Tijd voor een ode aan de vrouwelijkheid met deze boeken

Ben jij klaar voor de Boekenweek? De Boekenweek viert het boek en dit jaar is het thema De moeder de vrouw. De uitgelezen kans dus om boeken over vrouwen in de spotlight te zetten. Want om met de wijze woorden van filosofische grootheid Beyoncé te spreken: Who run the world? Girls!

Waar de organisatie van de Boekenweek vooral de focus legt op het vieren van boeken over moederschap in het bijzonder, willen wij met deze lijst met recent verschenen boeken een ode geven aan vrouwelijkheid in haar totaliteit. Laat de voorbereidingspret voor de Boekenweek maar beginnen!

V: Van vulva tot vagina

PaagMag boekentip: Van vulva tot vagina
Bestel Van vulva tot vagina bij Paagman.nl

Zeven ervaringsdeskundigen schrijven over alles wat je moet weten over de vulva — van pilmoeheid, menstruatiemanagement, uitstrijkjes, HPV, anticonceptie, seks, bevallingen, orgasmekloof, tot de overgang – om te empoweren en het vrouwelijk lichaam nou eindelijk eens écht op de kaart te zetten. Zodat je gesprekken durft aan te gaan met vriendinnen, partner of huisarts. Door Mariah Mansvelt Beck, Sarah van Binsbergen, Meredith Greer, Emma Curvers, Persis Bekkering, Tineke Kuipers en Bregje Hofstede. ‘We hebben dit boek gemaakt om een einde te maken aan de schaamtecultuur en de onzekerheden die die met zich meebrengt.’

Feministen dragen geen roze (en andere leugens)

PaagMag boekentip: Feministen dragen geen roze
Bestel Feministen dragen geen roze bij Paagman.nl

Feministen hebben okselhaar, haten mannen en mogen geen lippenstift op, toch? Niet helemaal.
In Feministen dragen geen roze (en andere leugens) vertellen meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – hun verhaal. Aangevuld met een aantal bijdragen van toonaangevende Nederlandse feministen is dit een inclusief boek dat de online beweging verbindt met academische denkers, en waarin alle soorten feminisme worden beschreven. Voor iedereen die weet dat zij/hij een feminist is, maar nog enigszins geïntimideerd is door het woord. Met Nederlandse bijdragen van Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen (DAMN, HONEY), Stella Bergsma, Sarah Izat, Milou Deelen, Rianne Swierstra en Meredith Greer.

Wat zou Cleopatra doen?

PaagMag boekentip: Wat zou cleopatra doen?
Bestel Wat zou Cleopatra doen? bij Paagman.nl

In Wat zou Cleopatra doen? lezen we hoe Cleopatra, koningin Victoria, Aletta Jacobs, Dorothy Parker, Annie M.G. Schmidt en 45 andere heroïsche vrouwen door de eeuwen heen omgingen met dilemma’s en uitdagingen waar vrouwen van nu nog steeds dagelijks mee worstelen. Van voor jezelf opkomen, je ritme vinden, de taakverdeling aan het thuisfront, je flaters onder ogen zien, weten wat je waard bent en je verdriet te boven komen tot tegen de stroom in zwemmen en je balans vinden tussen werk en privé. Hartverwarmende, grappige en inspirerende verhalen over hoe uitzonderlijke vrouwen, ondanks vaak moeilijke omstandigheden, hun eigen weg gingen en het leven naar hun hand zetten.

1001 vrouwen in de 20ste eeuw

PaagMag boekentip: 1001 vrouwen in de 20ste eeuw
Bestel 1001 vrouwen in de 20ste eeuw bij Paagman.nl

De 20ste eeuw was een tijd vol doorbraken voor en door vrouwen. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is een goudmijn van verhalen over opmerkelijke, krachtige en inspirerende vrouwen. De verzameling van 1001 vrouwenlevens zet de 20ste eeuw in een ander, completer licht en biedt een fascinerend beeld van de lange weg van emancipatie en roldoorbreking die vrouwen hebben afgelegd. Hun levensverhalen en prestaties maken de diversiteit en de kracht van al deze vrouwen zichtbaar. 1001 vrouwen in de 20ste eeuw is samengesteld door historica Els Kloek. In mei van dit jaar werd zij benoemd tot erelid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vanwege haar ‘aandacht voor vrouwengeschiedenis en vooral voor de basis van veel historische studies: biografisch erfgoed’.

Wereldvrouwen

PaagMag boekentip: Wereldvrouwen
Bestel Wereldvrouwen bij Paagman.nl

Maak in Wereldvrouwen kennis met 50 dappere vrouwen uit de wereldgeschiedenis die met hun visie, moed en hoop de wereld voorgoed hebben veranderd. Deze bekende vrouwen zoals Anne Frank en Malala, maar ook minder bekende vrouwen vertellen hun levensverhaal, beginnend bij hun jeugd. De pagina’s worden gesierd door frisse portretten, zeldzame archieffoto’s en inspirerende quotes. Een fraai boek om cadeau te geven en te koesteren, voor iedereen!

Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart is het weer Boekenweek met dit jaar als thema De moeder de vrouw. Het Boekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Jan Siebelink en het Boekenweekessay heeft Murat Isik voor zijn rekening genomen. Ontmoet ook dit jaar bij Paagman heel veel auteurs; Murat Isik , Yvonne Keuls, Nico Dijkshoorn, Peter Buwalda, Robert Vuijsje, Tommy Wieringa, Lieve Joris, Ilja Gort, Toon Tellegen en natuurlijk Jan Siebelink komen allemaal langs! Het volledige programma kan je hier bekijken.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Britt

Biografie, visieboek of roman? 12 x Politici met een boek

Politici en een boek blijken niet altijd een gouden combinatie te zijn....
Lees verder