Ontdek de wondere wereld van musea met Dutch Girls In Museums

De museumwereld stoffig? Niet als je met Dutch Girls In Museums gaat. Speciaal voor PaagMag tippen Daniëlle Lakeman en Iris Zaagman drie tentoonstellingen die jij deze wintermaanden niet mag missen.

Tekst: Daniëlle Lakeman en Iris Zaagman
Copyright beeld: Dutch Girls in Museums
Bestel Dutch girls in museums via Paagman.nl

De kunstkenners nemen je in hun recent verschenen boek Dutch Girls In Museums mee in de wondere wereld van musea in Nederland. Hoe dicht mag je eigenlijk op een schilderij staan? En hoe heeft kunst zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe kun je naar kunst kijken? De auteurs laten zien dat het om een beleving gaat, zodra je over de drempel stapt van een museum. Laat je verrassen én verrijken met een nieuwe blik op kunst.

1. Hilma af Klint in Kunstmuseum Den Haag

© Dutch Girls in Museums

De Zweedse Hilma af Klint (1862-1944) begon haar carrière als landschapsschilder, maar ontwikkelde al snel een eigen beeldtaal, weg van de natuurlijke verschijningsvormen.

Spiritualiteit

Zo ging ze van landschapsschilderkunst naar bloemen en bomen. Daarna kwam het universele en tot slot de relatie tot de ruimte. Dat klinkt wellicht wat zweverig, maar Hilma was dan ook geïnteresseerd in theosofie en antroposofie. Spiritualiteit kreeg ruim baan, waarbij je het werk van Hilma herkent aan de vele spiralen en geometrische vormen in pastelkleuren.

Evolutionary images

In haar evolutionary images, schilderijen in series, laat ze zwanen transformeren van kubussen tot cirkelcomposities, maar haar bekendste serie is The Ten Largest (1907). Deze tien monumentale werken van zo’n 3.20 meter hoog verbeelden de ontwikkeling van kindertijd tot ouderdom. Ze schilderde deze serie in slechts veertig dagen.

Levensvormen

© Dutch Girls in Museums

Hilma noemde zichzelf naast kunstenaar ook medium; veel van haar werk zou volgens haar in opdracht van hogere machten zijn gemaakt. Zo maakte ze The Ten Largest voor een door haar ontworpen tempel. Deze evolutionaire werken zijn – naast veel van haar schetsen, tekeningen en schilderijen én dat van haar tijdgenoot Piet Mondriaan – tot en met 25 februari 2024 te zien in Kunstmuseum Den Haag, bij de tentoonstelling Hilma af Klint en Piet Mondriaan: Levensvormen.

En pak – wanneer je er toch bent – gelijk de modetentoonstelling Royals & Rebels over Britse fashion mee!

2. Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven in Museum Prinsenhof Delft

© Dutch Girls in Museums

De tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht in Museum Prinsenhof Delft vertelt het verhaal van een buitengewone vriendschap tussen de Delftse beeldend kunstenaar Jan Schoonhoven en de Düsseldorfse fotograaf Lothar Wolleh. En wij weten uit ervaring dat je vriendschappen als deze moet koesteren, want voor je het weet, schrijf je samen een boek!

Artistieke geestverwanten

Waarom worden juist deze kunstenaars gecombineerd in één tentoonstelling? De eerste reden is dat zij elkaar vinden als ‘artistieke geestverwanten’. Schoonhoven neemt Wolleh regelmatig mee om ‘zijn’ Delft te laten zien en wat hem zo aan de stad fascineert – hoe alledaagse ritmes van gevels, metselwerk en bestrating hun neerslag vinden in abstracte, autonome tekeningen en reliëfs.

Anonimiteit

© Dutch Girls in Museums

Wij stellen ons zo voor dat ze samen weekenden lang door de stad wandelden, want Schoonhoven werkte tot aan zijn pensioen doordeweeks ‘gewoon’ bij de PTT. Deze day job zorgde voor structuur en ritme, twee kenmerken die je terugziet in zijn ‘andere’ werk: de monochrome witte reliëfs, gemaakt met stukjes ribkarton, papier-maché en closetrollen. Schoonhoven streefde naar anonimiteit, wat nooit echt helemaal lukte: door zijn eigen, unieke schriftuur.

Persoonlijke fotografie

De tweede reden: Wolleh ging in zijn fotografie op zoek naar het persoonlijke. Het liefst in het atelier van de kunstenaar. In het geval van Schoonhoven was dit zijn woonkamer. De welbekende reliëfs kregen allemaal vorm aan de keukentafel. Zo legt Wolleh de meest intieme momenten in huize Schoonhoven vast. Leuk feitje: voor deze tentoonstelling is de omtrek van zijn huiskamer nagebouwd. Een kijkje in de keuken nemen krijgt daardoor een extra dimensie.

Meesters in ritme en licht

Wij genieten van de verstilde portretten en foto’s van Schoonhoven die aan het werk is, maar ook de foto’s waar Schoonhoven lekker casual poseert voor de camera in ‘zijn’ stad. Neem ook de tijd om de unieke, kenmerkende werken van de Delftse kunstenaar te bekijken. De tentoonstelling Lothar Wolleh ziet Jan Schoonhoven. Meesters in ritme en licht in Museum Prinsenhof Delft is te zien tot en met 7 januari 2024.

3. Yayoi Kusama in Stedelijk Museum Schiedam

© Dutch Girls in Museums

Eigenlijk hebben wij niet één, maar twee redenen voor je om Stedelijk Museum Schiedam met een bezoek te vereren. Wij waren al helemaal in extase van de tentoonstelling Ekstasis, waarbij je in een universum van licht en geluid stapt. Maar je kunt in dit museum ook het universum van stippenkoningin Yayoi Kusama instappen.

Spraakmakende happening

De tentoonstelling over Kusama zoomt in op haar Nederlandse jaren in 1965 tot 1970. Waarin ze onder andere een geruchtmakende ‘happening’ organiseerde in de kapel van Stedelijk Museum Schiedam. Ze beschilderde het naakte lichaam van kunstenaar Jan Schoonhoven, met jawel: stippen (werk van nul-kunstenaar Schoonhoven vind je overigens terug in Ekstasis én bovengenoemde tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft).

Cultheldin

© Dutch Girls in Museums

56 jaar later krijgt in hetzelfde museum Kusama’s rol als pionier en cultheldin in de jaren zestig nogmaals ruim baan. Wij vinden dit een fijne, verfrissende invalshoek, want door alle Instagrammable kunst van Kusama zou je bijna vergeten dat deze kunst toch echt meer is dan ‘een leuk Instagramplaatje’. Wij verlaten het museum met nog meer respect voor Kusama.

Wil je meer lezen over het kunstwerk Narcissus Garden op de foto? Dát kan in het Dutch Girls In Museums boek!

________

In het boek Dutch Girls In Museums kun je nog veel meer (museale) inspiratie vinden. Ben je op zoek naar een cadeau voor de museumliefhebber (in de dop)? Bestel dan het boek via onze website of kom langs in de winkel!

 

 

 

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Homemade Cinnabons bij de koffie deze herfst

Elk seizoen bedenken wij een nieuwe heerlijke koffie bij Paagman. Het eerste...
Lees verder