Tekst: Nelleke Groot
Filosofie ingewikkeld, saai of alleen maar voor volwassenen? Welnee! Filosoferen kan ook met kinderen en dat is hartstikke leuk.
Ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie tippen wij onze favoriete filosofische kinderboeken.
Mijn broer en ik – Abdelkader Benali (9789045122922)
Leeftijd: 9+
Gloedjenieuw is het eerste kinderboek van Abdelkader Benali dat hij schreef ter gelegenheid van de Maand van de Filosofie. Met 80 bladzijden en een prijs van 4,95 euro is dit het ideale boek om te starten met filosoferen. De verhalen gaan voornamelijk over de impact van kunstmatige intelligentie op ons bestaan. Hoe ver mag je gaan met robotica? En wat maakt ons menselijk? Kinderboekenrecensent Bas Maliepaard schreef voor Trouw over dit boek: “Benali’s verhaal prikkelt, is spannend en de vlotte toon die hij als kinderboekenschrijver aanslaat, klinkt bovendien natuurlijk.”
Zo gaat dat niet – Ronf & Esmé Meijer (9789081126106)
Leeftijd: voorlezen 6+
De Haagse Ronf Meijer en zijn zesjarige (!) dochter Esmé schreven samen een prachtig filosofisch kinderboek. Toen Ronf een schilderij kocht waarop een hond en een ruimtewezentje stonden afgebeeld (zie ook de voorkant van het boek) prikkelde dat de fantasie van vader en dochter. Samen verzonnen ze twaalf voorleesverhalen over het duo waarin grote vragen worden gesteld bij alledaagse situaties. In het boek komen lastige woorden voor, maar dankzij de heldere taal en de korte verhalen van maximaal twee pagina’s, is dat niet hinderlijk en geeft het juist stof om over te praten. Niet elk kind van zes jaar zal hier al aan toe zijn, maar het is leuk dat er een filosofieboek bestaat voor jonge kinderen.
Lieve Stine weet jij het? – Stine Jensen (9789020621075)
Leeftijd: 10+
In dit fijne boekje stellen twintig kinderen een vraag aan filosoof Stine Jensen. In heldere taal en op een nuchtere manier beantwoord ze vragen als wat is meisjesachtig en wat jongensachtig? Is mijn nationaliteit belangrijk? Of wat is goed en kwaad? In haar antwoord stelt ze vragen terug zodat haar lezers zelf gaan nadenken. Dit is een leuk boek om op een andere manier in gesprek te gaan met je eigen kind of met de kinderen in je klas. De antwoorden zullen je verrassen! Bevalt dit boek van Jensen? Filosofeer verder met Vriendschap is alles, Feestje in mijn hoofd of Alles wat ik voel.
Grote gedachten – Janny van der Molen (ebook: 9789021678863)
Leeftijd: 12+
In Grote gedachten maken we via een eigenzinnige schoolmeester en zijn leerlingen kennis met veertien beroemde filosofen en hun gedachtegoed. Dankzij de verhalen van meneer Swart en de persoonlijke conflicten die de leerlingen thuis meemaken worden kinderen uit groep 8 en de brugklas op een aangename manier aan het denken gezet. Helaas niet meer als fysieke boek verkrijgbaar, maar het ebook is net zo leuk!
Is nergens ergens? – Iris van der Graaf (9789057124662)
Leeftijd: 9+
Iris van der Graaf studeerde filosofie in Amsterdam, Parijs en Utrecht en aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en dat is te zien aan dit boekje. Het is een genot om doorheen te bladeren! In korte hoofdstukjes die elk een ander thema aansnijden behandelt Van der Graaf het werk van een of meerdere filosofen. Dankzij de vele originele vragen in het boek is elk stukje tekst het begin van een interessant gesprek. Is nergens ergens? laat zien dat iedereen zijn of haar gedachten kan opschrijven of erover kan praten met vrienden.
Het onwijs grote filosofie doeboek (9789085716303)
Leeftijd: 10+
Het tijdschrift Filosofie Magazine heeft afgelopen zomer voor het eerst een doeboek uitgegeven voor kinderen. Via verhalen, grapjes, spellen en puzzels leren kinderen over filosofie en moeten ze op andere manieren na denken dan ze gewend zijn. Eind juni verschijnt er een nieuw deel van Het onwijs grote filosofie doeboek voor op reis (9789085716655).