Weet jij van gekkigheid niet meer wat je ’s avonds op tafel moet zetten? Of is er binnenkort iemand jarig die het liefst 24/7 in de keuken staat? Ben jij diegene zelf? Of kun je eigenlijk he-le-maal niet koken, maar experimenteer je wel graag? Look no further! Wij hebben de meest uiteenlopende, out of the box, “hoe spreek je dat uit?” kookboeken voor je op een rijtje gezet.
Met het ene boek maak jij je leven makkelijker, met de ander steel je de show voor je vrienden en er is zelfs een boek waarmee je de wereld verbetert. Lees snel welke bijzondere kookboeken je echt geprobeerd moet hebben.
Verrot gezond – Christan Weij
Wist je dat: door dagelijks verschillende soorten gefermenteerde producten te eten en te kiezen voor voeding die je eigen darmbacteriën stimuleren, je de natuur een handje kunt helpen en je eigen gezondheid kunt verbeteren? Cristian Weij geeft met dit boek niet alleen een heldere uitleg van hoe de bacteriën in ons lichaam werken, maar ook een groot aantal (150!) recepten voor de verschillende soorten gefermenteerde producten. Van groente, kruiden, fruit, noten, zaden, peulvruchten en granen tot zuivel, vlees en vis.
Lekker Fred – Fred Tratlehner
Het is lastig om je lach in te houden als je de Instagram-kookfilmpjes van Fred a.k.a. Vjeze Fur bekijkt. De manier waarop hij nonchalant en vaak met accent uitlegt hoe je een gerecht maakt is bijna kunst te noemen. En ook al lijkt het vooral vaak mis te gaan, schijn bedriegt. Fred is wel degelijk een chef of in ieder geval een goede kok. Het boek bevat helende recepten, zoals hij dit zelf noemt. Niet alleen helend voor het lichaam, maar vooral voor de ziel. Daar is wel een hoop kaas voor nodig, zo blijkt.
Kookboek van Den Haag – Nelly de Zwaan
Hagenaars en Hagenezen opgelet! Dit kookboek moet je hebben. Van ‘ein braudje è met ùi’ tot de Haagsche kakker en van de befaamde Haagse hopjes tot frikadel panggang. Elk hoekje van Den Haag wordt bezocht in dit kookboek vol nostalgische recepten. Ook leuk: de recepten worden vergezeld door verhalen en anekdotes áchter het gerecht. Hierdoor is het ook een top boek om cadeau te doen. Aan nieuwe inwoners bijvoorbeeld of juist aan mensen die de stad (tijdelijk) verlaten.
Bloemkool boost – Kathy Kordalis
Bloemkool is best een grappige groente. Het kan zich namelijk heel goed voordoen als iets anders. Hoe precies? Dat kun je middels deze 60 bloemkoolrecepten zelf ontdekken. Alvast een tipje van de sluier: bloemkoolpizza, bloemkool-wings, bloemkooltortilla, bloemkoolbiefstuk en zelfs bloemkoolbrownies (met gezouten kokos-caramelsaus). Alle recepten zijn vegetarisch, waarvan ook een aantal veganistisch.
Maison Mari – Mari Maris
Maak maar alvast een groepsapp aan, want Mari Maris houdt heel erg van het organiseren van etentjes, en dat zie je terug in dit bijzondere kookboek. Zelf moeilijk doen en een menu samenstellen waarvan het hoofdgerecht en voorgerecht totaal niet matchen is verleden tijd. Mari loodst je door het jaar heen met 54 perfect op elkaar afgestemde menu’s. En of je vriendenkring nu bestaat uit vegetariërs, carnivoren, alleseters of culi’s, iedereen past aan tafel!
Het cookiedough receptenboek – Olivia Hops
Hoort dit boek onmiskenbaar thuis in het rijtje kookboeken? Misschien niet. Houdt dat ons tegen? Zeker niet! Het Cookie Dough receptenboek geeft hoop voor iedereen die koekjesdeeg daadwerkelijk bákt (jeetje wat ouderwets) uit angst voor salmonella. Overal ter wereld duiken namelijk cookiedoughbars op; speciaal opgezette eettentjes met dit eetbare deeg. Een ticket naar Londen of New York is echter niet nodig, want met dit boek maak je alles lekker zelf.
De kunst van no waste – Giovanna Torrico
Wanneer je een recept precies volgt en een goede planning maakt is de kans op voedselverspilling al vrij klein. Maar wat als we je nu eens vertelden dat het nog beter kan? Dat je al je ingrediënten tot het volste kunt benutten en werkelijk niks verloren laat gaan? Best een mooie uitdaging en zeker haalbaar met ‘De kunst van no waste’. Leer bijvoorbeeld om pastasaus te maken van groenterestjes of een salade met broccolistronken en appelschillen. Het milieu en jouw portemonnee zullen je dankbaar zijn.
Het geheim van de keukenmeid – Christianne Muusers
Met dit kookboek ga je terug de tijd in. En behoorlijk. Alle gerechten uit dit boek werden namelijk in de 18e eeuw door menig keukenmeid op tafel gezet. Zuinig waren ze trouwens niet. In hun, veelal op de Franse keuken geïnspireerde recepten, vind je ingrediënten als truffels, morieljes, veel boter, eieren, room, kreeften en duiven. Wel jammer dat je in dit geval zelf de keuken in moet en niet simpelweg hoeft te wachten op de keukenmeid.
Taart uit de blender – Guillaume Marinette
Even kijken of je alles in huis hebt om binnen 30 minuten een taart op tafel te zetten. Blender? Check. Taartvorm? Check. Oven? Check. Je kunt direct aan de slag! Wat dacht je bijvoorbeeld van een ricotta & mandarijn taart of een amaretti & karamel taart? Het enige dat je hoeft te doen is al je ingrediënten in de blender verzamelen. Dat betekent dus geen aparte bodem maken. Tijdens het bakken splitst de taart zichzelf in tweeën (magic!) waardoor een knapperige deegbodem en zachte vulling en bovenkant ontstaat.