Verrukkelijke feestdagen met dit driegangenmenu!

Geen inspiratie voor wéér een kerstdiner? Geen zorgen, op onze kookboekenafdeling vind je ontelbaar veel recepten. Wij deden wat research voor je en selecteerden drie recepten waarmee je in een handomdraai een eenvoudig doch gevarieerd menu op tafel zet.


Ingrediënten voor 4 personen

Dit recept komt uit De bijbel van de Nederlandse keuken – bestel via Paagman.nl!

55 g boter
40 g bloem
1l bouillon (kalf, runder, kip of groenten)
1 ui, fijngesneden 400 g grot- of
kastanjechampignons, in plakjes
1 el citroensap (+ extra) 100 ml slagroom
3 el peterselie,
fijngesneden
zout en peper

1. Smelt 40 g boter in een soeppan en roer met een garde de bloem erdoor. Laat het bloem- mengsel al roerend 2 minuten fruiten. Voeg scheutje voor scheutje, al roerend met de garde, de bouillon toe. In eerste instantie ont- staat een dikke deegbal die echter langzaam, naar mate er meer vocht wordt toegevoegd, in een saus en vervolgens in een gebonden soep verandert.
2. Laat de soep 15 minuten op heel laag vuur pruttelen. Blijf tussendoor af en toe roeren.
3. Laat de resterende boter smelten in een hapjes- of koekenpan op matig vuur en fruit de ui een paar minuten, zonder dat hij kleurt.
4. Voeg de champignons, een snufje zout en 1 eetlepel citroensap toe. Zet het vuur hoog zodat de paddenstoelen hun vocht los gaan laten, en zet het vuur dan laag. Laat de champignons onder af en toe omscheppen 10 minuten zachtjes stoven. Het is de bedoeling dat ze garen, maar niet kleuren.
5. Roer het champignon-ui-mengsel, de slag- room en peterselie door de soep. Proef en maak hem zo nodig verder op smaak met citroensap, zout en peper.

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

Dit recept komt uit Bijzonder simpel – bestel via Paagman.nl!

1 citroen
1 kilo zalmfilet met of zonder vel
6 el boter
60 ml olijfolie (+ extra om te besprenkelen) 1/2 kleine rode ui, in
flinterdunne ringen 2 el kappertjes, uitgelekt
1 cup verse dille
2 el geroosterd
sesamzaad
koosjer zout en versgemalen zwarte peper

1. Verwarm de oven voor op 165 °C. Snijd de helft van de citroen in dunne schijfjes en verwijder eventuele pitjes. Bewaar de andere helft voor het sap.
2. Leg de zalm op een bakplaat met opstaande rand of in een grote ovenschaal en bestrooi hem met zout en peper.
3. Verhit de boter in een middelhoge koeken- pan op middelhoog tot hoog vuur. Verwarm de boter (draai de pan af en toe rond) 2 tot 3 minuten, tot hij bruin wordt. Voeg de olijfolie, de schijfjes citroen en de helft van de uienrin- gen toe. Bestrooi het geheel met zout en peper en bak het (af en toe husselen) 2 tot 3 minuten, tot de citroenen en de uien bruin en krokant worden (het gaat erom dat ze eerder krokant dan zacht en gekaramelliseerd zijn). Voeg de kappertjes toe.
4. Schenk het boter-citroenmengsel over de zalm. Schuif de zalm in de oven en gril hem 12 tot 15 minuten, tot hij net gaar is en nog medium-rare van binnen (de zalm ziet er doorzichtiger en minder ondoorschijnend uit). Haal de zalm uit de oven.
5. Meng intussen de dille met het sesamzaad in een kom en knijp een beetje sap erboven uit van de halve citroen. Strooi er zout en peper over. Verdeel dit mengsel over de zalm en leg ook de overgebleven uienringen erop.

Ingrediënten voor 15 cannoli

Dit recept komt uit Veganista – bestel via Paagman.nl!

Voor de cannoli
1 pak tortilla’s
110 ml agavesiroop 1/2 tl kaneel
1 tl cacao

Voor de ricottavulling
250 g stevige tofu 1/2 tl citroenrasp
1/2 tl sinaasappelrasp snufje kaneel
1/2 tl vanille-extract 2 el agavesiroop
30 g geroosterde pistachenoten,
fijngehakt
30 g geroosterde amandelen, fijngehakt 45 g gedroogde abrikozen, fijngehakt 40 g rozijnen, geweekt fijngehakte pure chocolade

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd met een ronde koekjesuitsteker 15 rondjes uit de tortilla’s.
3. Doe in een kleine kom de agavesiroop, kaneel en cacao. Meng goed door elkaar.
4. Rol de tortillarondjes om cannolivormen en maak ze vast met een tandenstoker.
5. Bestrijk de cannoli met het agavemengsel en leg ze op een bakplaat. Zet deze 10 min. in de oven of totdat ze goudbruin en krokant zijn. Verwijder, voordat ze afkoelen, de tandensto- ker en laat ze helemaal afkoelen. Verwijder de cannolivormen.
6. Doe de tofu, citroen- en sinaasappelrasp, kaneel, het vanille-extract en de agavesiroop in een blender. Laat draaien tot een glad en romig mengsel. Doe de pistachenoten, aman- delen, abrikozen en rozijnen erbij en meng goed door het tofoemengsel.
7. Vul een spuitzak met de ricottavulling en spuit deze in de cannoli. Bestrooi met wat fijngehak- te chocolade.
8. Eet de cannoli onmiddellijk op, aangezien ze in de koelkast taai en soppig worden.
TIP: doop voor het vullen beide uiteinden van de cannoli in gesmolten chocolade en fijngehakte noten. Zo worden je cannoli nog lekkerder!

Deze recepten werden gepubliceerd in Present van Paagman #4. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas of lees ‘m online.
Tags bij dit verhaal
, , ,
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Mandela 100: levenslessen over veerkracht, vrede en hoop

Vandaag is een bijzondere dag, want op 18 juli is het 100...
Lees verder