Top 15: deze boeken kenmerkten onze Boekenweek!

Afgelopen maand vierden we de Boekenweek! Welke boeken vlogen er het vaakst – met Boekenweekgeschenk! – over de toonbank? We zetten het voor je op een rij!

Met het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ vierden we in maart 2023 de pluriformiteit van onze identiteit, een bijzonder actueel thema. Want hoewel de zoektocht naar wie je bent van alle tijden is, voelt die in de huidige tijdgeest dwingender, complexer en spannender dan ooit. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen.

1) Raoul de Jong – Boto Banja

Bestel 👆 via Paagman.nl

Boto Banja was het Boekenweekessay voor de Boekenweek 2023. In Boto Banja neemt Raoul de Jong ons mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers die hun stemmen lieten klinken – of de wereld daar nou klaar voor was of niet. Het thema van de 88ste Boekenweek, ‘Ik ben alles’, bood voor de jonge auteur ‘een prachtige kans om lezers mee te nemen op avontuur van de Groningse klei naar Caraïbische stranden, op zoek naar een ongehoord verhaal dat de kracht heeft om iedereen te laten dansen.’ Raoul de Jong schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den UyL Prijs. Zijn boek Jaguarman (2020) werd genomineerd voor diverse literaire prijzen.

2) Dolfje Weerwolfje – Geef Een Boek Cadeau 2023

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vorige maand stond Dolfje Weerwolfje nog op 1 in deze lijst, maar ook in maart deden we goed ons best om er samen voor te zorgen dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken. In totaal zijn er meer dan 1500 boeken gedoneerd 😱 We hebben de boeken gedoneerd aan Stichting Leergeld Den Haag, de Voedselbank Delft, de Voedselbank Leidschendam / Voorburg en de VoorleesExpress. Dolfje Weerwolfje is een boek waardoor beginnende lezers het plezier van lezen ontdekken, en dat de leeshonger aanwakkert! Daarna kunnen de jonge lezers meteen verder met de rest van de 25 delen tellende serie.

3) Ian McEwan – Lessen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vorige maand op de tweede plaats, nu nummer 3! Als zijn vrouw plotsklaps verdwijnt en hij met hun jonge zoontje achterblijft, gaat Roland niet alleen op zoek naar haar, maar ook naar het waarom van zijn rusteloze bestaan. Meesterschrijver McEwan weet het leven van Roland moeiteloos te verweven met de grote gebeurtenissen van onze recente geschiedenis: van de Suezcrisis naar de Cubacrisis en van de val van Muur tot de klimaatcrisis en de huidige pandemie. Een tijdsgewricht dat dichtbij McEwan zelf ligt. Met Lessen heeft Ian McEwan misschien wel zijn meest persoonlijke roman tot nu toe geschreven.

4) Maxim Februari – Doe zelf normaal

Bestel 👆 via Paagman.nl

Maxim Februari was in maart in onze vestiging Fred te gast en werd geïnterviewd door Jean-Pierre Geelen. En dat leverde heel veel interessante inzichten op! Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen. Onder invloed van de klimaatverandering en intelligente technologieën verandert de democratische rechtsstaat. Natuur en technologie sturen het beleid en nemen beslissingen voor ons. Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari is een van de scherpzinnigste en origineelste denkers van ons taalgebied. Hij is de auteur van bejubelde romans (Klont en De literaire kring), essays en columns.

5) Michel Houellebecq – Vernietigen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vernietigen is de achtste roman van Frankrijks onbetwiste sterschrijver, Michel Houellebecq. Misschien ken je zijn naam momenteel vooral uit de nieuwsberichten over de omstreden film van KIRAC, waarin Houellebecq te zien is als bedpartner van ’hunkerende lezeressen’. Maar ondertussen levert hij met Vernietigen misschien wel zijn magnum opus af. Het boek start in najaar 2026. De Parijse topambtenaar op het minsterie van Financiën Paul Raison, bijna 50 jaar, bereidt zich samen met zijn minister Bruno Juge voor op de presidentsverkiezingen in het nieuwe jaar. Dan verschijnt er op internet een onmogelijk realistische nepvideo waarin een van de voornaamste potentiële kandidaten wordt onthoofd. Contactpersoon voor het onderzoek door de geheime dienst wordt topambtenaar Paul Raison, en over hem gaat dit boek: over zijn omgang met een grote terroristische dreiging, maar vooral ook over zijn privéleven, zijn relatie met zijn vrouw, zijn familie. Na bijna zeshonderd pagina’s blijven we verdwaasd achter.

6) Delia Owens – Daar waar de rivierkreeften zingen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Daar waar de rivierkreeften zingen, het debuut van Delia Owens uit 2018, was in 2022 het bestverkochte en meest uitgeleende boek van Nederland, dat maakte CPNB-directeur Eveline Aendekerk eind januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting CPNB bekend. Daar waar de rivierkreeften zingen verscheen in Nederland eerder onder de titel Het moerasmeisje. In maart 2020 was deze titel al bij ons Boek van de maand en sindsdien is het boek niet meer uit onze verkoopoverzichten weg te denken. Het boek heeft al allerlei soorten lezers van jong tot oud weten te bereiken en ook niet-lezers hebben al kennis kunnen maken met het verhaal: in juli 2022 verscheen de verfilming Where the Crawdads Sing op het witte doek.

7) Gijs Wilbrink – De beesten

Bestel 👆 via Paagman.nl

Ons Boek van de maand januari heeft ook in maart weer een plek in de bestverkocht-lijst. Dat is ook niet zo gek… want soms heb je van die boeken waar je gewoonweg niet omheen kan. De beesten is zo’n debuutroman. Het verhaal speelt zich af in een kleine gemeente in de Achterhoek. De openingszin van het boek begint al goed: ‘Ik wil niet veel zeggen, maar volgens mij ging het al mis met Tom Keller toen die twee ooms hem ’s nachts meenamen naar het bos en hem dingen lieten doen die een jongen van negen nog lang niet zou moeten doen.’ Je wilt er onmiddellijk meer van weten. Wie is Tom Keller en wat ging er mis met hem? En wie is überhaupt deze ‘ik’ die hier aan het woord is? Boek van de maand-collega Laura schreef in haar recensie: “Ongelofelijk hoe Wilbrink een hele familie op zo’n manier beschrijft dat ze me gaan aanstaan, ook al zijn het onaardige personages.” Tijdens de Boekenweek mochten we Gijs Wilbrink in onze winkel in de Westfield Mall of the Netherlands ontvangen en werd hij door Yanti Danoekoesoemo aan de tand gevoeld!

8) Lize Spit – Het smelt

Bestel 👆 via Paagman.nl

Kijk, qua aantallen over de toonbank stond het Boekenweekgeschenk – De eerlijke vinder van Lize Spit – eigenlijk stijf op nummer 1 in de lijst. Na fantastische recensies in de kranten én een bezoek in onze winkel op de Fred in het eerste weekend van de Boekenweek wilde iedereen een exemplaar hebben. Maar goed, we noemen deze lijst bestverkocht en het geschenk geven we weg, dus helaas. Gelukkig heeft Lizes debuutroman Het smelt in maart een opleving gehad in onze winkels waardoor Lize toch in deze lijst staat! Vanaf de eerste bladzijde grijpt toen-nog-debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die tot het eind niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: Het smelt is een roman die je verslagen achterlaat. In 2023 verschijnt een verfilming door actrice en regisseuse Veerle Baetens van het boek onder de naam Het Smelt (When It Melts). Wij zijn benieuwd wie de film gelijk na het boek gelezen te hebben aan kan…

De rest van de top 15:

9) Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris

De lezer leert de al overleden Eliza May kennen via de levens van anderen in de loop van 170 jaar, als schrijfster van een uitzonderlijke roman die tijdens haar leven werd verguisd.

10) Sacha Bronwasser – Luister

M. vertrekt halsoverkop uit Nederland en gaat naar Parijs, waar ze begint te schrijven. Pas een half mensenleven later komt haar verslag terecht bij Flo, de persoon die haar vlucht veroorzaakte.

11) Mohamed Mbougar Sarr – De diepst verborgen herinnering van de mens

Als de jonge Senegalese, in Parijs woonachtige schrijver Diégane een legendarische literaire klassieker uit 1938 in handen krijgt, móet hij de mysterieuze schrijver ervan zien te vinden.

12) Kader Abdolah – Wat je zoekt, zoekt jou

Een drieluik van Kader Abdolah waarin hij een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald.

13) Dirk de Wachter – Vertroostingen

In dit persoonlijke boek onderzoekt de bekende Belgische psychiater Dirk De Wachter hoe we in de moeilijkste momenten troost kunnen vinden.

14) Hannah Grace – Icebreaker

Hannah Grace brengt kunstschaatsers en ijshockeyers samen in haar boek Icebreaker. Kunstschaatster Anastasia Allen en ijshockeyer Nathan Hawkins vormen onverwachts een kunstschaatsduo, maar dat is prima, want Anastasia houdt niet eens van hockeyspelers…toch?

15) Jutta Chorus – Alma’s dochters

Alma Bimmermann, Elly Berkhout, Sylvia Brandts Buys en Lili Veenman zijn vier generaties pioniers op allerlei terreinen. Hoe komt het dat hun namen in de geschiedenis nauwelijks voorkomen?

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Voorlezen maakt je leuker!

Van 23 januari t/m 2 februari is het weer feest, want dan...
Lees verder