Boek van de maand april: Waar we niet over praten

Ons Boek van de maand april geeft je inzicht in de Australisch-Vietnamese gemeenschap in Sydney tijdens de jaren 90. Ons nieuwe Boek van de maand is: Waar we niet over praten van Tracey Lien.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Waar we niet over praten

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Intergenerationele trauma’s

Waar we niet over praten speelt zich af in Sydney, midden jaren 90. Ky Tran gaat terug naar de wijk Cabramatta nadat haar 17-jarige broer Denny op brute wijze om het leven komt. De familie Tran is er kapot van en wordt al snel geconfronteerd met het feit dat de politie vrij onverschillig is, aangezien in Cabramatta verslaving en criminaliteit aan de orde van de dag is. Ky legt zich er niet bij neer en besluit de getuigen zelf op te zoeken en te ondervragen om meer over zijn dood te weten te komen. In deze authentieke en verhelderende roman maak je kennis met het leven van Vietnamese immigranten, die na de Vietnamoorlog in groten getale naar Australië kwamen.

Het boek lijkt te beginnen als een soort “whodunit” maar uiteindelijk wordt het veel groter en een meer algemene verkenning van de gesloten gemeenschap en hun gebruiken in Cabramatta. Waar we niet over praten laat zien hoe moeilijk het is om opnieuw in een ander land te aarden, wanneer je niet vrijwillig daar naar toe gaat maar op de vlucht bent voor je eigen land. Hoe moeilijk het is om geaccepteerd worden. Hoe de ouders hun kinderen pushen en helpen om geaccepteerd te worden, ook al betekent dit dat je te veel van ze verlangt omdat je weet dat deze kinderen veel harder moeten werken en studeren dan degenen die weten dat ze erbij horen. Hoe zovelen zich wenden tot drugs en andere middelen om macht te krijgen, zich belangrijk te voelen of gewoon om te overleven.

Knappe auteursprestatie

De auteur Tracey Lien is geboren en getogen in het zuidwesten van Sydney en groeide op in het Cabramatta van de jaren negentig, waar haar boeiende moordmysterie zich afspeelt. Historisch gezien werd Cabramatta in verband gebracht met drugsgerelateerde misdaden en was het onderwerp van gepolitiseerde mediaretoriek over de hervestiging van Vietnamese vluchtelingen. Hun komst viel samen met de overgang van Australië eind jaren 1970 van de White Australia Policy naar het multiculturalisme. Dat iemand die deze zwarte bladzijde in Cabramatta zelf heeft meegemaakt zo objectief en alle perspectieven respecterend over deze tijd kan schrijven, maakt het extra bijzonder. Tracey Lien toont de pijnlijkheid van de tijdsgeest zonder daarbij de menselijkheid van alle betrokken personages uit het oog te verliezen.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Sang Young Park – Maak me eendimensionaal

Bestel Maak me eendimensionaal via Paagman.nl

Sang Young Park is een belangrijke, nieuwe stem in de literatuur. Maak me eendimensionaal zit vol met spanning en plottwists waardoor het leest als een film, maar het is voornamelijk de context van het boek (een jonge Koreaanse auteur uit een conservatieve gemeenschap) wat het boek écht een mustread maakt. In Maak me eendimensionaal krijgt het naamloze hoofdpersonage – een sterpsycholoog – na een spraakmakend tv-interview een anoniem bericht: er is een lichaam gevonden op de bodem van een meer, in de stad waar hij is opgegroeid. De afzender beweert dat de psycholoog er iets mee te maken heeft. Het bericht dwingt de psycholoog terug te blikken op zijn getroebleerde tienerjaren in de vroege jaren nul, waarin hij bezweek onder de enorme druk voor zijn toelatingsexamens en de hoge verwachtingen van zijn berooide familie.

Renée Kapitein – Café Morgen

Bestel Café Morgen via Paagman.nl

In Café Morgen komt een breed publiek, een aantal van de echte vaste gasten van deze net vernieuwende buurtkroeg worden in deze tweede roman van Renée Kapitein uitgelicht. Wat dit verhaal extra bijzonder maakt is dat het café zelf ook een personage is, want hoe vindt dat café het eigenlijk die nieuwe aankleding en het komen en gaan van publiek? Maar bovenal maken we kennis met Loes, een vlotte jonge vrouw die op zoek is naar… Ja, naar wat eigenlijk? Het proberen te voldoen aan verwachtingen, die ellendige kantoorbaan en dat constant streven naar het ideale gewicht is het in ieder geval niet meer voor Loes. Na een bezoek aan Café Morgen weet ze één ding zeker: werken in de horeca is in elk geval voor nu de beste keuze! Voor de horecatijgers een roman vol herkenning, voor de niet horecamedewerkers een uniek inkijkje.

Mireille Geus – Achter de façade

Bestel Achter de façade via Paagman.nl

Wanneer de broer van schrijfcoach Jazz, Theo, na jarenlange radiostilte ineens weer van zich laat horen, komt de wereld van Jazz op z’n kop te staan. Al snel wordt duidelijk dat er iets heftigs is gebeurd toen Theo en Jazz jong waren, maar wat dit precies is en hoe ze er ieder mee om zijn gegaan blijft spannend. Ondertussen komen er ook anderen in het leven van Jazz waardoor ook haar gezinsleven en carrière op losse schroeven komen te staan. Door de vlotte schrijfstijl word je direct meegenomen in het verhaal en blijf je geboeid tot aan het einde.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand oktober: De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder