Boek van de maand februari: Aan de rand van een groot bos

Ons Boek van de maand februari is een leeservaring die je bijblijft. Ons nieuwe Boek van de maand is: Aan de rand van een groot bos van Leo Vardiashvili.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Aan de rand van een groot bos

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Een leeservaring die je bijblijft

Aan de rand van een groot bos is de debuutroman van de Georgische auteur Leo Vardiashvili en het verhaal speelt zich voornamelijk af in zijn geboorteland Georgië. In het boek volg je Saba die tijdens de burgeroorlog in Georgië met zijn broer en vader naar Londen is gevlucht en nu na achttien jaar terugkeert naar zijn geboortestad Tbilisi. Hij gaat zijn broer Sandro achterna, die op zijn beurt op zoek is gegaan naar hun vermiste vader Irakli. Irakli’s verdriet en schuldgevoel hebben hem teruggebracht naar Georgië om uit te zoeken wat er met zijn vrouw Eka is gebeurd, nadat zij achterbleef toen de rest van de familie de burgeroorlog ontvluchtte. Een kat-en-muis-spel volgt waarbij de spanning zich langzaam opbouwt als ook de politie erbij betrokken blijkt te zijn. Maar aan wiens kant staan zij eigenlijk?  Via aanwijzingen gebaseerd op verhalen en een geheimtaal uit hun jeugd, vervolgt Saba zijn reis zelfs buiten de gevaarlijke grenzen van Georgië en doet hij er alles aan om uit de handen te blijven van de overheid. Hoe is het zijn moeder, vader en broer vergaan? Is er sprake van een hereniging of zijn ze elkaar uit het oog verloren?

 Rauwe scènes en een pakkende schrijfstijl

Door de rode draad van het boek – de burgeroorlog in Georgië – zal het je niet verbazen dat het boek een aantal rauwe en hartverscheurende scènes kent. De pakkende schrijfstijl van Leo Vardiashvili draagt hier aan bij: zijn moderne taalgebruik is soms grof en erg direct, maar dat maakt het ook rauw en echt. Tijdens het lezen hebben wij regelmatig Wikipedia erbij gepakt en feitjes met elkaar gedeeld. De zoektocht in Aan de rand van een groot bos begint met sprookjesachtige taferelen, stemmen uit het verleden en ontsnapte dieren uit de lokale dierentuin. Dit laatste blijkt in 2015 echt gebeurd te zijn: bij een overstroming in Tbilisi werd ook de dierentuin van Tbilisi zwaar getroffen.  Verschillende dieren ontsnapten en kwamen in de stad terecht. Deze gebeurtenissen geven het boek een surrealistische tintje en maken het grappig, maar tegelijkertijd is het gruwelijk en beneemt het verhaal je de adem.  Het is een boek over verlies, angst, oorlog, onrechtvaardigheid, hebzucht, familie, schuldgevoel maar vooral liefde. De levendige en waarheidsgetrouwe omschrijvingen van de burgeroorlog in Georgië hebben op ons Boek van de maand-team een onuitwisbare indruk achtergelaten. Een klapper van een debuutroman! We zijn erg benieuwd naar de toekomst van deze auteur.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Claudia Piñeiro – Een beetje geluk

Bestel Een beetje geluk via Paagman.nl

Een beetje geluk is een boek dat nog lang na het lezen in je hoofd blijft zitten. Dit boek over verdriet, rouw, vergeving en familiebanden is een emotionele reis door het leven van Maria, haar verleden tekent het heden. Na 20 jaar keert Maria terug naar haar geboorteland Argentinië. Dat zij met een reden zolang is weggebleven wordt al snel duidelijk. De lezer krijgt geregeld korte stukken tekst te lezen over een auto bij een spoorovergang. Dat dit alleen maar naar iets heftigs toe kan leiden kan niet anders.  De manier waarop dit bovenkomt is zo goed beschreven, er wordt een klein hoofdstukje aan gewijd, dat steeds tussendoor wordt herhaald en waar steeds iets meer details aan toegevoegd worden totdat we weten wat er is gebeurd. Wat heeft Maria 20 jaar geleden Argentinië doen verlaten? Wat voor groot en intens verdriet draagt zij bij zich? En waarom kiest ze er nu toch voor de confrontatie met haar keuze aan te gaan? De hoofdpersoon wordt erg goed beschreven, hoe ze denkt en waarom ze doet wat ze doet. Ze heeft alle herinneringen en vooral die ene belangrijke gebeurtenis die haar leven heeft veranderd onderdrukt en alles borrelt met deze trip weer naar boven. Een beetje geluk is een prachtig boek wat je ook aan het denken zet.

Rinske Bouwman – Een soort eelt

Bestel Een soort eelt via Paagman.nl

Een soort eelt is een tragikomische debuutroman over hoe rouw zich onomkeerbaar in je lichaam kan nestelen. Zonder teveel spoilers te willen weggeven gaat het over een jonge vrouw, Sarlag, opgegroeid in Mongolië, die een trauma te verwerken heeft. Op een zeker moment verlaat ze haar ouderlijk huis om in een andere omgeving te proberen de draad weer op te pakken. Die totaal andere omgeving is de Dirk supermarkt, met name op de koelafdeling want “ze was toch al gewend aan kou”. Het trauma achtervolgt haar echter zozeer dat ze waanvoorstellingen beleeft. Dit zorgt af en toe voor een schrikeffect als je als lezer niet ziet aankomen dat iets een waan moet zijn. De hoofdstukken springen heen en weer tussen haar leven in Mongolië en haar studententijd in Nederland. Het is een prachtig verhaal over het verwerken van rouw en hoe iedereen dat op zijn eigen manier aanpakt. Soms is het absurdistisch, maar zeker ook met humor geschreven.

Satoshi Yagisawa – Morisaki’s boekwinkel

Bestel Morisaki’s boekwinkel via Paagman.nl

De 25-jarige Takako heeft net haar vriend en haar baan verloren. Een telefoontje van haar oom, Satoru, en de daaropvolgende verhuizing naar het appartement boven zijn boekwinkel, helpen haar een nieuw perspectief op het leven te krijgen. Ook de band tussen Takako en haar oom verbetert. Daarom wil Takako hem helpen zijn band met zijn vervreemde echtgenote te herstellen. Morisaki’s boekwinkel is opgedeeld in twee delen, waarvan het eerste deel je een kopje thee aanbiedt en het tweede deel je een warme omhelzing geeft. Perfect om je uit een leesdip te halen of als je opgevrolijkt wilt worden!

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand juni: Schijnvrucht

Voor de maand juni hebben we gekozen voor een kwetsbare familievertelling: Schijnvrucht van...
Lees verder