Boek van de maand april: Liefde als het erop aankomt

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Ook in deze vreemde tijden verrassen wij u graag met een nieuw Boek van de maand. Deze maand: Liefde als het erop aankomt van Daniela Krien.

Het Boek van de maand-team over Liefde als het erop aankomt

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Weerbaarheid in het leven

Liefde als het erop aankomt gaat over hoe het leven je buigt, maar nimmer breekt. Het boek volgt de vijf verhalen van Paula, Judith, Brida, Malika en Jorinde, die allen zijn opgegroeid tegen het einde van de DDR en de val van de Muur mee hebben gemaakt. Paula ontmoet op een zomeravond haar toekomstige echtgenoot. Ze krijgen een kind, maar dat sterft en hun verdriet is eindeloos. Judith, Paula’s beste vriendin, heeft een bijna meisjesachtig verlangen naar tederheid. Maar dan raakt ze onbedoeld zwanger. Brida is schrijver; een vrouw die laveert tussen het zorgen voor haar kinderen en haar drang te schrijven. Malika was een talentvol violist; de hoop op een mooie toekomst vervliegt echter wanneer haar man haar verlaat. Dan doet haar succesvolle zus Jorinde haar een ongehoord aanbod.

Bovenal toont het boek de weerbaarheid van de mens

Hoeveel lijden kun je verdragen voor liefde?

Dit boek zit vol gevoelens, verlangens en ervaringen die iedereen kent. Het zit vol leven door de verhalen en lotsbestemmingen van de vrouwen en door de manieren waarop de auteur het leven beschrijft. Het gaat over dromen, hoop en verlangens die echt en authentiek zijn en door velen herkend zullen worden. Het gaat over dingen die ik, jij, misschien hebben meegemaakt of kunnen ervaren. Maar bovenal toont het boek de weerbaarheid van de mens, doordat alle hoofdpersonages op een andere manier geconfronteerd worden met de thema’s rondom (liefdes)relaties en gezins- en levensplanning. Hierdoor moeten ze keuzes maken die niet altijd even gemakkelijk zijn, maar elk personage pakt dit op een andere, maar even sterke manier aan. Dit maakt de personages tastbaar en hun verhalen geloofwaardig. De ontmoeting van de individuele figuren is zeer goed doordacht en wordt authentiek gepresenteerd. Pas aan het eind van de roman wordt het hele plaatje duidelijk en zie je welke verbanden er zijn tussen de vijf vrouwen.

In prachtig kernachtig en bondig proza maken we met de vrouwen kennis

Boeiende en rake schrijfstijl

Bijzonder opvallend is de buitengewone schrijfstijl van de auteur, die je direct boeit en het hart raakt. Met sprongen in de tijd tussen heden en verleden, kun je in vijf secties, altijd genoemd naar de respectievelijke figuur, leren hoe het met de vijf vrouwen gaat. In prachtig kernachtig en bondig proza maken we achtereenvolgens met de vrouwen kennis.  De rode draad die door het leven van de vijf vrouwen loopt is zo fijn dat de roman bijna als individuele verhalen leest. De auteur heeft de balans tussen roman en korte verhalen echter goed weten te bewaren; dit komt ook omdat de verhalen zo naadloos in elkaar over gaan. De laatste scène van het ene verhaal is het startpunt van de volgende vertelling.  Bewonderenswaardig knap gecomponeerd en heel spannend door de doorkijkjes naar één van de andere levens, die je soms wel en soms ook helemaal niet ziet aankomen. Het is een prettig en  makkelijk leesbaar boek door de lineaire vertelstijl, maar krijgt steeds meer lagen en diepgang als je stuit op personen die je al eerder ontmoet hebt.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Christian Berkel – De appelboom

Bestel De appelboom via Paagman.nl

De appelboom is een deels autobiografische roman die drie generaties omspant. Het verhaal begint in het Berlijn van de jaren dertig waar de straatarme en op het slechte pad rakende Otto plotseling geconfronteerd wordt met de Joodse Sala, die in een prachtig huis woont waar hij met een aantal kameraden aan het inbreken is. Als hij later op haar vader eenzelfde verpletterende indruk maakt, is de band gesmeed. Een band die nog veel te verduren krijgt in de tijd die daarop volgt. Het boek wordt verteld vanuit verschillende personen, die niet van tevoren aangekondigd worden. Soms is het even puzzelen wie nu aan het woord is. Sala figureert er zelfs twee keer in, één keer als haar jonge ik en één keer als de oude moeder van de schrijfster. Dit boek, over een kleine familie die zich door een weerbarstige en onrechtvaardige eeuw worstelt, zit vol onverwachte ontwikkelingen en dramatische wendingen.

Elif Shafak – 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld

Bestel 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld via Paagman.nl

10 minuten en 38 seconden in deze vreemde wereld speelt zich af in Istanbul, de stad waarheen de hoofdpersonen van deze roman gevlucht zijn na zich ontworsteld te hebben aan de liefdeloze en uitzichtloze omstandigheden van hun jeugd. Hoofdpersoon Tequila Leila, net als haar vrienden kreeg zij een nieuwe naam in de nieuwe stad, is de verbindende factor en denkt na haar dood terug aan de bijzondere band die ze met elk van hen had. Een prachtig verhaal dat zich afspeelt aan de rafelrand van de samenleving, vol hoop, wanhoop en humor.

 

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand december: De gebroeders Maxilari

In ons Boek van de maand december volg je twee broers tijdens...
Lees verder