Ons Boek van de maand november is een unieke leeservaring. Wat een veelzijdigheid toont de auteur! Ons nieuwe Boek van de maand is: North Woods van Daniel Mason.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over North Woods
Unieke leeservaring
North Woods is een heel bijzonder boek, waarin een geel huis met appelboomgaard in het bos van Massachusetts centraal staat. Wanneer twee jonge geliefden ontsnappen uit een puriteinse kolonie, beseffen ze allerminst dat hun eenvoudige blokhut de thuisbasis zal gaan vormen voor een uitzonderlijke reeks bewoners. Een Engelse militair, voorbestemd voor eeuwige roem, verlaat de slagvelden van de Nieuwe Wereld om zich aan appels te wijden. Een stel ongetrouwde tweelingzussen overleeft de oorlog en de hongersnood, maar gaat ten onder aan jaloezie en begeerte. Een misdaadverslaggever graaft een massagraf op en merkt dat de eeuwenoude bomen weigeren hun geheimen prijs te geven. Een hopeloos verliefde schilder, een oplichter, een rondsluipende panter, een wellustige bij: allemaal zien ze de mysteries van de noordelijke bossen onder ogen, en komen erachter dat het duistere, rauwe en mooie verleden nog steeds springlevend is.
Je verdwaalt in dit verhaal
Je verdwaalt haast in dit verhaal maar gelukkig kom je steeds weer terug bij het huis en het bos. Voor sommige personages heb je veel sympathie en voor sommige wat minder, maar de plek daarentegen is altijd betoverend. De omgeving blijft hetzelfde en in elk verhaal herken je weer details van het vorige verhaal. Zo knap hoe die verhalen in elkaar overlopen! De verschillende vormen zijn ook zo tof, soms een verhaal, soms een brief, soms een lied, zelfs een advertentie, met allemaal toch net een andere schrijfstijl omdat het ook om een ander persoon gaat. Door cycli van de geschiedenis, de natuur en zelfs literatuur te doorkruisen toont North Woods ons de ontelbare, magische manieren waarop wij verbonden zijn met onze omgeving en met elkaar, dwars door tijd, taal en ruimte heen. Deze onvergetelijke roman, die de seizoenen en de twaalf maanden van het jaar volgt, gaat over geheimen en het lot, en werpt de tijdloze vraag op: hoe leven wij verder, ook als we er niet meer zijn?
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Andrew Ridker – Hoop
Andrew Ridker (1991) groeide op in de VS, net buiten Boston, waar Hoop zich afspeelt. Het verhaal start in augustus, 2013. Iedereen in het idyllische Brookline, Boston is jaloers op de familie Greenspan. Scott Greenspan is een succesvolle arts met een eigen cardiologiepraktijk, Deborah Greenspan runt haar eigen non-profitorganisatie en dochter Maya en zoon Gideon werken hard om hun eigen carrière op te bouwen. Wanneer Scott betrapt wordt op het vervalsen van bloedmonsters volgt een serie schandalen die het hele huishouden in gevaar brengen. Van Brookline tot Berlijn tot Isräel – heel relevant in het licht van het huidige conflict tussen Israël en Palestina – tot de oorlog in Syrië, de vier Greenspans zijn genoodzaakt de vertrouwde waardes die hun leven bepaald hebben in twijfel te trekken. Na alle decepties ontdekken ze hun eigen veerkracht, verbinding en – uiteindelijk – hoop.
Paul Harding – Dit andere paradijs
Dit andere paradijs vertelt het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van een eiland waar generaties verschoppelingen hun thuis hebben gebouwd, beginnend bij de Zwarte Benjamin Honey en zijn Ierse vrouw Patience. Ruim een eeuw later wonen hun nazaten nog steeds op Apple Island, samen met een zeer diverse groep buren. Ze zijn arm en lijden vaak honger, maar zijn gevrijwaard van de discriminatie en segregatie die op het vasteland aan de orde van de dag zijn. Tot de idealistische schoolmeester Matthew Diamond de aandacht van de autoriteiten vestigt op de in zijn ogen erbarmelijke omstandigheden, met de gedwongen evacuatie van het eiland tot gevolg. De bewoners gaan onverschrokken op zoek naar een nieuw paradijs. Dit andere paradijs kent vele belangrijke thema’s zoals kolonialisme, rassendiscriminatie maar ook hoe goede bedoelingen soms zo verkeerd uit kunnen pakken. De personages worden prachtig uitgelicht, de natuur heeft ook een grote stem in de compositie van de roman. Poëtisch taalgebruik, deze roman blijft je bij!
Sofia Lundberg – Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond
Deze historische fictie speelt zich af in de kunstwereld en wordt verteld in twee verhaallijnen. De verhaallijn van assistent-curator Eben Elliott voert je mee naar het Guggenheim, waar hij een expositie rondom Hilma af Klint probeert op te zetten. Daarvoor duikt hij in haar leven, wat in de tweede verhaallijn aan bod komt. Deze richt zich op Hilma en de Vijf, haar groep vriendinnen, die elke vrijdagavond samenkwamen om séances te houden en te schilderen. Ieder personage is intrigerend en op zijn of haar eigen manier inspirerend. Daarnaast vormt het Zweden van de negentiende eeuw de perfecte achtergrond voor de problematiek rondom genderrollen en femininiteit.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️