YOU CAN DO IT 💪 Ga voorbereid die eindexamenperiode in

Over een maand is het alweer tijd voor de centraal examens van het voortgezet onderwijs. Misschien ben jij allang begonnen met blokken of ben jij het juist zoveel mogelijk aan het uitstellen? Voorkom een valse start met de juiste items om je eindexamen te rocken!

Bestel 👆 via Paagman.nl

Op naar een succesvol eindexamen met voldoende notitieboeken om in te schrijven en pennen om dat mee te doen. De juiste rekenmachine. Woordenboeken. Geodriehoek en liniaal. Een passer. En uiteraard examenbundels.

En niet alleen tijdens de voorbereiding heb jij allerlei schoolspullen nodig, want bij sommige eindexamens is het nodig dat je iets tekent of uitrekent. Dan is een potlood en een rekenmachine handig. Bij andere examens is het juist niet toegestaan dat je iets met potlood opschrijft. Dus let goed op wat je wel en niet mee mag nemen als je een examen gaat maken. Volg onze checklist en zo ben je zeker van een voorsprong!

Handig bij de voorbereiding

Notitieboek/collegeblok

Bestel 👆 via Paagman.nl

Handig om samenvattingen op te pennen, jezelf te overhoren, oefenopdrachten te maken, to do-lijstjes op te noteren of om gewoon even alle zorgen van je af te doodlen. Gewoon heel handig dus. Bij de collegeblokken van Oxford kan je gebruik maken van de speciale Scribzee app: hiermee scan je je gemaakte aantekeningen eenvoudig en snel, het PDF bestand verstuur je met gemak via email of sla je op in Dropbox of OneDrive. Het effect van de stof onthouden door te schrijven op papier met het gemak van digitaal opslaan dus.

Pennen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Een fijne pen is onmisbaar als je veel schrijft. Je eindexamens mag je maken met een blauwe of een zwarte pen. Zorg dat je er altijd twee bij je hebt. Fijn om toch nog een back-up te hebben tijdens het maken van je examen! Tijdens het blokken vooraf kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Kies uit verschillende soorten pennen zoals balpennen, ballpointpennen, gelpennen, vulpennen, fineliners, brush pennen en multipennen. De juiste schrijfwaren kunnen je helpen zo actief mogelijk te leren: werk met stiften, fineliners, en gekleurde pennen door te mindmappen bijvoorbeeld. Mindmappen is is een effectieve manier om aantekeningen te maken en om grote hoeveelheden stof in relatief kleine overzichten weer te geven. Zo’n overzicht bevat vaak vormen of figuren en soms zelfs tekeningen: op die manier onthoudt bijna iedereen véél makkelijker.

Planner

Bestel 👆 via Paagman.nl

Plannen, plannen, plannen. Alle examens vinden in zo’n 2 weken plaats, dus een goede voorbereiding is key. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de Structuurjunkie-planner. Deze datumloze planner heeft jaaroverzichten, maandoverzichten én weekoverzichten, alsook lijntjespagina’s achterin. Op elke pagina is voldoende ruimte aanwezig om bijkomende taken te noteren. In de A4-planner is tevens ruimte om wekelijks je werkdoel, privédoel en geluksmomenten te noteren.

Samenvattingen, examenbundels en examenidiooms

Bestel 👆 via Paagman.nl

Geen examenstress met Samengevat, Examenidioom en de Examenbundel! Samengevat biedt je een helder en beknopt overzicht van alle examenstof. Met Samengevat kun je grote hoeveelheden stof snel herhalen en overzien. Je krijgt beter inzicht in de samenhang van de onderwerpen en het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken. Gebruik de Samengevat in combinatie met de Examenbundel, oefenen met echte examens, zo leer je zo efficiënt mogelijk! Ieder jaar wordt de inhoud van de Examenbundels aangepast aan de examenonderwerpen van dat schooljaar. Vandaar dat er jaarlijks van ieder vak een nieuwe Examenbundel is. Zodat je altijd oefent met de juiste stof en jij je op de beste manier op jouw examens voorbereid. De Examenbundel is meer dan alleen een oud examen. Het bevat meerdere recente oefenexamens met uitleg bij de antwoorden, zodat je leert tijdens het oefenen. Gebruik ook Examenidioom als perfecte voorbereiding voor zowel het centraal schriftelijk als de mondelinge schoolexamens voor je talen. De boeken bevatten meer dan 1000 idioomwoorden met reële voorbeeldzinnen. De woorden zijn thematisch gerangschikt, aansluitend op de keuzeprofielen. Ook is er aandacht voor gespreksvaardigheden zoals een gesprek beginnen, om verduidelijking vragen en een mening geven.

Hoe kan ik mijn examens goed leren?

Bestel 👆 via Paagman.nl

Met de juiste artikelen om te leren is een goed begin het halve werk, maar dan ben je er nog niet. Een goede planning, een rustige omgeving om in te leren én voldoende ontspanning zijn net zo belangrijk!  Daarom nog kort een paar tips op een rijtje:
– Maak een paar weken voor je examens een planning. Het is oké als je uiteindelijk nog schuift in je planning, maar probeer toch zoveel mogelijk aan je gemaakte schema te houden. Zorg dat elk vak aan de beurt komt en verdeel je werk per uur, dag, week en maand in hapklare brokken. Begin met het vak dat je het moeilijkste vindt maar wissel het ook af met vakken waar je minder moeite mee hebt. Zo voorkom je dat je aan het eind vakken te weinig aandacht hebt gegeven.
– Zorg voor een rustige studieplek. Zet je telefoon uit, houd je werkruimte clean en leg alleen op je bureau wat je op dat moment nodig hebt.
– Ontspanning op z’n tijd is belangrijk. Je kunt niet continu leren dus neem voldoende pauze. Zorg dat je af en toe iets compleet anders tussendoor gaat doen: tijdens je pauze verwerken je hersens datgene wat je net geleerd hebt op een onbewuste manier, waardoor je daarna weer verder kunt met nieuwe stof.
– Eet gezond en beweeg voldoende. Af en toe jezelf belonen met chocola, chips of ander lekkers is zeker niet verkeerd, maar doe het met mate. Fastfood en snacks met veel suikers geven je eerst een goed gevoel, maar daarna volgt een dip. Tijdens deze dip zijn je hersens minder actief dus kan je minder goed leren. Pas dus ook op met energydrank!
– En de allerbelangrijkste tip: adem in en adem uit. Uiteindelijk komt alles goed. YOU CAN DO IT 💪

Dit mag je meenemen naar het eindexamen

Naast vakspecifieke hulpmiddelen en eisen zijn er basishulpmiddelen die je ieder examen opnieuw weer op je examentafeltje mag uitstallen.  Dit zijn hulpmiddelen die niet direct verbonden zijn aan de exameneisen, maar wel handig kunnen zijn om mee te nemen. We hebben op een rijtje gezet wat je standaard mee kan en mag meenemen tijdens de eindexamens:

Bestel 👆 via Paagman.nl

Een blauwe of zwarte pen;
Tekenpotlood;
Blauw en rood kleurpotlood;
Schrijfmateriaal, incl. millimeterpapier;
Liniaal met millimeterverdeling;
Passer;
Nietmachine;
Puntenslijper;
Markeerstift;
Geodriehoek;
Vlakgum;
Simpele rekenmachine*;
Batterijen voor je rekenmachine;
Nederlands woordenboek.

Nog handig om te weten: met potlood schrijven is dus niet toegestaan en je mag ook geen correctievloeistof of -roller zoals Tipp-ex gebruiken.

Vakspecifieke hulpmiddelen die je mee mag nemen naar een eindexamen

Bestel 👆 via Paagman.nl

Tijdens het Wiskunde eindexamen mag je een grafisch rekenmachine meenemen, maar niet elk model is toegestaan. In 2021 mag je alleen de volgende rekenmachines meenemen: TI-84 Plus T (dit is de basis versie met LED lampje), TI-84 Plus CE-T vanaf versie OS 5.1.5 (Python-versie is toegestaan, mits in examenstand), Casio Fx-CG50, Casio Fx9860GII, Casio Fx-CG20 en de HP Prime.

En blijft het dus herhalen voor jezelf hè?

YOU 👏 CAN 👏 DO 👏 IT 👏

Geschreven door
Meer van Britt

Sinterklaassurprises voor boekenwurmen en schrijfgekken!

Heb jij dit jaar voor de Sinterklaassurprises een lootje getrokken van een...
Lees verder