Duizelingwekkende nieuwe John Green

Het nieuwe boek van John Green verscheen in Nederland op dezelfde dag als het Engelse origineel. Vertaler Aleid van Eekelen vertelt hoe dat in z’n werk ging.

Bijna zes jaar na het succes van Een weeffout in onze sterren schrijft John Green met Schildpadden tot in het oneindige opnieuw een briljante en onvergetelijke roman.
“Ik was lange tijd de enige in Nederland die het manuscript kende, dat voelde wel bijzonder. Ik mocht het gewoon thuis vertalen, maar moest wel een non-disclosure agreement tekenen.

De PDF was beveiligd met een wachtwoord en ik mocht de vertaling alleen op een stickje back-uppen. Het is weer een erg goed boek. Ik voel me echt thuis bij zijn schrijfstijl. Het helpt dat ik John Green inmiddels persoonlijk ken. Al vanaf zijn eerste boek mailen we regelmatig. Ik vraag hem dingen toe te lichten en overleg over keuzes. Toen hij een halfjaar in Amsterdam zat, hebben we samen een gastcollege gegeven over zijn boeken.

Ik vind hem heel sympathiek en hij vindt het fijn dat ik zijn boeken vertaal. Ik zie er de noodzaak wel van in dat beide versies nu tegelijk uitkwamen, want anders gaan jongeren de Engelse versie lezen omdat ze niet kunnen wachten. Dat is toch jammer.”

Schildpadden tot in het oneindige gaat over vriendschap voor het leven, onverwachte ontmoetingen, Star Wars-fanfictie en een tuatara die op het punt staat een fortuin te erven. Maar bovenal gaat het over Aza Holmes, een meisje dat worstelt met een dwangstoornis en klem komt te zitten in de verstikkende spiraal van haar gedachten.
In dit langverwachte nieuwe boek deelt John Green het verhaal van Aza met verpletterende directheid: ‘Dit is mijn eerste poging om openlijk te schrijven over de stoornis waar ikzelf sinds mijn vroegste jeugd mee worstel. Het verhaal is verzonnen, maar gaat wel degelijk ook over mij persoonlijk.’

4 sterren voor Schildpadden in het oneindige

Sandra (verkoopadviseur van Paagman) heeft het boek direct gelezen en geeft het 4 van de 5 sterren op www.paagman.nl “Na 5 jaar eindelijk de nieuwe John Green. Het boek is minder laconiek dan de vorige boeken, zeker donkerder. Aza de hoofdpersoon kampt met dwanggedachten . Een eeuwigdurende spiraal die almaar nauwer wordt.

John Green

€18,99 – op Paagman.nl

kampt zelf met dit probleem en dit keer is humor niet voldoende om een oplossing te vinden. Verhalen kunnen goed aflopen, maar in het echte leven gaat het anders. De draak draagt Aza altijd bij zich het is een onderdeel van haar en dat is een sombere gedachte. De soepele verteltoon is echter helemaal John Green en er zitten weer een heleboel maffe bedenksels in. Een aanrader zeker als je van gedachtekronkels houdt.”

Lees het hele artikel in de glossy PRESENT van Paagman. Verkrijgbaar in de winkels van Paagman met een Paagman Privilege Pas.

 

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Aan de slag met het Pioppi kookboek met deze recepten!

Na het grote succes van het boek Het Pioppi dieet is er nu door...
Lees verder