8 x ontplastic tips die je vandaag nog toe kunt passen

Ook bezorgd om de 51 biljoen plastic deeltjes in onze oceanen? Geen paniek! In het boek Ontplastic ontdek je 101 simpele en praktische tips die jij kunt toepassen in het dagelijkse leven om plasticgebruik terug te dringen en bij te dragen aan een betere wereld. Wij delen alvast wat tips!

Plastic: wat is het probleem?

Plastic is en blijft een goede uitvinding; denk aan injectiespuiten, kunstheupen, veiligheidshelmen, jouw laptop, mijn telefoon, die auto. Laten we eerlijk zijn: plastic verdwijnt voorlopig niet. Maar dat is meteen ook het probleem in een notendop: al dat plastic dat we ongemerkt dagelijks kopen voor eenmalig gebruik verdwijnt inderdaad voorlopig niet. Een plastic tasje wordt gemiddeld vijftien minuten gebruikt, maar over honderd of driehonderd jaar is het er nog. Dat flesje water dat je bij de lunch kocht kan er over vierhonderdvijftig jaar nog zijn.

Het meeste plastic is recyclebaar, maar veel van de recycle-installaties kunnen onze jaarlijkse consumptie van plastic niet bijhouden en soms is er zo veel energie nodig om een product te recyclen, dat het meer kost dan het oplevert. En dat betekent dat veel plastic dat in de inzamelbak verdwijnt samen met het plastic uit de gewone afvalcontainers op een vuilnisbelt eindigt. Elk jaar komen er ook nog eens acht miljoen stukken plastic in onze oceanen terecht.

Kunnen we het plastic in de oceanen opruimen?

Slechts één procent van de plasticvervuiling drijft, en het overgrote deel van dit afval valt uiteen in microscopisch kleine deeltjes. Dus zelfs als we alle landen ter wereld zover krijgen dat ze meebetalen aan een grote schoonmaak van de oceanen, zoals met The Ocean Cleanup, dan nog zou het nagenoeg onmogelijk zijn om die ook echt helemaal schoon te krijgen – en zelfs als het zou kunnen, waar láten we het dan allemaal? Het is een hele klus om voor de acht miljoen ton plastic die we jaarlijks ongemerkt in zee dumpen een plek te vinden, waar die de komende drie eeuwen kan worden opgeslagen.

Wat kunnen we dan wel doen?

Bestel Ontplastic op Paagman.nl

Ik ben blij dat je het vraagt! Wat we moeten doen is de plasticvervuiling nu een halt toeroepen, zodat de schade niet oploopt. In de afgelopen jaren werd de discussie rondom plastic steeds luider, en we moeten herrie blijven maken tot al dat plastic voor eenmalig gebruik wordt verboden en er alternatieven voor zijn gevonden. Jij kunt zelf natuurlijk ook je steentje bijdragen, daarom delen wij hier alvast wat tips uit het boekje Ontplastic. Zo kun je vandaag al het verschil maken!

#1 Koop vers, niet bevroren

Eten invriezen is natuurlijk geweldig om ervoor te zorgen dat voedsel langer bewaard kan worden en niet al te snel bederft en moet worden weggegooid, want ook dat is zonde. Maar de meeste diepvriesgroenten en -fruit worden geleverd in plastic verpakkingen. Je kunt je etenswaren nog steeds zelf invriezen, maar dan door ze vers in te kopen en ze thuis in herbruikbare doosjes in je eigen vriezer te bewaren. Klaar!

#2 Neem je eigen fles mee

Deze tip ken je allang, en toch blijft het verbazingwekkend hoeveel plastic drinkflesjes er op jaarbasis nog steeds worden gemaakt. Naar schatting worden er wereldwijd elke minuut een miljoen plastic drinkflesjes verkocht. Die plastic flesjes zijn weliswaar te recyclen – het merendeel in elk geval – maar zulke aantallen houdt de recyclingindustrie niet bij. En toch is de oplossing zo eenvoudig: koop een mooie, hippe herbruikbare fles, stop die in je tas als je weggaat en vul hem met water waar je ook bent.

#3 Kies voor het ijshoorntje

Je kent ze wel: mensen die hun bolletjes ijs liever niet in een hoorntje, maar in een bekertje willen, met plastic lepeltje erbij. Ja, ja, er zijn natuurlijk mensen die het wafeltje niet lekker vinden (wat een beetje raar is, maar goed, daar oordelen wij verder niet over), maar ook al lust je het hoorntje niet en ben je helaas ook nog eens omringd door anderen die het niet voor je willen opeten, en is het weggooien van voedsel op zich al zonde genoeg, het lijkt me wel duidelijk welke van de twee verpakkingen van je ijsje biologisch afbreekbaar is en welke niet.

#3 Liever uit dan thuis

Als je favoriete afhaal- of thuisbezorgde maaltijd wordt geleverd in een stel plastic bakken die stevig tegen elkaar aan in een plastic zak worden gestopt, met losse plastic sauspotjes erbij, dan is het misschien een goed moment om te overwegen van de bank af te komen en jezelf te trakteren op een uitje naar een heus restaurant (of je kunt natuurlijk je eigen avondmaaltijd bereiden, maar laten we eerlijk zijn: er zijn van die dagen waarop je daar domweg geen zin in hebt). Als je ervoor kiest je maaltijd zelf op te halen, dan kun je het restaurant ook laten weten dat je zelf bakjes meeneemt waar zij het eten in kunnen verpakken.

#4 Minder vaak douchen

Nee, serieus. Als je geen afstand kan nemen van je in plastic flessen verpakte shampoos en douchegels, bedenk dan dat als je ze minder vaak gebruikt, je dus ook minder verpakkingen weggooit. Experts zeggen ook dat je niet dagelijks hóéft te douchen; afhankelijk van je huidtype is een of twee keer per week voldoende (en als je last hebt van een droge huid soms zelfs beter, aangezien wassen allerlei natuurlijke oliën wegspoelt). Je verdient bovendien bonuspunten door water en energie te besparen en je kunt ’s ochtends net wat langer in bed blijven liggen. Score!

#6 Lang leve de winkelstraat!

Misschien houd je van online shoppen, maar duik toch weer eens de gewone, fysieke winkel in en (her)ontdek hoe leuk dat is. Als je online koopt, stoppen winkeliers elk item in een aparte plastic zak. Door naar de winkel te gaan (ook al verbruiken ze daar vast ook een bepaalde hoeveelheid plastic), bespaar je op die extra verpakkingen.

#7 Recycle je telefoon

Wist je dat je telefoon voor tachtig procent te recyclen is? Veel telefoonbedrijven hebben er ook nog wat geld voor over als je je oude telefoon opstuurt of inlevert, dus zorg ervoor dat je hem bij je hebt als je een nieuwe gaat kopen (of wees zo aardig om hem in te leveren bij een liefdadigheidswinkel, dan kunnen zij die beloning opstrijken). Vaak recyclen de telefoonfabrikanten delen van jouw oude telefoon om er weer nieuwe telefoons mee te maken. Dat is nog eens goed nieuws!

#8 Wees zuinig

Ga zorgvuldig om met je spullen! Zo eenvoudig is het. Wees voorzichtig met je telefoon, let op je oordopjes, houd je haarbandjes bij elkaar in een bakje, zorg dat je bureauspullen terug te vinden zijn. Ga netjes om met alles waar plastic in zit. Hoe zuiniger je bent, hoe minder vaak je jouw spullen moet vervangen, hoe minder plastic er uiteindelijk op de vuilnisbelt of in zee eindigt.

Geschreven door
Meer van Britt

Stel je nu eens voor dat we een tiental jaar teruggaan in de tijd…

Love is in the air! Dé liefdesdag van het jaar nadert weer,...
Lees verder