Boek van de maand maart: De moeders van Mahipar

We gaan in maart voor een Afghaanse familiegeschiedenis die zowel groots als intiem aanvoelt. Ons nieuwe Boek van de maand is: De moeders van Mahipar van Forugh Karimi.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over De moeders van Mahipar

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Zowel groots als intiem

In De moeders van Mahipar volg je de Afghaanse Lolo en haar zoon Ramín, die na hun vlucht uit Afghanistan een nieuw leven in Nederland proberen op te bouwen. Lolo vertelt Ramín erg weinig over zijn afkomst om hem én om haarzelf te beschermen, maar ze schrijft in dagboeken wel hun familiegeschiedenis op. Deze teksten schrijft ze in het Farsi, maar Ramín kan deze taal niet lezen. Als hij jaren later met de Afghaanse literatuurwetenschapper Saráh trouwt, valt alles op zijn plek. Zij vertaalt het dagboek van zijn moeder voor hem vanuit het Farsi in het Engels. Maar Ramíns wereld valt in duigen als hij op een avond na zijn dienst in het ziekenhuis thuiskomt en Saráh in een plas bloed bij hun appartement vindt. Ze is neergestoken en de verdachte is voortvluchtig… Ramín heeft wel zo’n vermoeden, maar is hij op tijd? En heeft hij het wel bij het juiste eind? Alles komt voor Ramín in een heftige stroomversnelling waar je hem als lezer op de voet bij volgt, terwijl je ondertussen ook meer leert over de generaties omspannende, zeer bewogen familiegeschiedenis.

Actueel, belangrijk en overtuigend

Ons Boek van de maand is een Afghaanse familiegeschiedenis die zowel groots als intiem aanvoelt. Als je deze maand maar één boek wilt lezen, laat het dan De moeders van Mahipar van Forugh Karimi zijn. Het verhaal leert je veel over het leven van mensen in Afghanistan en de geschiedenis van het land. Maar ook over de situatie van Afghaanse vluchtelingen in andere landen en hoe ze hun afkomst en geschiedenis nooit helemaal van zich af kunnen schudden. Zeker nu de Taliban weer de macht heeft gegrepen is het een heel belangrijk onderwerp waar iedereen zo veel mogelijk over moet weten. De auteur Forugh Karimi is zelf op haar 25e hoogzwanger van Afghanistan naar Nederland gevlucht. Ze beviel in een AZC van een zoon, leerde Nederlands, maakte haar studie geneeskunde af en werkt nu als psychiater en psychotherapeut. Haar ambities om een boek te schrijven bleven steeds steken omdat de gebeurtenissen die ze wilde beschrijven te dicht bij kwamen. Aan Het Parool vertelde ze dan ook: “Ik probeerde al heel lang een roman te schrijven. Iedere zomer begon ik opnieuw aan een verhaal, maar dat verzandde keer op keer. Eén van de belemmerende factoren was dat ik probeerde autobiografisch te schrijven. Ik liep vervolgens vast op feitelijkheden: hoe zat het ook al weer precies? Ging het nou zo, of ging het anders? Het verhaal sloeg daardoor dood.” Het boek is niet autobiografisch, dat kwam Karimi te dichtbij. Het is fictie gebaseerd op literatuuronderzoek, getuigenissen van ervaringsdeskundigen en haar eigen ervaringen. Actueel, belangrijk en overtuigend!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Itama Vieira Júnior – Kromme ploeg

Bestel Kromme Ploeg via Paagman.nl

Kromme ploeg van Itamar Vieira Júnior, speelt zich af op het Braziliaanse platteland, kort na de afschaffing van de slavernij. Vieira Júnior vertelt in het verhaal over een tijd van gelijkheid die er enkel is in theorie. We volgen de twee zussen Bibiana en Belonísia. Door een gruwelijk ongeluk in hun kindertijd moeten ze met één stem door het leven, maar dit houdt ze niet altijd bij elkaar. We zien hoe de zussen opgroeien en uit elkaar groeien; hoe ze hun weg vinden in het leven en hoe ze ervoor vechten om hun vrijheid, die er alleen in theorie lijkt te zijn, realiteit te maken.

 Marion Bruinenberg – Nieuweling

Bestel Nieuweling via Paagman.nl

Waan je met deze debuutroman in een authentiek Frans bergdorpje! Ja zo een met een bakker, restaurantje, gemeentehuis en weinig jongeren. Een van de weinige jonge bewoners na het overlijden van haar ouders is Simone, die tegen de algemene verwachtingen in blijft wonen in haar ouderlijk huis. Het dorp is gelegen middenin de natuur nabij een bergkam waardoor het daglicht schaars aanwezig is. Hierdoor is de stemming van Simone en haar dorpsgenoten niet altijd even positief. Op aanraden van haar buurvrouw neemt Simone een huurder in huis: Eveline, een biologe die onderzoek doet naar de aparte vegetatie in de omgeving. Behalve een portie plantenkennis neemt zij ook een goed humeur en een andere kijk op het leven mee naar het dorp. Dit zorgt voor wat leven in de brouwerij voor alle bewoners in dit anders zo rustige dorpje. Maar na verloop van tijd komen er ook twijfels want zo’n jong iemand, zo vrolijk in deze omgeving, is zij wel oprecht? Of is er iets anders aan de hand?

 Rebecca West – De familie Aubrey

Bestel De familie Aubrey via Paagman.nl

Rose Aubrey neemt je in het eerste deel van deze trilogie mee door het verhaal van haar jeugd. Samen met haar tweelingzus Mary, zus Cordelia en broertje Richard Quin wordt Rose opgevoed door twee eigenzinnige ouders. Moeder Clare was concertpianiste en geeft deze liefde voor muziek door aan haar vier kinderen. Muziek speelt dan ook een belangrijke rol in het boek. Vader Piers daarentegen zorgt ervoor dat de familie continu in armoede leeft en de losse eindjes aan elkaar moet zien te knopen. Een prachtig geschreven verhaal over hoe een arm gezin zich met muziek door zware tijden weet te slepen in het Engeland van de vroeg 20e eeuw.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand december: Het huwelijksportret

Voor de maand december hebben wij gekozen voor een boek over een...
Lees verder