Boek van de maand maart: Hogere machten

Ons Boek van de maand maart heeft alles: Vertelplezier, liefde, bravoure, bezieling en humor. Ons nieuwe Boek van de maand is: Hogere machten van Joost de Vries.

Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!

Het Boek van de maand-team over Hogere machten

Bestel ons Boek van de maand via Paagman.nl

Vertelplezier in een grote geschiedenis

Hogere machten is een decennia-overschrijdend groot verhaal vol kleine grapjes en trefzekere, scherpe zinnen. Het vertelplezier en -gemak spat van de pagina’s af. Wie de verteller in het verhaal precies is, weet je aan het begin van het boek nog niet, maar dat openbaart zich gaandeweg. De nonchalante schwung en ironische pen van Joost de Vries zijn in ieder geval constant aanwezig. Hogere machten is een ‘liefdesroman zoals je ze zelden nog tegenkomt’ (volgens de flaptekst). De affaire van James Willem Welmoed en Elizabeth van Elzenburg leidt als een rode draad door de wereldgeschiedenis. De twee personages ontmoeten elkaar in het koloniale Bandoeng in de jaren dertig van de vorige eeuw. Ze beleven een korte affaire (Welmoed is getrouwd en Elizabeth is net achttien jaar oud), maar door eigen keuzes en de veranderende wereld blijven hun levens los-vast aan elkaar verbonden. Vertelplezier, liefde, bravoure, bezieling en humor. Dit boek heeft alles!

Klassieker in de maak?

In 2010 debuteerde Joost de Vries met Clausewitz en in 2023 won Joost de Vries de Frans Kellendonk-prijs; deze prijs bekroont eens in de drie jaar een literair oeuvre geschreven door een Nederlandstalige auteur (bij voorkeur niet meer dan veertig jaar oud). Écht om de hoek kijken komt Joost de Vries dus niet meer, maar toch vinden wij dat hij nog een veel groter publiek verdient. Met ons Boek van de maand proberen wij buiten de gebaande paden te gaan, dus tippen we voornamelijk boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of ander onontdekt talent. Maar bovenal proberen we jou te gidsen naar jouw nieuwe lievelingsboek om zelf te lezen of als cadeau te geven. De recensies in de Volkskrant, NRC, Het Parool en Trouw laten het allemaal zien: deze vierde roman Hogere machten is zijn beste boek tot nu. En we willen zeker weten dat iedereen dat weet! Hogere machten gaat over de impact die je maakt in het heden en op de toekomst, en wat dit betekent voor het verleden. We zijn benieuwd of er hier een klassieker in de maak is en of Hogere machten zelf ook de tand des tijds gaat doorstaan.

Extra inspiratie: zij werden het nét niet

Maren Uthaug – Elf procent

Bestel Elf procent via Paagman.nl

Elf procent van Maren Uthaug is een extremistische satire over een matriarchale samenleving in de toekomst waarbij de weinige mannen die er zijn, worden vastgehouden en de vrouwen regeren en beslissen over alles. De onbekende samenleving is heel knap uiteengezet en wordt tot in detail besproken in het boek. Het verhaal is opgezet in vier hoofdstukken waarin vier personages om beurten een rol spelen. Medea, een heks die goed is in het fokken van slangen. Wicca, de priesteres die een slang moet houden voor de heilige diensten. Stille, die niks zegt en samen met Medea in een klooster woont. En Eva, de mysterieuze vrouw die vroeger is gered door de moeder van Wicca. Wat is er gebeurd in hun verleden en hoe zijn hun levens daardoor met elkaar verstrikt? Uniek, vreemd, en erg goed boek!

Sebastiaan Chabot – Olifantenpaadjes

Bestel Olifantenpaadjes via Paagman.nl

Olifantenpaadjes van Boekenweekauteur Sebastiaan Chabot is een Haagse roman over een gelukkig gescheiden gezin. De vader, professor Raad, is net met pensioen en heeft eigenlijk niks anders te doen dan de jaarlijkse gezamenlijke vakantie die ze als gescheiden gezin nog steeds houden. Dit boek schetst alle personages van het gezin, de oude schoonmoeder van Raad die weer terug in Den Haag wil komen wonen, de dochter die juist weg uit de stad wil om in Amerika te gaan studeren, de zoon die voor het eerst verliefd is op een meisje, en de moeder die eigenlijk niet meer met haar ex op vakantie wil. En Raad, die samen met zijn knuffelolifant Mimp vasthoudt aan dit oude geluk, voordat het allemaal uit elkaar barst.

Octavia E. Butler – De zaaier

Bestel De zaaier via Paagman.nl

Octavia Butler was een wereldberoemde Amerikaanse schrijver van veel baanbrekende romans. Een daarvan is de zojuist vertaalde dystopische roman De zaaier. Het verhaal begint in 2024 wat voor de schrijver in de negentiger jaren nog heel ver weg was, maar dus angstig dichtbij voor ons lezers nu. Een waarschuwing vooraf: je wordt niet echt vrolijk van de toekomst zoals die beschreven is. Het is gelukkig nog geen werkelijkheid, maar er zijn al gebeurtenissen die je herkent van wat er in de wereld gebeurt in deze tijd. Dus in het begin is het even slikken: brandstichting, drugsoorlogen, moord, verkrachting en de natuur is zo goed als kapot. Maar ook; hoop en vriendschap ondanks alles! De hoofdpersoon Lauren besluit om een nieuw geloof, passend bij de nieuwe tijd te verkondigen. Niet weg te leggen dit boek!

Annabel Monaghan – Nora schrijft haar eigen verhaal

Bestel Nora schrijft haar eigen verhaal via Paagman.nl

Hoofdpersonage Nora heeft een rumoerige tijd achter de rug. De scheiding van haar ex is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Stukje bij beetje pakt zij haar leven weer op met haar twee kinderen. Gelukkig woont ze in haar droomhuis in een rustig plaatsje. Vooral haar tuinhuisje, waar zij romantische filmscripts schrijft, is haar safe place. Wanneer haar nieuwste script, welke zij gebaseerd heeft op haar eigen leven, groots wordt verfilmd zal haar rustige leventje even stilstaan. De film wordt namelijk grotendeels gefilmd bij haar thuis. En laat de knappe acteur nou net behoefte hebben aan het rustige leventje wat Nora uitstraalt. Dit verhaal klinkt wellicht erg cheesy, maar dat is het niet! Het verhaal zit goed in elkaar en is gelaagd. De personages zijn sterk en geloofwaardig. Een verhaal om van te genieten!

Lene Beelen – Tussenhuids

Bestel Tussenhuids via Paagman.nl

Moia heeft op het eerste gezicht een succesvol leven: studie bijna afgerond, samenwonend met haar vriend Seppe in een leuk appartement en een goede band met haar moeder. Totdat er oud zeer van vroeger boven komt drijven, de omstandigheden omtrent het overlijden van haar vader zijn wellicht niet helemaal zoals ze altijd heeft gedacht. Het nauwe contact met haar schoonfamilie laat haar reflecteren op haar eigen relatie met haar moeder. Ze creëert afstand om na te denken en focust zich op de fijne band met de ouders van Seppe. Toch slaan twijfels toe en voelt ze zich eenzaam en alleen te midden van mensen die het beste met haar voor hebben. Moia belandt in een wervelwind van emoties en ervaart druk om aan allerlei verwachtingen te voldoen, kiest ze voor zichzelf of conformeert ze zich aan wat er van haar wordt verwacht? Tussenhuids is een Vlaamse debuutroman die onder je huid kan gaan zitten door de veelal herkenbare emotionele situaties en moeilijke onderlinge verhoudingen. Laat je meevoeren en ontdek waar de titel precies over gaat.

Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️

Geschreven door
Meer van Boek van de maand-team

Boek van de maand maart: Daar waar de rivierkreeften zingen

Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende,...
Lees verder