Zo richt je jouw boekenkast in als een pro

De boekenkast is in bijna alle gevallen een open kast waarin een hoop gebeurt. Een rommelige boekenkast kan daarom een doorn in het oog zijn en je erg onrustig maken. Staat het herinrichten van de boekenkast ook op jouw quarantainelijstje? Met deze tips richt je jouw kast in als een pro.

Maak van het herinrichten van je boekenkast een feestje. Met deze tips maak je er een stijlvol en persoonlijk pronkstuk van.

Kies een sorteertechniek

Er zijn verschillende manieren om je boeken te sorteren. De meest gebruikelijke vorm van indeling is kleur. Door je boeken op kleur te sorteren krijg je direct een stijlvolle en rustige look. Je kunt er ook voor kiezen om je boeken op alfabet of genre in te delen. Je bent misschien de enige die weet dat er zorgvuldig gesorteerd is, maar het kan wel zorgen voor een kalm gevoel wanneer je naar je kast kijkt. Dit is zeker het geval wanneer je een muurbrede kast hebt en een collectie waar zelfs de bibliotheek nog jaloers op is.

Wat gaat en wat blijft?

Heb jij niet de luxe van een gigantische kast? Dan loop je misschien snel vast bij het inrichten. Het kan zo zijn dat je te veel boeken en spulletjes hebt. Kijk dus kritisch naar wat er kan gaan en wat moet blijven. Heb je dat oude studieboek van tien jaar geleden echt nog nodig? Je kunt andere mensen altijd heel blij maken met boeken die je niet meer wilt, bijvoorbeeld door deze naar een kringloopwinkel te brengen of naar een mini bibliotheekkastje bij jou in de buurt.

Houd het rustig

Heb jij de neiging om een thuisbibliotheek te maken van jouw kast? Dat kan werken en heel mooi zijn, maar het kan ook een druk en chaotisch gevoel geven. Besef dat niet elke plank helemaal vol hoeft te staan. Door sommige planken gedeeltelijk leeg te houden creëer je rust en ruimte.

Cluster en verberg

Een andere manier om rust te brengen in jouw kast is door te clusteren. Wat houdt dit in? Alles dat bij elkaar hoort, zet je bij elkaar. Boeken bij boeken, spellen bij spellen, fotoboeken bij fotoboeken. Als je veel kleine losse spulletjes hebt, kun je ervoor kiezen om met dozen of manden te werken. Alle kleine spulletjes die geen lust voor het oog zijn in jouw nieuwe stijlvolle kast, doe je in een doos of mand die je vervolgens weer een plekje in je kast geeft.

Lijnenspel

Probeer te spelen met lijnen voor een stijlvolle look. Wat houdt dit in? Varieer met verticaal en horizontaal, oftewel maak gebruik van het stapelen van je boeken. Bij het plaatsen van accessoires in je kast kun je grote en kleine accessoires bij elkaar zetten voor een speels effect. Ook het afwisselen van grote en kleine boeken hoort bij het spelen met lijnen.

Planten, kunst en souvenirs

Een boekenkast is altijd super persoonlijk. Niet alleen vanwege de boeken die erin staan, maar ook de spulletjes. Je kunt met een kast echt laten zien wie je bent en waar je van houdt. Schuw dus niet om planten, kunst en souvenirs in je kast te plaatsen. Doe dit wel bewust, zodat het geen chaos wordt. Bijvoorbeeld een mooi en betekenisvol beeldje bovenop een stapel prachtige fotoboeken. Of een mooie hangplant bovenop je kast.

Tags bij dit verhaal
Geschreven door
Meer van Hilke

75 jaar vrijheid: Raak nooit uitgepraat

Toen ik als klein meisje leerde over de Tweede Wereldoorlog werd ik...
Lees verder