Warning: moms in danger! De beste domestic noir-thrillers

PaagMag - Moms in dangerEr is een nieuwe trend op thrillergebied. Er duiken namelijk steeds meer boeken – en dan dus voornamelijk thrillers – op die eenzelfde onderwerp of verhaallijn behandelen, namelijk die van “moms in danger” oftewel pas op, moeders in gevaar!

Kijk naar een willekeurige uitgeeftrend en er valt je waarschijnlijk één ding op: een trend van vandaag is eigenlijk al een aantal jaar geleden begonnen en heeft deels door de buitenlandse uitgeefwereld al vorm gekregen, toen andere auteurs aan de slag gingen met onderwerpen die het dichtst bij hen lagen of hen het meeste aanspraken – volledig onwetend dat soortgelijke krachten tegelijkertijd andere auteurs dwongen om verwante verhaallijnen te volgen.

Moms in danger

Toch klinkt het als een redelijk specifiek genre, die “moms in danger”-trend. Het is onderdeel van een groter genre, genaamd ‘domestic noir’, waarbij thrillers zich afspelen in een huiselijke kring. Hierbij putten thrillerschrijvers inspiratie uit de situaties die iedereen kan overkomen. In dit genre komt de dreiging niet van een vreemde, maar juist van de directe omgeving. Het mysterie in deze verhalen is niet wie de misdaad heeft gepleegd, de whodunnit, maar gaat meer zoals andere psychologische thrillers over de whydunnit. Wat zijn de beweegredenen van de dader? De kans is groot dat jij zelf al een keer een boek hebt gelezen waar dit genre aan bod kwam.

Maar waar begon dit nieuwe fenomeen? Is het begonnen met de benarde situatie van Celeste die constant een ontsnappingsplan paraat moet hebben in Liane Moriarty’s Grote kleine leugens? Of door het mysterie waar Bernadette is gebleven in de doorbraakhit van Maria Semple? Of misschien komt het niet eens door een fictiewerk, maar simpelweg door de verhalen die we op het journaal horen over moeders in gevaar uit het echte leven?

Juist omdat thrillerlezers genieten van boeken waarin ze zich kunnen identificeren met de hoofdpersonen en toch worden teruggetrokken uit hun dagelijkse ervaringen, zijn de “moms in danger” verhalen zo in trek. De meeste moeders zouden onzelfzuchtig hun kinderen voor zichzelf kiezen, maar daarom voelt een bedreiging voor hun eigen veiligheid als een directe bedreiging voor hun gezinnen. Moeders zullen altijd vechten voor hun kinderen en gezinnen en zo vecht jij als lezer naast deze personages, in ieder geval op emotioneel niveau.

De beste tips

Nieuwsgierig geworden? Hier zijn onze beste tips voor de “moms in danger”-thrillers:

Liane Moriarty – Grote kleine leugens

Bestel Grote kleine leugens nu bij Paagman.nl

Ook al is dit officieel geen thriller, mag dit boek uiteraard niet in dit lijstje ontbreken. Grote kleine leugens biedt een briljante kijk op ex-mannen en nieuwe vrouwen, moeders en dochters, op schoolpleinschandalen en de leugens die we onszelf vertellen om te overleven. Met haar nieuwe roman bewijst Liane Moriarty wederom dat ze een ster is in het schrijven van vlijmscherpe, grappige, soms pijnlijke maar altijd intrigerende pageturners. Op de pittoreske basisschool Pirriwee Public eindigt het jaarlijkse ouderfeest in een chaos. Met gillende sirenes. Schreeuwende mensen. Een verbijsterde schooldirecteur. En een van de ouders: dood. Is er sprake van moord, een tragisch ongeluk of van een vreselijk ontspoorde ruzie? Wat de ouders van Pirriwee Public zullen leren is dat soms de kleinste leugens het aller gevaarlijkst zijn…

Gin Phillips – Een schitterende middag

Bestel Een schitterende middag nu bij Paagman.nl

Een schitterende middag van Gin Phillips is een beklemmende, claustrofobische pageturner over de dunne lijn tussen goed en kwaad en de onverbrekelijke band tussen moeder en kind. De dierentuin is bijna leeg als Joan met haar vierjarige zoontje Lincoln naar de uitgang slentert. Het was een heerlijke, zonovergoten dag. Tot Joan schoten hoort en in een flits verderop mensen ziet liggen. Met Lincoln op de arm rent ze terug en vlucht een leegstaand hok in. Daar is ze veilig, voorlopig. Maar hoelang kan ze haar zoontje stilhouden? Elk geluid kan fataal zijn, en elke voetstap die ze hoort kan die van een moordenaar zijn. Zijn er nog andere bezoekers op de vlucht? In de angstaanjagende uren die volgen, zal Joan om haar kind te redden meer dan eens moeten kiezen tussen medemenselijkheid en dierlijk instinct.

Karin Slaughter – Gespleten

Bestel Gespleten nu bij Paagman.nl

Andrea Cooper kent haar moeder door en door. Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag in een bloedbad verandert, ziet Andrea een heel andere kant van haar. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea. Dan blijkt dat Laura zich al dertig jaar schuilhoudt onder een andere naam en dat alles wat ze over haar verleden heeft verteld gelogen is. Wat heeft Laura op haar geweten? Waarom zien anderen haar liever dood dan levend? En hoe kun je iemand nog vertrouwen die een leugenaar, of erger, blijkt te zijn? Sterke personages, bloedstollende spanning, met verve en vakmanschap geschreven: Karin Slaughter verbluft opnieuw.

Emma Donoghue – Kamer

Bestel Kamer nu bij Paagman.nl

Kamer is een beklemmende en fascinerende roman van Emma Donoghue die je nooit meer vergeet. Het verhaal begint op Jacks verjaardag, hij wordt al vijf. Jack leeft met Mam in Kamer, waarvan de deur op slot zit. Kamer heeft alleen een dakraam en is elf vierkante meter groot. Jack is dol op televisiekijken; Dora de Explorer is zijn vriendin, maar hij weet dat wat hij op televisie ziet niet echt is. Alleen hijzelf is echt, en Mam, en de dingen in Kamer. En Ouwe Nick die ’s nachts vaak komt. Dan zit Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam hem dat er buiten Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping zal kennismaken.

Brown – Watch me disappear

Bestel Watch me disappear nu bij Paagman.nl

Het is een jaar geleden sinds Billie Flanagan – een moeder van Berkeley met een benijdenswaardig leven – op een solo hike in Desolation Wilderness vertrok en van het pad verdween. Haar lichaam is nooit gevonden, alleen een verbrijzelde mobiele telefoon en een verloren wandelschoen. Haar man en tienerdochter hebben de dood van Billie zo goed mogelijk doorstaan: Jonathan drinkt terwijl hij werk aan de liefdevol memoires over zijn huwelijk; Olive zondert zich steeds meer af, van zowel haar vader als van haar vrienden op de meisjesschool. Maar dan begint Olive vreemde visioenen van haar moeder, nog levend, te krijgen. Jonathan maakt zich zorgen over de emotionele stabiliteit van Olive, totdat hij geheimen uit het verleden van Billie te weten komt. Die trekken alles wat hij over zijn vrouw dacht te weten in twijfel. Wie was de vrouw die hij kende als Billie Flanagan?

Chantal van Gastel – Zonder jou

Bestel Zonder jou nu bij Paagman.nl

Valerie staat op een keerpunt. Voor de tweede keer in haar leven. En beide keren werd ze hiertoe gebracht door haar grote liefde Oscar. De eerste keer was jaren geleden, toen ze haar voorspelbare leven inruilde voor een vrijgevochten bestaan met hem. De tweede keer is nu, nu hij op het punt staat haar en hun zoon Mick te verlaten. Niet omdat hun liefde voorbij is, maar omdat Mick lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis die zo ontwrichtend is dat Oscar het niet meer kan verdragen. Plots staat Valerie er alleen voor. Terwijl het gedrag van Mick angstaanjagend uit de hand loopt, probeert Valerie uit alle macht zichzelf en haar kind te beschermen. Maar hoe doe je dat, als het grootste gevaar van hemzelf afkomstig is?

Nog niet verschenen, maar perfect voor op je verlanglijst:

Aimee Molloy – Perfecte moeder

Perfecte moeder verschijnt op 7 augustus

Een groep jonge moeders komt regelmatig samen om bij te kletsen. Als ze besluiten om een keer wat te gaan drinken zonder de kinderen, vindt iedereen dat een goed idee. Alleen Winnie, de enige alleenstaande moeder van de groep, staat niet te springen. Maar uiteindelijk halen ze haar over en de dames vermaken zich opperbest. Maar dan slaat het noodlot toe: Midas, het zoontje van Winnie, wordt uit zijn wiegje gestolen. De vragen stapelen zich op. Wie zijn de vrouwen van deze vriendinnenclub? Welke geheimen houden ze achter? Kennen ze elkaar eigenlijk wel goed genoeg? En is de moeder wel zo onschuldig?

Roz Nay – Niet verder vertellen

Niet verder vertellen verschijnt op 2 augustus

Angela wordt al uren vastgehouden in een verhoorkamer op het politiebureau. De vrouw van haar ex wordt vermist. Hoewel ze beweert niets met de zaak te maken te hebben, is commissaris Novak ervan overtuigd dat Angela meer weet. Onder druk van de commissaris vertelt ze haar verhaal. Naarmate Angela’s verleden zich voor hem ontvouwt, onthult ze een verstoorde driehoeksverhouding en een web van leugens en bedrog. Is Angela een wraakzuchtige ex met criminele intenties? Of een pion in andermans spel? Wie probeert ze te beschermen, en waarom? Niet verder vertellen is een indringende, manipulatieve en dreigende pageturner, waarmee Roz Nay meteen een plaats verovert in de top van de psychologische thrillers.

 

Meer over thrillers? Lees onze wist-je-datjes over Karin Slaughter of het interview met de vertalers van Dan Brown.

Geschreven door
Meer van Britt

Ongoing trend: Aziatische zelfhulpboeken

Op zoek naar meer geluk, meer controle of de zin van het...
Lees verder