Boek van de maand juli: De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Of je komende maand nou binnen of buiten de deur leest, met onze keuze heb je sowieso een momentje van vermaak en ontspanning! Deze maand: De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier van Jean-Paul Dubois.

Het Boek van de maand-team over De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Literatuur en lekker lezen

In De mensen leven niet allemaal op dezelfde manier maken we kennis met Paul Hansen, die twee jaar in de gevangenis zit met een Hells Angel als celgenoot. Gedurende het boek kom je erachter hoe Paul Hansen in de gevangenis is beland. De manier waarop Jean-Paul Dubois het verhaal vertelt, maakt het lezen van het boek vermakelijk en dynamisch. De auteur springt constant heen en weer tussen het heden en het verleden, waarbij het verleden regelmatig het heden verklaart en rechtvaardigt. Zo leer je dat zijn ouders een interessante combinatie zijn van een Deens dominee die van zijn geloof afvalt en een Franse bioscoophoudster met een voorliefde voor obscure, baanbrekende films. De speelse verhaalstijl met de humor en de verwijzingen naar sociale, historische of economische feiten die een grote rol blijken te spelen (of niet) maakt het boek een perfecte combinatie tussen Literatuur (jazeker, met hoofdletter L) en ‘lekker lezen’. Een roman die zachtaardig, eenvoudig en ontroerend tegelijk is.

Opposites attract

Paul Hansen deelt zijn cel met de ironische naam condo (oftewel ‘appartement’) van 6 m2, twee stapelbedden, twee krukken, twee planken, een wastafel en een wc-bril met Patrick Horton, een massieve, getatoeëerde motorrijder, die je het beste maar te vriend kan houden. Hij is een veroordeelde moordenaar en een Harley Davidson fan. Zijn gekke manieren moet de hoofdpersonage dan ook maar voor lief nemen. Hansen – een personage dat noch held, noch antiheld is – is namelijk het totale tegenovergestelde van Horton: een behulpzame, vriendelijke, schijnbaar onbewogen man, die 26 jaar lang verantwoordelijk was voor het onderhoud van de 68 appartementen van de residentie en het zwembad bij appartementencomplex Excelsior. Dit maakt dit boek een verhaal over twee tegengestelde mannen die in de intimiteit van een cel solidariteit en medeleven met elkaar zullen hebben. Een verrassend nuchtere manier om een bijzonder leven te beschrijven.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Kiley Reid – Zo’n leuke leeftijd

Bestel Zo’n leuke leeftijd via Paagman.nl

Zo’n leuke leeftijd is een verrassende debuutroman vanwege de combinatie van luchtige schrijfstijl en zware thema’s. De schrijfstijl in dit boek is zo licht en luchtig en daardoor gemakkelijk te lezen, waardoor het een tijdje kan duren voordat je de diepgang die de auteur je toont door hebt. Hoewel het verhaal duidelijk een kritiek is op “white saviours” (witte mensen die op een zelfzuchtige manier hulp bieden aan niet-witte mensen), is Reid voorzichtig om de personages niet in eendimensionale stereotypen te laten vallen. Ze gebruikt deze volwaardige personages om te onderzoeken hoe goedbedoelde witte mensen vaak te ver gaan en het leven van zwarte mensen juist moeilijker maken. Erg geschikt als instap voor (witte) mensen die zich in hun strijd tegen racisme willen verdiepen.

Robert Haasnoot – Duinbrand

Bestel Duinbrand via Paagman.nl

Duinbrand is een gevoelig en maatschappelijk betrokken verhaal met autobiografische elementen. Zeewijk, jaren zeventig. Op een zaterdagavond arriveert een karavaan vreemdelingen in het streng religieuze vissersdorp. Ze strijken met hun woonwagens neer in de duinen. De bewoners slaan het kamp argwanend gade. Maar het is bijna zondag, ‘De Dag des Heren’ en dan is absolute rust het devies. Ze moeten wachten tot de nieuwe week begonnen is en vertrouwen op God. In de tussentijd gebeuren er allerlei min of meer verborgen dingen in en om het kamp. Een fascinerend verhaal over waartoe wederzijds onbegrip en vooroordelen kunnen leiden.

Carmen Korn – Dochters van een nieuwe tijd

Bestel Dochters van een nieuwe tijd via Paagman.nl

Het verhaal begint in Hamburg vlak na de eerste wereldoorlog. Duitsland is in wederopbouw en Henny, Käthe, Lina en Ida staan aan het begin van hun volwassen leven. Henny en Käthe beginnen aan hun opleiding tot vroedvrouw in het ziekenhuis, Lina leert voor lerares en Ida probeert een gearrangeerd huwelijk te ontsnappen. Met de verscheidenheid aan personages wordt er een prachtig tijdsbeeld geschetst. De wederopbouw brengt voor alle vrouwen andere uitdagingen met zich mee. Wanneer ze de vrijheid echt beginnen te proeven wordt hun weerbaarheid opnieuw getest wanneer de Nazi’s op het toneel verschijnen. Een prachtig boek voor lezers die houden van een historische vertelling over vrijheid, vriendschap en volwassen worden.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand april: Een maand in Managuay

Ga met ons Boek van de maand mee op reis naar een...
Lees verder