Boek van de maand augustus: Stranddagboek

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Voor augustus hebben we gekozen voor een warm, zomers verhaal dat iedereen in deze periode goed kan gebruiken! Deze maand: Stranddagboek van Emily Henry.

Het Boek van de maand-team over Stranddagboek

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Opposites attract

Als je het liefst dikke pillen en zware kost leest, dan is dit Boek van de maand misschien niet helemaal geschikt voor jou. Dan wordt je meer uitgedaagd met een van onze eerdere keuzes uit bijvoorbeeld juli of januari. Maar ben jij toe aan even-je-gedachten-uitschakelen-en-fijn-verdwijnen-in-een-boek? Dan is Stranddagboek perfect voor jou! Het boek gaat over twee tegenpolen, January en Augustus, die op de universiteit al aartsrivalen waren en nu strandhuisburen zijn. January schrijft romantische verhalen en Augustus is een serieuze literaire schrijver. Allebei hebben ze zo hun eigen bagage waar ze mee moeten dealen – wat ervoor zorgt dat ze beiden met een soort writer’s block kampen.  Als ze elkaar wat beter leren kennen, besluiten ze een deal te sluiten: Augustus zal een happy ever after schrijven en Januari zal haar talenten in de serieuze wereld van de literaire fictie plaatsen. Wie het eerst zijn manuscript verkoopt, wint. De competitie tussen deze twee karakters en het sarcastische plagen dat er bij komt kijken zorgt regelmatig voor een lach op je gezicht.

Too chic lit or not too chic lit?

Op zich zou je Stranddagboek best onder chic lit kunnen verkopen, maar eigenlijk doe je daar het boek toch wel mee te kort. Het is zeker een zacht, lief verhaal, maar daar bovenop is het ook nog geweldige fictie met een heel scala aan thema’s: vriendschap, spijt, ziekte, verraad, disfunctionele families en hun geheimen, vijanden van vrienden en vrienden van geliefden en in dit geval in het bijzonder dus de rivaliteit tussen de auteurs. De titel lijkt een beetje ironisch, gezien het feit dat Stranddagboek meer inhoud en diepte heeft dan het suggereert. De bijtende humor van de auteur in de gehele roman en haar verkenning van de stereotypen die rond het genre van de romantiek en de vrouwenfictie draaien, lijkt dit een doelbewuste keuze te zijn geweest. En die is heel goed gespeeld. Het liefst lees je dit boek in een ruk uit, lekker in het zonnetje in de achtertuin of op het strand. Een zomerse roman voor iedereen die het vakantiegevoel wil oproepen!

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Otessa Moshfegh – De dood in haar handen

Bestel De dood in haar handen via Paagman.nl

De dood in haar handen, de nieuwste roman van Ottessa Moshfegh, neemt het mysteriegenre en zet het op zijn kop. Naast een moordmysterie voert Moshfegh diepgaand onderzoek naar het leven, de dood, het verdriet. Het boek opent met een cryptisch briefje dat in het bos werd gevonden door een 72-jarige vrouw als ze haar hond aan het uitlaten is. Vesta, een weduwe die in een hut in een zeer afgelegen gebied woont, raakt geobsedeerd.  Op het briefje staat dat een zekere Magda vermoord is, maar ondanks het feit dat je als lezer ook graag wilt weten wat er met Magda gebeurd is, wil je vooral ook weten of Vesta wel een betrouwbare verteller is. Door de hele tekst heen zitten we gevangen in Vesta’s geest, wat voor een beklemmend gevoel zorgt en waardoor je door de bladzijdes heen vliegt.

Ane Riel – Beest

Bestel Beest via Paagman.nl

Beest is een zeer bijzonder verhaal dat je meeneemt naar een niet nader omschreven tijd en plaats. Door de beeldende beschrijvingen en unieke schrijfstijl van Ane Riel wordt de lezer gelijk het verhaal in getrokken De mooie Danica speelt met de gevoelens van de (weinige) mannen in haar omgeving. Zij trouwt met Karl en krijgt een kind dat zo ongekend gespierd en krachtig is dat hij al als kleuter mensen en dieren verwondt met op zich goedbedoelde knuffels. Zijn ouders kunnen moeilijk omgaan met het grote, sterke maar zwakbegaafde kind. De zachtmoedige Milko bouwt echter een speciale band met hem op. Het verhaal maakt je kwaad en tovert tegelijkertijd een glimlach op je gezicht.

Gianfranco Calligarich – De laatste zomer in de stad

Bestel De laatste zomer in de stad via Paagman.nl

Niet op vakantie dit jaar? Reis af naar het Rome van begin jaren zeventig via dit prachtige boek. Een cultroman herontdekt door het Italiaanse publiek, nu eindelijk vertaald in het Nederlands. Het verhaal neemt de lezer niet alleen mee in de melancholie van een verlaten stad in een hete zomer, maar ook in het uitzichtloze leven van de hoofdpersoon. Het boek is vol mogelijkheden en keuzes die wel of niet gemaakt worden, het sleept je mee door de stad en door het leven van Leo die nooit echt probeert zijn onbeduidende leven te ontsnappen en door het leven zucht zoals Rome in de hitte. Een prachtig tijdsbeeld geschreven vanuit een zwaarmoedige hoofdpersoon, een verhaal dat boeit en ontroert van de eerste tot de laatste pagina.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes!

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: Hogere machten

Ons Boek van de maand maart heeft alles: Vertelplezier, liefde, bravoure, bezieling...
Lees verder