Alison Romans Citroenroomtaart met zeezout

Voorproefje! We mogen een heerlijk recept delen uit het nieuwe boek van Alison Roman Zoet genoeg. Start de lente met deze overheerlijke citroenroomtaart. Alison Roman is een kok, auteur en columnist voor The New York Times Cooking.

Uit: Zoet genoeg, Alison Roman
Tekst: Alison Roman
Beeld: Alison Roman

In dit boek vind je geen meringues. Word nu niet meteen boos, maar vraag jezelf eerst eens af wat het nut is van een meringue. Voor wie is de meringue bedoeld? Rauw eiwit (geen smaak) en suiker (zoet), samen opgeklopt tot je iets hebt wat er leuk uitziet, maar wanneer je het opeet, heb je zoiets van, wacht even, heb ik nu net rauw eiwit met suiker gegeten? Tuurlijk, het mondgevoel kan aangenaam zijn, maar het is echt niet iets waarvan ik grote hoeveelheden zou willen eten. En daarom staat die citroenmeringuetaart er niet in. Maar een citroenROOMtaart? Daar doe ik een moord voor. De citroen (fris, zuur) kan de meringue wel hebben, maar heeft de slagroom (vol, vettig) echt NODIG als tegenwicht, voor een uitgebalanceerd en compleet stuk taart.

Bestel Zoet genoeg via Paagman.nl

Voor 1 ronde taart, ø 23 cm 
225 g vanillewafels,
grahamcrackers of
speculooskoekjes
85 g (6 el) boter, gesmolten 4 g (1 tl) grof zeezout

Voor de vulling en topping
dooiers van 4 grote eieren
1 blikje (400 ml) gezoete gecondenseerde melk
300 ml (1¼ cup) vers citroensap (ca. 6 citroenen)
grof zeezout
230ml (1 cup) room
30g (1/4 cup) poedersuiker
240 ml (1 cup) zure room

Eten met
Een glas mousserende wijn of bruisend bronwater met veel citroen.

Van tevoren
Deze taart kun je 4 dagen van tevoren maken en losjes afgedekt bewaren in de koelkast
1 Voor de bodem: verwarm de oven voor op 180 °C.
2 Doe de wafeltjes in een kom en verkruimel ze met je handen tot grove kruimels, niet groter dan linzen. (Of doe ze in een zipzak en plet ze met een deegroller, of gebruik een foodprocessor.) Meng ze met de gesmolten boter en het zout tot je echt smeuïge kruimels hebt, ongeveer zoals nat zand. Druk de kruimels in een taartvorm van 23 cm.
3 Bak de bodem 12 à 15 minuten tot de randen wat bruin beginnen te worden. Haal de vorm uit de oven en laat hem afkoelen. Laat de oven aan staan.
4 Voor de vulling: doe de dooiers in een grote kom en klop ze een paar minuten flink met een garde tot ze lichtgeel en glad zijn. Doe de gecondenseerde melk erbij en klop nog een paar minuten tot je een lichte, luchtige massa hebt. Klop het citroensap erdoor met een flinke snuf zout.
5 Giet de vulling in de voorgebakken bodem en zet de vorm terug in de oven. Bak de taart nog 30 à 35 minuten tot het midden nauwelijks meer trilt. Let op: de bovenkant hoort niet bruin te worden, dus houd de kleur in de gaten. Laat de taart helemaal afkoelen.
6 Voor de topping: maak de topping vlak voordat je deze fantastische taart gaat serveren. Doe de room in een grote kom en klop de poedersuiker er met een garde door tot zich middelgrote pieken vormen (als je de garde optilt, blijven de pieken staan). Dat kan ook met een elektrische mixer. Klop de zure room er met een garde door (spatelen hoeft niet; de room is stevig genoeg). Strijk dat uit over de hele bovenkant van de taart, zo hoog of decoratief als je wilt.

Geschreven door
Meer van Eveline

Paagman Kiest Het Beste Boek 2021: Waarom je op dit boek moet stemmen!

Heb jij al gestemd op Het Beste Boek 2021? Onze boekverkopers hebben...
Lees verder