5 x One hit wonders in de literatuur

Op 25 september is het One Hit Wonder Day. Je weet wel, de Eendagsvlieg. Een fenomeen vooral bekend in de muziek (Que si, que no anyone?), maar ook in de literatuur kennen we genoeg onehitwonders.

Sommige auteurs vergaarden wereldfaam met de eerste en enige roman die ze schreven, maar er zijn ook genoeg gevallen waarbij de volgende boeken die ze publiceerden het gewoonweg niet haalden bij hun ene succesnummer. Dat zijn natuurlijk de échte onehitwonders: ondanks een plank vol geschreven boeken kent het grote publiek ze alleen van dat ene boek waar lezers het altijd over zullen hebben. Maar goed, veel schrijvers zullen uiteindelijk toch kiezen voor één knaller van een succesboek tegenover vijf wel oké ontvangen romans.

Van die een-boek-romanschrijvers die iedereen kent tot  namen die je totaal zullen verbazen, hier zijn 5 van de beroemdste eendagsvliegen in de literatuur.

1) The Catcher in the Rye door J.D. Salinger

Bestel De vanger in het graan bij Paagman.nl

Hoewel Salinger meer dan alleen The Catcher in the Rye schreef, was dit zijn enige volledige roman. Vandaag de dag vinden nog steeds vele nieuwe lezers de weg naar zijn roman.

Bestel Franny en Zooey bij Paagman.nl

De meeste diehard literatuur liefhebbers zullen zijn novelle Franny en Zooey in één adem met De vanger in het graan noemen, maar uiteindelijk is het toch The Catcher die de meeste harten heeft gestolen.

2) To Kill a Mockingbird door Harper Lee

Bestel How to kill a mockingbird bij Paagman.nl

Eigenlijk het enige boek dat Harper Lee ooit schreef, maar dat het een klassieker is blijkt wel uit de aandacht dat het boek nog steeds krijgt. Er zijn straks meer boeken over dan van Harper Lee. Zo verscheen dit jaar nog het boek De moordenaar, de advocaat en de schrijver over het boek dat Harper Lee nooit schreef.

Bestel De moordenaar, de advocaat en de schrijver bij Paagman.nl

In dit boek combineert de auteur Casey Cep een rechtbankdrama op sublieme wijze met een biografie van Harper Lee, wier writer’s block haar heeft gemaakt tot de meest geroemde schrijver van één megaseller uit de moderne literatuur.

3) Wuthering Heights door Emily Brontë

Bestel Woeste hoogten bij Paagman.nl

We begrijpen best dat door het algehele succes van de Brontë-zussen, je misschien niet meteen aan deze titel denkt bij onehitwonders. Emily Brontë stierf slechts een jaar na de publicatie van Wuthering Heights en heeft dus nooit echt het succes van haar enige roman kunnen zien. Ze was pas 30 jaar oud op het moment van haar dood, en ze geloofde dat het lokale klimaat en slechte sanitaire omstandigheden tot haar verzwakte gezondheid leidden. Woeste hoogten was haar meesterwerk en wordt beschouwd als een Engelse klassieker.

4) Dracula door Bram Stoker

Bestel Dracula bij Paagman.nl

Stoker schreef veel romans; Dracula is de enige die nog steeds veel wordt gelezen en heel veel nieuwe boeken, series en films hebben geïnspireerd. In 2009 heeft een afstammeling van Bram Stoker, Dacre Stoker, een officieel vervolg op Dracula geschreven. Dit boek, Dracula: The Un-Dead (Dracula de ondode), speelt zich vijfentwintig jaar later af. De schrijvers konden toegang krijgen tot de handgeschreven aantekeningen van Bram Stoker en hebben in hun verhaalkarakters en plotwendingen opgenomen die de uitgever meer dan een eeuw geleden uit de originele druk had verwijderd.

5) Gone With the Wind door Margaret Mitchell

Bestel Gone with the wind bij Paagman.nl

Margaret Mitchell schreef talloze boeken, maar geen enkele kreeg de faam of aandacht die Gone With the Wind kreeg. Het boek  won de National Book Award voor Most Distinguished Novel van 1936. Mitchell haatte roem en verklaarde dat ze geen ander woord zou schrijven zolang ze leefde. Ze stierf bij een verkeersongeluk in 1949. In 1995 werd een niet-gepubliceerd manuscript ontdekt dat ze als tiener had geschreven. Het werd het jaar daarop gepubliceerd als Lost Laysen, een romantische novelle in de Stille Zuidzee.

Maar ook hedendaagse schrijvers hebben soms niet het geluk met zich… maar deze auteurs hebben in ieder geval nog wel de kans op een tweede succesverhaal. Peter Buwalda is door Otmars Zonen gelukkig al van de vloek af. Dus Lize Spit, Marieke Lucas Rijneveld, Inge Schilperoord en vele anderen: laat van je horen! We wachten op je.

Geschreven door
Meer van Britt

Voorlezen maakt je leuker!

Van 23 januari t/m 2 februari is het weer feest, want dan...
Lees verder