Recensie De Maand van de Bloemendoder

Fabian Paagman leest het boek De Maand van de Bloemendoder. Een tragedie over hoe hebzucht en de belofte van snel geld, leidt tot massamoord en een gigantische doofpotaffaire.

In 1920 zijn alle Amerikaanse indianenstammen naar een klein grondgebied verdrongen. Zo ook de Osages. Ze leven in de marge van de samenleving, totdat olie wordt gevonden op hun reservaat in Oklahoma. Plotseling zijn ze het rijkste volk ter wereld. Ze kopen auto’s, bouwen grote huizen en laten hun kinderen studeren aan Europese universiteiten.

Vermoord om olierijkdom

F. Paagman: “Een ontluisterend verhaal over genocide onder de Osage indianenstam in de VS van het begin van de vorige eeuw. Dankzij jarenlang onderzoek onthult de auteur een hele serie geheimen die decennialang onder het tapijt zijn geveegd.
Bijzonder om te lezen hoe deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van de VS en laatste stuiptrekkingen van het Wilde Westen, de oprichting van de FBI inleiden. Een verhaal waaruit blijkt dat de werkelijkheid zoveel meer ontluisterend kan zijn dan fictie. En bovendien goed om de hedendaagse negatieve connotatie met indianen eens in een ander daglicht en andere context te kunnen ervaren. Aanrader!”

De jonge J. Edgar Hoover speelt belangrijke rol

Eén voor één worden de Osages vermoord. Het dodental blijft opgelopen en de zaak komt bij de recent opgerichte FBI terecht. De FBI verknoeit de zaak echter volledig en de jonge FBI-directeur J. Edgar Hoover vraagt Texas Ranger Tom White om de zaak op te lossen. White stelt een undercoverteam samen dat een gruwelijk complot op het spoor komt.

David Grann heeft jaren onderzoek gedaan naar de moordzaak. De maand van de bloemendoder is niet alleen een spannend relaas over een reeks koelbloedige moorden; het onthult ook de schrijnende desinteresse van een samenleving in het lot van de inheemse Amerikaanse volkeren, waardoor de moordenaars zo lang ongestoord hun gang konden gaan.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

In één oogopslag zien of je Valentijnsdate een goede match is? Dat kan!

Tekst: Monica Wardenaar Als relaties over gaan wordt er vaak gezegd: ‘hij...
Lees verder