De wereld blijft doordraaien: Het leven na DWDD

Matthijs van Nieuwkerk heeft met zijn programma De Wereld Draait Door(rrrr) een flink effect op het boekenvak (gehad): het zogenaamde DWDD-effect.

Boeken die in zijn programma worden besproken en schrijvers die bij hem aanschuiven zien zichzelf al snel in de bestsellerlijst verschijnen. Hoe kan dat precies? En waar moeten we nu DWDD na 15 jaar stopt onze lees-inspiratie vandaan halen?

Bijna vijftien jaar lang zaten er dagelijks één miljoen mensen klaar om samen met Matthijs van Nieuwkerk en zijn tafelgasten de actualiteiten door te nemen. Een vast onderdeel hiervan was het Boek van de maand. En dat heeft nogal wat teweeg gebracht.

DWDD & CPNB

Op 24 maart ontving Matthijs van Nieuwkerk het gouden Vriend van het Boek-speldje van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Hiermee werd hij de eerste Vriend van het Boek ooit. De reden hiervoor is het feit dat “hij bijna dagelijks inspirerende gesprekken heeft aan de hand van boeken”, aldus Eveline Aendekerk, directeur van het CPNB.

Deze gesprekken hebben een dergelijk gevolg op het boekenvak gehad dat dit omschreven wordt als het ‘DWDD-effect’. Wat houdt dit in? Het betekent dat veel van de in DWDD besproken boeken in De Bestseller 60 van de CPNB belanden. Als jouw boek door Matthijs van Nieuwkerk omhoog gehouden wordt dan kun je jezelf bijna altijd ‘schrijver van een bestseller’ noemen. Zo brak Peter Buwalda door dankzij het programma (Bonita Avenue werd bejubeld in de show) en werd het debuut van Özcan Akyol een bestseller.

Betekent dit dat je zonder het programma geen bestseller hebt? Nee, zo ver gaat het gelukkig ook weer niet. Herman Koch zat bijvoorbeeld helemaal niet bij DWDD om te praten over Finse dagen (hij zat bij Jinek). Het boek Mens/onmens van Bas Heijne werd bij Buitenhof behandeld. En Arnon Grunberg heeft in meerdere Voetnoten duidelijk gemaakt dat hij nooit ofte nimmer bij ‘de heer Van Nieuwkerk’ te gast zou zijn.

Hoe nu verder?

De voorbeelden van andere talkshows bieden hoop. Daarnaast zegt Eveline Aendekerk hierover het volgende: “Ik hoop dat veel presentatoren maar ook andere boegbeelden, zoals sporters, acteurs, politici, influencers en ‘gewone’ lezers, maar ook bedrijven, het stokje van hem overnemen en zijn voorbeeld volgen als Vriend van het Boek!” Bij Paagman doen we dit natuurlijk al. Een heel team van Paagman-medewerkers leest zich een ongeluk om iedere maand een Boek van de Maand te presenteren. Je kunt dus voor lees-inspiratie altijd bij ons terecht. En anders kun je nog altijd het archief van DWDD induiken om alle boekentips nog eens door te nemen.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Ben jij al summerproof op kantoor?

Het is zomer en de temperaturen lopen op. Alle collega’s zitten heerlijk...
Lees verder