Dompel je onder in de natuur met shinrin-yoku

PaagMag: Shinrin-Yoku bosbadenIn Japan weet men het al langer: de weg naar een gezonder, productiever en gelukkiger leven leidt door het bos. De natuur heeft volgens het principe shinrin-yoku (bosbaden) niet alleen het vermogen haar bezoekers te verwonderen en te laten ontspannen, maar ook de kracht om ons fysieke, mentale en emotionele welzijn te vergroten.

PaagMag: shinrin-yoku bosbaden
Bestel Shinrin-yoku nu bij Paagman.nl

Inmiddels is deze trend ook overgewaaid naar ons land. In de afgelopen periode zijn er meerdere boeken uitgebracht over dit therapeutische principe. Je hoeft niet meteen een boomknuffelaar te worden om te kunnen profiteren van de voordelen van de natuur. Ook de drukke westerse mens kan eenvoudig genieten van de wonderbaarlijke relatie tussen de natuur, ons lichaam, onze geest en onze ziel. Dr. Qing Li, internationaal dé expert op het gebied van bosgeneeskunde toont in zijn boek Shinrin-Yoku aan hoe bosbaden kunnen helpen om stress tegen te gaan, je bloedsuikerspiegel te verlagen, je concentratie en geestelijke gezondheid te verbeteren, pijn te verminderen en je weerstand te verhogen.

De kunst van het bosbaden is de kunst van het verbinding maken met de natuur via onze eigen zintuigen.

– Qing Li

Wat is shinrin-yoku?

Shinrin is Japans voor ‘bos’ en yoku betekent ‘bad’. Shinrin-yoku betekent dus letterlijk baden in de bosatmosfeer, of het opnemen van het bos via onze zintuigen. Dat is geen lichaamsbeweging, wandelen of joggen. Het is gewoon in de vrije natuur zijn, er verbinding mee maken via ons gezichtsvermogen, ons gehoor, ons smaakvermogen, ons reukvermogen en onze tastzin. Binnen gebruiken we meestal maar twee zintuigen: onze ogen en onze oren.

PaagMag: Shinrin-yoku bosbaden
Bestel Shinrin-yoku nu bij Paagman.nl

Buiten kunnen we de bloemen ruiken, de frisse lucht proeven, naar de veranderende kleuren van de bomen kijken, de vogels horen zingen en de bries op onze huid voelen. En als we onze zintuigen openstellen, beginnen we verbinding te maken met de natuur. En dat is hét geheim om gezonder, rustiger en gelukkiger te worden. Zo kan een bosbad van twee tot vier uur op twee achtereenvolgende dagen de activiteit van je witte bloedcellen tot wel een maand lang met 40% verhogen! Red je dit niet? Geen probleem, ook even pauze nemen in een park, meer kamerplanten in huis of op blote voeten door je eigen tuin lopen helpt al.

Mensen in de natuur ervaren minder stress en kunnen ontspannen. Op die manier wordt ziekte voorkomen en een gezonde levenswijze bevorderd.

– Yoshifumi Miyazaki, auteur en expert Shinrin-yoku

Waarom shinrin-yoku?

1. Als een goede leraar toont de natuur ons planten en dieren die altijd in het hier en nu leven. Door onszelf actief af te stemmen op haar melodie ontspannen we en raken we meer in tune met het leven zoals het is.
2. De natuur dringt niets op, maar laat ons zonder oordeel zijn. De ruimte en vrijheid die we voelen, stimuleren ons om onzekerheid en beperkende overtuigingen los te laten.
3. De natuur is als een frisse wind, waardoor we onze gedachten en problemen meer in perspectief kunnen zien en veranderingen eerder accepteren.
4. In stilte nodigt de natuur ons uit tot zelfreflectie, waardoor we echt naar binnen kunnen keren en contact maken met ons innerlijk kompas.

PaagMag: Shinrin-yoku bosbaden
Bestel nu Shinrin-yoku bij Paagman.nl

Auteur Annette Lavrijsen geeft in haar boek Shinrin-yoku aan dat je ook gemakkelijk shinrin-yoku kunt beoefenen als je in de stad woont. Bosbaden is erg laagdrempelig en binnen (bijna) ieders bereik. Heb je geen bos in de buurt, dan kun je ook een rustig park opzoeken. Zelfs zonder park kun je eenvoudig meer natuur in je leven brengen. Een klein begin kan al een groot verschil maken: schaf mooie kamerplanten aan of begin een groene hobby zoals tuinieren of ikebana (Japans woord voor bloemschikken). Wat dat betreft kunnen wij een voorbeeld nemen aan de Japanse cultuur.

Zo kun je shinrin-yoku in het park beoefenen:

1. Laat je telefoon, camera, muziek en andere afleidingen thuis.
2. Laat je verwachtingen thuis.
3. Rem jezelf af; let niet op de tijd.
4. Kom in het huidige moment.
5. Zoek een plek om te zitten; op het gras, naast een boom of op een bankje.
6. Merk op wat je kunt horen en zien.
7. Merk op wat je voelt.
8. Blijf twee uur lang, indien mogelijk (al zul je de effecten al na twintig minuten beginnen op te merken).

Meer tips over bomen en het bos:

Arjan Postma – Buiten gebeurt het:

Bestel Buiten gebeurt het nu bij Paagman.nl

Het mooiste van de seizoenen. Bekijk en beleef het door de ogen van Nederlands bekendste boswachter. De natuur is overal om je heen, zelfs midden in de stad. Arjan Postma wijst je op al het moois waar je normaal gesproken zo aan voorbijloopt. Aan de hand van de vier seizoenen laat hij zien dat onze natuur één grote schatkamer is. Hij vertelt hoe je de meest fantastische avonturen kunt beleven – gewoon in Nederland, vaak dicht bij huis.  Laat je inspireren, trek eropuit en beleef de seizoenen door de ogen van een boswachter!

Peter Wohlleben – Het bos:

PaagMag: Shinrin-yoku bosbaden
Bestel Het bos nu bij Paagman.nl

In deze handleiding neemt de populaire boswachter Peter Wohlleben ons mee op een ontdekkingsreis door de verborgen wereld van bomen en het bos. Op entertainende wijze vertelt hij hoe we verschillende bomen en hun eigenschappen kunnen onderscheiden. Daarnaast geeft hij talloze tips en adviezen die van pas kunnen komen bij elke boswandeling. Peter Wohlleben gidst je door het bos en maakt je wandeling nog leuker!

Hanne Tersmette – Gaan:

PaagMag: Shinrin-yoku bosbaden
Bestel Gaan nu bij Paagman.nl

Nederland is supermooi en eigenlijk ook heel spannend, want om wild of vogels te spotten hoef je echt geen bioloog of vogelaar te zijn: dat kan iedereen. Als je maar weet waar je op moet letten. Boswachter Hanne is de aangewezen persoon om je de weg te wijzen. Ze heeft een paar jaar geleden een enorme switch gemaakt: van mojito-drinkend reclamemeisje naar no-nonsense boswachter. Ze is nieuwsgierig, enthousiast en sportief, en neemt je in Gaan mee naar haar favoriete natuurgebieden.

Geschreven door
Meer van Britt

Ik weet de titel niet meer… maar de cover was rood!

“Ik weet de titel van het boek niet meer, maar de cover...
Lees verder