Top 15: in juni is het tijd voor Zomerlezen!

Elk jaar geven wij in juni het startschot voor Zomerlezen: want de zomerperiode is hét moment om te lezen op het strand, terras, of gewoon thuis.

En kocht je eind juni voor €15,- of meer aan Nederlandstalige boeken? Dan kreeg je het Zomerlezengeschenk Zomeravond van Anna Drijver cadeau, een bundel heerlijke verhalen voor de zomer!

1) Ilja Leonard Pfeijffer – Alkibiades

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vorige maand nog op nummer 5 in onze lijst, maar in juni met stip op 1! Na Grand Hotel Europa is Ilja Leonard Pfeijffer weer terug met een dijk van een roman. Via onze signeerservice en zijn bezoek op 10 juni maakte Ilja Leonard Pfeijffer vele Paagman-klanten blij. Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

2) Isabel Allende – De wind kent mijn naam

Bestel 👆 via Paagman.nl

Dat ook het nieuwste boek van Isabel Allende weer vele lezers trekt, verbaast ons helemaal niets. Isabel Allende (1942) is een Chileens journaliste en schrijfster. Allende’s boeken, allemaal geschreven in haar eigen taal, Spaans, zijn vertaald in 35 talen. Over de wereld al bijna 70 miljoen exemplaren verkocht. Haar werken vermaken lezers niet alleen, maar leren ze ook nieuwe dingen door intrigerende verhalen te verweven met belangrijke historische gebeurtenissen. De schrijfster omschrijft haar verhalen als ‘realistische literatuur’, voortkomend uit haar opmerkelijke opvoeding en de mystieke mensen en gebeurtenissen die haar verbeelding voedden. In De wind kent mijn naam verdwijnt een latino-moeder als ze vanuit Amerika wordt teruggestuurd naar El Salvador, terwijl haar dochter alleen achterblijft in smerige opvangcentra in een voor haar onbekend land. Isabel Allende heeft met De wind kent mijn naam op een zeer krachtige en overtuigende manier een briljante roman geschreven over ballingschap, identiteit en minderheden.

3) Karin Slaughter – Na die nacht

Bestel 👆 via Paagman.nl

Om te vieren dat Na die nacht verscheen, hostten wij tijdens de Thriller Weken in onze vestiging in de Mall of the Netherlands een Karin Slaughter pop-upstore! De Queen of Crime herself Karin Slaughter kwam ook twee keer langs. Één keer voor een exclusief interview met haar trouwste fans en één keer voor een giga meet & greet. Met haar nieuwste boek Na die nacht is Will Trent eindelijk terug! Vijftien jaar geleden werd Sara Lintons leven volledig op zijn kop gezet toen een feestelijk avondje uit in een gewelddadige aanval eindigde, die haar wereld uiteen deed spatten. Jaren later is ze erin geslaagd haar leven weer op te bouwen. Ze is een succesvol arts, verloofd met een man van wie ze zielsveel houdt en heeft het verleden achter zich gelaten. Tot ze tijdens een nachtdienst op de spoedeisende hulp de zwaargewonde Dani Cooper treft met letsel dat akelig veel overeenkomsten vertoont met dat van haarzelf destijds. Ook het leven van deze jonge vrouw is op gruwelijke wijze in één klap veranderd. Sara beseft dat het verleden niet voor altijd begraven blijft…

4) Lucinda Riley – Atlas (De Zeven Zussen)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Op donderdag 11 mei verscheen Atlas. Het verhaal van Pa Salt, het achtste deel in de immens populaire serie van Lucinda Riley over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent. Dit laatste deel brengt de Zeven zussen-reeks tot een prachtig en onvergetelijk einde. Alle winkels van Paagman openden op de eerste dag van verschijning extra vroeg hun deuren, zodat alle Zeven zussen-fans zo snel mogelijk konden beginnen met lezen.  Dit laatste deel vertelt het verhaal van Pa Salt en begint in Parijs, 1928. Een voor dood achtergelaten jongen wordt in huis gehaald door een liefdevolle familie. Daar bloeit hij volledig op, maar het blijft een mysterie wie hij écht is. De jongen weigert een woord los te laten over zijn verleden. Net als hij de ellende waarvoor hij is gevlucht bijna is vergeten – evenals de belofte die hij heeft gezworen na te komen – rukt het kwaad op in Europa en weet hij dat hij weer zal moeten vluchten. De andere verhaallijn start bij de Egeïsche zee, 2008. De zeven zussen, voor het eerst compleet, ontmoeten elkaar aan boord van de Titan om afscheid te nemen van hun geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing heeft hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toevertrouwd – maar iedere waarheid die wordt onthuld, roept nieuwe vragen op. Kenden de zussen hun geliefde vader eigenlijk wel? En wat zijn de gevolgen van zijn lang verborgen geheimen?

5) Roxane van Iperen – Dat beloof ik

Bestel 👆 via Paagman.nl

De twaalfjarige M. groeit op in twee werelden. Thuis is er chaos en geweld, op school past ze zich geruisloos aan. Haar ouders zijn continu op de vlucht – voor de buitenwereld, elkaar, hun eigen demonen – en sleuren M. mee, van dorp naar dorp, van school naar school. Ze zoekt haar heil in de natuur en bij andere buitenstaanders – de bewoners van een vakantiepark, de reizigers in een woonwagenkamp, een groep kunstenaars in het bos. Maar nergens krijgt ze de kans om wortel te schieten, of, belangrijker nog: om met iemand een gedeeld verleden op te bouwen. Voor iedereen is ze slechts een voorbijganger. En als er niemand getuige is van je leven, besta je dan wel? Dat beloof ik is het verhaal van een meisje dat alles in haar jonge leven moet bevechten om overeind te blijven. En uiteindelijk voor een onmogelijke keuze komt te staan.

6) John Kuipers – Musserts Schaduw

Bestel 👆 via Paagman.nl

John Kuipers werkte bijna vier decennia lang als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij publiceerde eerder enkele boeken, waaronder de biografie De geest van het spel over de schaker Jan Timman. Musserts schaduw was zijn thrillerdebuut en het begin van een serie die zich afspeelt in Den Haag tijdens de oorlogsjaren, met de sympathieke politieman Charlie Swieninck in de hoofdrol.  John Kuipers heeft met dit boek de Gouden Strop gewonnen, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek van het jaar. Hij kreeg de prijs in juni bij de uitreiking van de Nederlandse Thrillerprijzen in Bibliotheek Neude in Utrecht. “Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940”, zegt de jury over Kuipers. Ieder volgend boek in zijn serie zal één oorlogsjaar beslaan. In juni 2023 verscheen het volgende deel: Het bedrog van Göring.

7) Anjet Daanje – Het lied van ooievaar en dromedaris

Bestel 👆 via Paagman.nl

Anjet Daanje (1965), pseudoniem van Anjet den Boer, is een Nederlands schrijfster en scenariste. De schrijfster brak, nadat haar werk decennialang min of meer in de luwte bestond, bij het grote publiek door met haar roman De herinnerde soldaat (2019). Voor haar roman Het lied van ooievaar en dromedaris is ze in 2022 al bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs en mag zich sinds 8 mei ook de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2023 noemen. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë. ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ borduurt voort op de ingenieuze verhaalstructuur van de roman Wuthering Heights. Waar Wuthering Heights twee vertellers heeft en het verhaal twee generaties en twee keer achttien jaar omspant, heeft Het lied van ooievaar en dromedaris elf vertellers die de lezer meenemen in een verhaal dat zich over drie eeuwen uitstrekt.

De rest van de top 15:

8) Marcel van Roosmalen – Totaal 2

Na het succes van Van Roosmalens beste reportages in Totaal, bevat Totaal 2 zijn allerbeste columns. Tegendraads, met oog voor het kleine en bizarre, vaak actueel, soms snoeihard en uitgesproken, dan weer persoonlijk en ontroerend. Totaal 2 is opnieuw een kloeke bundel, met zijn beste columns waarin het ongemak en de lach nooit ver weg zijn.

9) Samuel Bjørk – De Terugkeer Van Mia (Munch & Kruger)

Mia Krüger wordt gevraagd een drie jaar oude vermissing op te lossen. Dan wordt het lichaam van een tiener aangetroffen, met de naam van de vermiste jongen in haar bloed geschreven.

10) Hendrik Groen – Groeten Uit Benidorm

Zonnige stranden, Hollandse cafés, bitterballen en karaoke: de nieuwe roman van Hendrik Groen laat je kennismaken met de stellen Theo & Cobie en Hannie & Joop en neemt je mee naar de Costa Blanca.

11) Herman Tjeenk Willink – Het Tij Tegen

Een kleine selectie uit Tjeenk Willinks betogen van de afgelopen tien jaar zijn samengebracht in ‘Het tij tegen’, steeds met een terugblik op de context waarin ze werden uitgesproken of geschreven.

12) Marion Pauw – Tijgerlelie

Een vriendengroep past op een leegstaand hotel in de Pyreneeën dat ingesneeuwd raakt. Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf.

13) S.A. Cosby – Vlijmscherpe Tranen

Een zwarte vader. Een witte vader. Twee vermoorde zoons. Een provocerende wraakthriller en een pijnlijk kwetsbaar verhaal over verlossing. Benoemd tot VN-Thriller van het Jaar 2023.

14) Esther van Gelder & Norbert Peeters (red.) – Flora Batava 1800-1934

Dit geïllustreerde overzichtswerk van alle Nederlandse planten bevat een bundeling met meer dan 2630 naar het leven geschilderde planten, paddenstoelen, korstmossen en wieren.

15) Nick Toet – Bbq-En Met Nick

BBQ’s zijn net mensen. Je hebt ze in verschillende soorten, maten en kleuren. De een ziet er mooi uit en de ander heeft meer inhoud en een leuke persoonlijkheid. Na het succesvolle Eten met Nick-kookboek is Nick Toet nu aan de slag gegaan met de barbecue!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

In één oogopslag zien of je Valentijnsdate een goede match is? Dat kan!

Tekst: Monica Wardenaar Als relaties over gaan wordt er vaak gezegd: ‘hij...
Lees verder