Boek van de maand augustus: Meer dan je ooit zult weten

In augustus gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag wat er gebeurt als je als vrouw alles wilt – en meer… Ons nieuwe Boek van de maand is: Meer dan je ooit zult weten van Katie Gutierrez.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Meer dan je ooit zult weten

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Het einde is geen geheim…

Bij het schrijven van deze recensie en het pitchen van ons Boek van de maand in de Paagman Tipt Boeken Podcast doen wij telkens ons uiterste best om geen spoilers te geven. Maar bij Meer dan je ooit zult weten ligt dit toch iets anders. Want we weten al dat hoofdpersonage Lore met twee mannen een relatie – ahum, huwelijk! – heeft, dat dit uiteindelijk uitkomt én dat dit als gevolg heeft dat de ene man wordt vermoord en de ander wordt vervolgd. En toch… Toch is er nog zoveel meer dan je ooit zult weten – see what we did there 👀. In Meer dan je ooit zult weten slaagt Katie Gutierrez erin om met twee tijdlijnen die elkaar afwisselen de spanning tot het einde er in te houden. Als lezer wil je alles weten over Lore, zowel over haar leven in de jaren ’80 als over wie zij als persoon in 2017 is geworden. En dan heb je nog de andere hoofdpersoon, Cassie Bowman: een true-crime blogster die haar droom om journalist/schrijfster te worden eindelijk achterna wil jagen, maar zelf ook niet zonder geheimen is.

Dus hoe zit die verhaallijn nou precies?

In 2017, terwijl ze het internet afstruint naar de laatste, meest sensationele nieuwsberichten, stuit de worstelende true-crime schrijfster Cassie Bowman op een artikel over Dolores Rivera en haar mannen Fabian en Andres waarin die tragische laatste daad wordt beschreven. Cassie ziet meteen vragen die niet in het artikel worden beantwoord: Waarom zou een vrouw – een moeder – alles riskeren voor een geheim dubbelhuwelijk? Cassie ziet een kans – ze zal Lore opsporen en het volledige plaatje vastleggen, de keuzes, het bedrog dat tot de ramp leidde. Maar hoe meer tijd ze met Lore doorbrengt, hoe meer Cassie vraagtekens zet bij de feiten rond de moord zelf. Al snel dreigt haar vastberadenheid om de waarheid te achterhalen meer kapot te maken in Lore’s nu rustige leven dan ze zou willen.

Slow burner

Als je een close reading uitvoert, dan kom je erachter dat Meer dan je ooit zult weten eigenlijk best traag op gang komt. Je leert de hoofdpersonen en andere karakters kennen, maar over de moord, de intriges en het bedrog kom je nog heel weinig te weten. Maar door de achtergrondverhalen van de twee vrouwen, hun omstandigheden en hun innerlijke drijfveren werden zo realistisch verteld dat we toch niet konden stoppen met lezen. Zowel bij de acties van Lore als de acties van Cassie hadden wij zo onze twijfels, maar toch zijn beide personages door de pure realistische benadering lastig om een hekel aan te hebben.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

 Jante Wortel – Weerlicht

Bestel Weerlicht via Paagman.nl

Samen met haar ouders en broer maakt Leah een grote reis naar Noorwegen, niet alleen is deze reis een droom die in vervulling gaat voor haar zieke moeder, het moet ook het begin worden van een nieuw hoofdstuk in hun leven. Langzaam maar zeker ontrafel je het verhaal van Leah en hoe ze zich manoeuvreert door het leven met haar dwangmatigheden. Daarnaast lees je hoe deze behoefte aan controle niet alleen haar raakt maar het hele gezin. Een indringende pageturner over de hang naar controle en hoe je jezelf hierin kunt verliezen.

Trigger warning:  In dit boek wordt een eetstoornis besproken.

 Maggie Shipstead – De grote cirkel

Bestel De grote cirkel via Paagman.nl

De grote cirkel is een epische saga met als centrale personages vliegenier Marion Graves en haar navigator Eddie Bloom die in 1950 een grote cirkel van pool tot pool willen vliegen, Marions broer Jamie en actrice Hadley Baxter die zestig jaar later wordt gecast om Marion in een film te spelen. Een verbazingwekkende roman die een eeuw en de hele planeet overspant. Wil jij maar één boek in je vakantiekoffer meenemen? Dit boek van bijna 700 pagina’s heeft het allemaal… scheepswrakken, de depressie, drama, huwelijken, overspel, liefde, verdriet, geluk, de wereldoorlog, en nog veel meer. Maggie Shipstead ontving een Booker Prize 2021-shortlist nominatie voor De grote cirkel!

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand januari: De beesten

Voor de maand januari hebben wij gekozen voor een boek dat de...
Lees verder