We sluiten het jaar 2020 af met het ultieme boekenlijstje: al onze Boek van de maand-keuzes van 2020 op een rij!
Welke titels heb jij gelezen? En welke titels wil je nu alsnog aan je verlanglijstje toevoegen?
Boek van de maand januari: Tom Hofland – Vele vreemde vormen
Tom Hofland werd in 2018 door de Volkskrant al bestempeld tot literair talent – en terecht! Deze titel bewijst hij wat ons betreft met vlag en wimpel in Vele vreemde vormen. De basis van het verhaal lijkt complex als je het snel uit wil leggen aan een andere lezer, maar door de manier waarop Hofland je meeneemt in het verhaal is het al vrij snel heel logisch. De flaptekst kan je het idee geven dat je een klassieke whodunnit gaat lezen, maar niets is minder waar. Verwacht geen strak, geconstrueerd plot met een logisch oorzaak-gevolg. Het magisch realisme in het boek brengt twee verschillende werelden bij elkaar en laat de natuurlijke en bovennatuurlijke wereld elkaar beïnvloeden.
Boek van de maand februari: Peter Buurman – Een goede nachtrust
In Een goede nachtrust ontstaat er een bijzondere band tussen een inbreker en zijn ‘slachtoffer’, wanneer blijkt dat ze meer aan elkaar hebben dan ze in eerste instantie dachten. Deze vriendschap ontspoort al gauw in een wilde scooterrit langs een ingedutte grillroom, een nachtcafé voor slapelozen, een kliniek voor mensen met een chronische winterdip en de set van een soap waar maar geen einde aan komt. Dit zou een formule kunnen zijn voor een komisch, slapstick-achtig boek, maar niets is minder waar. In de gelaagdheid van zijn roman weet Peter Buurman een verscheidenheid aan hedendaagse problemen en thema’s aan te snijden.
Boek van de maand maart: Delia Owens – Daar waar de rivierkreeften zingen
Daar waar de rivierkreeften zingen laat ons nadenken over wie we zijn en wat voor rol we in de samenleving spelen. De lezer volgt hoofdpersoon Kya, die vanaf haar zesde levensjaar in de steek gelaten wordt gelaten door haar familie en noodgedwongen leert te overleven in de natuur. Wanneer Kya twee jongemannen ontmoet, komt haar leven in een bijzondere stroomversnelling terecht. Dat ze desondanks nog steeds een buitenbeentje van de gemeenschap is, komt op een zeer pijnlijke manier aan het licht, wanneer een van de jongens dood gevonden wordt en iedereen naar haar kijkt. Je kan merken dat de schrijfster een bioloog is. Het is de omschrijving van de natuur en Kya’s beleving waar Delia Owens je echt meeneemt. Het boek heeft van alles in zich, spanning, romantiek en een mysterie waardoor je al gauw het verhaal ingezogen wordt.
Boek van de maand april: Daniela Krien – Liefde als het erop aankomt
Liefde als het erop aankomt gaat over hoe het leven je buigt, maar nimmer breekt. Het boek volgt de vijf verhalen van Paula, Judith, Brida, Malika en Jorinde, die allen zijn opgegroeid tegen het einde van de DDR en de val van de Muur mee hebben gemaakt. Dit boek zit vol gevoelens, verlangens en ervaringen die iedereen kent. Maar bovenal toont het boek de weerbaarheid van de mens, doordat alle hoofdpersonages op een andere manier geconfronteerd worden met de thema’s rondom (liefdes)relaties en gezins- en levensplanning. Hierdoor moeten ze keuzes maken die niet altijd even gemakkelijk zijn, maar elk personage pakt dit op een andere, maar even sterke manier aan. De ontmoeting van de individuele figuren is zeer goed doordacht en wordt authentiek gepresenteerd. Pas aan het eind van de roman wordt het hele plaatje duidelijk en zie je welke verbanden er zijn tussen de vijf vrouwen.
Boek van de maand mei: Madhuri Vijay – Het verre veld
Madhuri Vijay heeft met Het verre veld een confronterende debuutroman over de vele kanten van India geschreven. In het boek ontmoeten we Shalini, een jonge Indiaase vrouw uit Bangalore die in de rouw is om haar onlangs overleden moeder. Ondanks haar bevoorrechte positie; goede familie, opleiding en werk, is ze ontevreden en lusteloos. Ze neemt ons mee in haar herinneringen aan een verkoper uit Kasjmier die een bijzondere relatie met haar moeder had: Bashir Ahmed. In een opwelling ontvlucht Shalini haar leven en verruilt het veilige Bangalore voor het ongewisse, afgelegen en onrustige Kasjmier. Met levendige beelden en complexe karakters blijf je van de eerste pagina tot de laatste geboeid en betrokken.
Boek van de maand juni: Jente Posthuma – Waar ik liever niet aan denk
In Waar ik liever niet aan denk wordt in korte hoofdstukjes de onlosmakelijke band van een tweeling, broer en zus, beschreven. Vanuit de belevingswereld en herinneringen van de zus lezen we hoe ze samen opgroeien en volwassen worden. Hoe ze beiden een rol hebben gekregen of hebben aangenomen, hoe hun levens enerzijds ineengestrengeld zijn en hoe ze tegelijkertijd uit elkaar groeien. Ze vertelt over een afstandelijke moeder, een weggelopen vader en pestgedrag op school wat de twee onvermijdelijk dichter bij elkaar brengt. Ondanks de zware thematiek: depressie, suïcide en verlies blijft melodrama uit. Integendeel, met haar frisse vertelstijl, droge humor en verbluffende eerlijkheid weet Jente Posthuma een prachtig indringend portret te schetsen. Dit prachtige verhaal lees je het liefst in een keer uit.
Boek van de maand juli: Jean-Paul Dubois – De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier
In De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier maken we kennis met Paul Hansen, die twee jaar in de gevangenis zit met een Hells Angel als celgenoot. Dit maakt dit boek een verhaal over twee tegengestelde mannen die in de intimiteit van een cel solidariteit en medeleven met elkaar zullen hebben. Een verrassend nuchtere manier om een bijzonder leven te beschrijven. Gedurende het boek kom je erachter hoe Paul Hansen in de gevangenis is beland. De manier waarop Jean-Paul Dubois het verhaal vertelt, maakt het lezen van het boek vermakelijk en dynamisch. De auteur springt constant heen en weer tussen het heden en het verleden, waarbij het verleden regelmatig het heden verklaart en rechtvaardigt.
Boek van de maand augustus: Emily Henry – Stranddagboek
Als je het liefst dikke pillen en zware kost leest, dan is dit Boek van de maand misschien niet helemaal geschikt voor jou. Dan wordt je meer uitgedaagd met een van onze eerdere keuzes uit bijvoorbeeld juli of januari. Maar ben jij toe aan even-je-gedachten-uitschakelen-en-fijn-verdwijnen-in-een-boek? Dan is Stranddagboek perfect voor jou! Het boek gaat over twee tegenpolen, January en Augustus, die op de universiteit al aartsrivalen waren en nu strandhuisburen zijn. Ze sluiten een deal om elkaars boek te schrijven. Het is zeker een zacht, lief verhaal, maar daar bovenop is het ook nog geweldige fictie met een heel scala aan thema’s: vriendschap, spijt, ziekte, verraad, disfunctionele families en hun geheimen, vijanden van vrienden en vrienden van geliefden en in dit geval in het bijzonder dus de rivaliteit tussen de auteurs. De titel lijkt een beetje ironisch, gezien het feit dat Stranddagboek meer inhoud en diepte heeft dan het suggereert. De bijtende humor van de auteur in de gehele roman en haar verkenning van de stereotypen die rond het genre van de romantiek en de vrouwenfictie draaien, lijkt dit een doelbewuste keuze te zijn geweest
Boek van de maand september: Vincent Kortmann – De tussenzus
Ons Boek van de maand september gaat over de 18-jarige Tommie, die zich op zijn verjaardag meteen bij de middelbare school heeft uitgeschreven: de toon van de verteller is daarom redelijk laidback en relaxed. Tommies vader is politicus en zijn moeder leeft niet meer. Samen met zijn “tussenzus” Cleo (de dochter van een ex van zijn vader) woont hij in een groot huis. Praktisch alleen, want met zijn vader heeft hij nauwelijks contact – tenzij het contact via zijn vaders secretaresse ook telt. Cleo en Tommie leven ondanks hun eigen gekke trekjes gelukkig in perfecte harmonie samen. Door de korte hoofdstukken en vele personages (allen duidelijk met een eigen wil) is er genoeg afwisseling in het boek en dat houdt het juist interessant. Een raak en origineel verhaal met een juiste dosis humor over het belang van familie, over nood aan aandacht en affectie.
Boek van de maand oktober: Taylor Jenkins Reid – De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo
De auteur van De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid, heeft ook al de titel van ons Boek van de maand december 2019 op haar naam staan met Daisy Jones & The Six. In beide boeken laat Taylor Jenkins Reid de unieke “interview”-schrijfstijl z’n werk doen: zo weet ze van fictie non-fictie te maken. Wij moeten eerlijk bekennen dat wij soms hebben gegoogeld om zeker te zijn dat sommige personages niet toch écht hebben bestaan. Dit boek lijkt een historische roman, waar je leert over de wereld van glitter & glamour en een fictieve, beroemde, oude Hollywood actrice met al haar huwelijken. Wat je krijgt is een boek dat een aantal zeer gevoelige onderwerpen/thema’s behandelt zoals gender, racisme, dood/zelfmoord en seksualiteit. Taylor Jenkins Reid weet hoe ze een verhaal moet vertellen en dit boek is een van de meest ontwikkelde, karaktervolle verhalen die we recent hebben gelezen.
Kinderboek van de maand: Tom Adams – Wereldkinderen
In Wereldkinderen maak je kennis met 50 kinderen in 5 verschillende categorieën (zoals Knappe Koplopers en Dappere Strijders) die allemaal op jonge leeftijd al bijzondere dingen hebben gedaan. Bekende namen als Anne Frank, Greta Thunberg en Wolfgang Amadeus Mozart komen aan bod, maar ook ouders zullen met genoeg nieuwe namen kennismaken: of weet jij al wie Jade Hameister, Neha Gupta of Jordan Casey zijn? Stuk voor stuk zijn het ongelooflijke jonge mensen uit de hele wereld die in de loop van de geschiedenis een culturele, politieke of sociale verandering hebben beïnvloed. Alle werelddelen zijn in het boek vertegenwoordigd en het kent een goede balans tussen geschiedenis & hedendaags en jongens & meisjes. De combinatie van de tekeningen, de verhalen, de vormgeving én de hoopvolle boodschap maakt dit boek een fantastisch cadeau. nformatief én inspirerend: je hoeft niet oud te zijn om het verschil te maken!
Boek van de maand november: Ernest van der Kwast – ILYAS
Enest van der Kwast weet met ILYAS in mooie scènes en vlotte zinnen een herkenbaar, hedendaags verhaal neer te zetten. In het boek volgen we conservator Peter Lindke, die meer oog voor zijn werk heeft dan voor de wereld om hem heen. De ontdekking van een nieuwe Rembrandt trekt hij echter in twijfel, waardoor hij op staande voet ontslagen wordt. Thuis komt hij er achter dat zijn gezin is gaan functioneren zonder hem en dat er in zijn omgeving grotere maatschappelijke problematiek speelt dan zijn eigen problemen. De soms schrijnende omstandigheden waar minderbedeelden mee te maken krijgen, weet van der Kwast toch met een lichte toets weer te geven. De passages over Rembrandts schilderijen maken duidelijk dat er door de auteur veel onderzoek en voorbereiding in het boek is gestopt. Dit maakt ILYAS een gedurfd en interessant boek.
Boek van de maand december: Min Jin Lee – Han
In 2018 verscheen Min Jin Lee’s eerste boek in het Nederlands: Pachinko. Haar debuutroman Free Food for Millionaires (2007) is nu voor het eerst in het Nederlandse vertaald. En wat zijn we daar blij mee! Han leest als een moderne klassieker waar je heel wat regenachtige, koude winterdagen goed mee kunt spenderen. Het is een vuistdik boek waarin een grote schare aan verschillende personages de revue passeren. We volgen Casey Han, een Koreaans-Amerikaanse studente die als kind van immigranten probeert te voldoen aan de hoge standaard van haar ouders maar ook haar eigen idealen en verwachtingen van het leven probeert na te streven. Ook al volg je als lezer voornamelijk Casey Han, kan je bijna niet van één hoofdpersoon spreken omdat Min Jin Lee inzicht weet te geven in een volledige gemeenschap en alle personen die daar weer omheen bewegen. Lee beweegt zich zo behendig tussen de personages, zelfs binnen dezelfde paragraaf, dat geen enkel personage onderbelicht blijft. Van ontrouw tot gokken tot egoïsme, deze personages zijn frustrerend maar realistisch.
Komend jaar niks missen van ons Boek van de maand? Abonneer je dan bovenaan deze pagina op onze nieuwsbrief of kijk op onze Boek van de maand-pagina.