen en tekortkomingen van haar personages vast met bijtende humor. Maar ze legt ook hun kwetsbaarheden en sterke punten met evenveel openhartigheid vast. We kruipen in hun hoofd, waardoor je even in de schoenen van verbazingwekkende en gevarieerde selectie van zwarte vrouwen staat. En dat zouden we vaker moeten doen!
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Raoul de Jong – Jaguarman
Auteur Raoul de Jong neemt je als lezer mee op reis tijdens zijn zoektocht naar zijn roots. Door zijn ogen zie je de wonderen van het Surinaamse regenwoud, ervaar je de emoties bij de hereniging met zijn vader én voel je de onmacht en pijn wanneer je de geschiedenis van de slavernij herbeleeft. Het is een heel toegankelijke inleiding als je meer over Suriname te weten wil komen doordat belangrijke Surinaamse personages een naam en een gezicht krijgen door de beschrijvingen van de auteur. Dit boek is daardoor heel veel verschillende genres in één: verhalende non-fictie, een reisroman en een autobiografie. Belangrijk boek om je bewust te worden over de geschiedenis van Suriname.
Candice Carty-Williams – Queenie
Queenie is een eerlijk, openhartig en intiem verhaal over een 25 jarige Londense vrouw van Jamaicaanse afkomst. Nadat ze door haar vriend verlaten wordt, bijna haar baan verliest en uit haar flat gezet wordt zoekt ze afleiding in dating-apps en oppervlakkige affaires. Queenie als personage is niet altijd even likeable maar wordt daardoor alleen maar menselijker. Je kan je helemaal laten meeslepen in haar wereld vol met disasters, up’s en downs. Een door en door belangrijk boek dat actuele thema’s aanhaalt zoals #BlackLivesMatter, omgaan met psychische problemen, feminisme en seksuele intimidatie. Zeker een aanrader in deze tijden!
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️