Zo maak je van Woningsdag een groot succes

Tenzij je samenwoont met de koning, vier je dit jaar geen Koningsdag, maar Woningsdag. Wat dat precies is weet eigenlijk niemand, maar dat maakt het des te leuker. Wij zochten uit hoe je van deze onbekende feestdag een groot succes maakt.

Dit jaar vieren we de eerste en hopelijk ook de laatste Woningsdag ooit. Een historische dag, zou je kunnen zeggen. Met deze tips maak je er een succes van.

Stap 1: Versieren

Het leven is een Woningsdagfeestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Je kunt nu eenmaal niks anders dan vrolijk worden van slingers en ballonnen. Dus begin bij deze stap en versier je huis, balkon, tuin, badkamer of keuken geheel in Woningsdag-stijl. Bestel online slingers, of maak ze lekker zelf. Extra leuk: je kunt letterlijk niet fout gaan, want niemand weet wat je wel of niet hoort te doen met Woningsdag.

Stap 2: Koningsmaal

Kook een waar Koningsmaal, eh Woningsmaal, voor jezelf, je gezin of huisgenoten. Dek een lange tafel voor een uitgebreide lunch of bak cupcakes en deel ze uit aan je lieve buren. Geen idee wat je moet maken? Laat je dan inspireren door deze kookboeken. Vergeet ook niet om te proosten met feestelijke drankjes die je handig zelf kunt maken! Het is immers Woningsdag en dat moeten we vieren.

Stap 3: Let the games begin

Een Woningsdag is pas een koningsdag als er spelletjes worden gespeeld. Van oer-Hollands koekhappen en zaklopen, tot 30 Seconds, de Gorgels of een heus Peaky Blinders bordspel. Wist je dat je op Woningsdag niet mis kunt gaan met spelletjes? Nou, bij dezen. Maak het extra spannend met leuke prijzen voor de winnaars. Woningsdag Olympics, why not?

Stap 4: Deel jouw talent

Helaas kun je dit jaar niet met je viool of gitaar een liedje spelen in het park om zo een paar euro te verdienen en misschien een platencontract in de wacht te slepen. Wat wel kan is het hele gezin, al je huisgenoten of misschien zelfs een aantal buren (op gepaste afstand) warm maken voor een talentenjacht. Iedereen verzorgt een optreden met zijn eigen speciale talent. Zo kom je er misschien wel achter dat de buurman een ware stand-up comedian is, je huisgenoot geweldige gedichten kan schrijven en je vader nog altijd even slecht kan zingen.

Stap 5: Upgrade-jouw-woning-dag

Wil jij de vruchten plukken van deze extra vrije dag? Maak van deze Woningsdag dan een Upgrade-jouw-woning-dag. Bijvoorbeeld door jouw boekenkast een grondige opfrisbeurt te geven. Of misschien wel door zelf kunst te maken (die je dan volgend jaar weer kunt verkopen). Je kunt ook gaan voor een indoor-jungle (3) of de tijd nemen om een heuse leestroon te maken; het perfecte leeshoekje waar je je altijd kunt terugtrekken.

Stap 6: Brief voor de koning

Kinderen zijn van harte uitgenodigd om een digitale brief aan de koning te sturen, waarin ze naast een felicitatie ook vertellen wat de coronacrisis met hen doet. De brieven worden gebundeld en ’s middags aan de koning aangeboden. En heb jij na je brief te hebben ingeleverd ook wel behoefte aan ontspanning? Wij kennen nog wel iemand die een brief voor de koning heeft afgeleverd. Ken je het bekroonde kinderboek De brief voor de Koning al? Deze is onlangs opnieuw uitgebracht en staat sinds kort als zesdelige serie op Netflix. Een super boekentip dus voor de jonge koningen en koninginnen die aan het einde van de dag moe zijn van alle Woningsdagheisa.

Of gewoon even niks

Het is jouw Woningsdag en je mag hem invullen zoals je zelf wilt. Kies jij ervoor om je terug te trekken met een goed boek? Gelijk heb je! Als je even niet weet welk boek je precies moet kiezen voor deze dag, kijk dan eens tussen onze nieuwe oogst of lees over ons Boek van de maand april. Je kunt er ook voor kiezen om even te vluchten naar Japan met dit nieuwe exemplaar van Paulien Cornelisse. Fijne Woningsdag!

Tags bij dit verhaal
,
Geschreven door
Meer van Hilke

Voorlezen met een gouden randje

Kleine, betaalbare boekjes met 2 nietjes in het midden, ongeveer 28 bladzijden...
Lees verder