Double exposure of galaxy tekeningen maken? Zo dus!

galaxy tekening inspiratie tekenenBron: STABILO

Hoe fijn is het om na een drukke dag even je hoofd leeg te maken door wat te tekenen of te knutselen? Dit kan met een kleurboek voor volwassenen of gewoon uit de losse pols. In het geval van het laatste kan soms een beetje extra inspiratie geen kwaad. In dit artikel leer je hoe je double exposure tekeningen en galaxy tekeningen kunt maken.

tekeningen stabilo producten bij paagman
Bestel Stabilo producten nu bij Paagman.nl

Met double exposure maak je gave, verrassende dubbeltekeningen. Twee tekeningen in één? Ja, dat kan! ✍ 🎨 Liever leren hoe je een galaxy tekening maakt? Op Insta en Pinterest zien we het namelijk overal: op leggings, T-shirts en zelfs op papier. Dus word het tijd voor een handige how-to. 🌌 Shoot for the stars!

Zo maak je double exposure tekeningen

The city of love. ❤️🇫🇷

A post shared by Danielle Foye Art © (@danielle_foye) on

Welke vorm kies jij?

Je double exposure kunstwerk begint met het tekenen van de belangrijkste vorm: de omtrek. Het inkleuren komt dus later. Voor de omtrek kies je elke vorm die je maar wilt. Op Instagram en Pinterest zie je vaak gezichten voorbijkomen, maar je kunt ook kiezen voor een gaaf dier, zoals een adelaar of een wolf. Of ga voor de skyline van je favoriete stad! Denk goed na over vanuit welke hoek je je figuur tekent. Kies je voor een gezicht of een dier, dan kun je dit het beste vanaf de zijkant tekenen. Zo springen alle herkenbare vormen er extra goed uit.

lonely moody cat 💭

A post shared by 🇨🇦 (@aishaaaaah) on

Maak het jezelf niet te moeilijk. Als je het lastig vindt om uit de losse hand te tekenen, zoek dan een afbeelding van de vorm die je wilt gebruiken en trek hem gewoon over. Wil je vaker dezelfde vorm gebruiken? Teken hem dan op dik papier en snijd hem uit. Het sjabloon kun je eindeloos gebruiken!

Tijd om te kleuren!

Nu je omtrek af is, ga je verder met de invulling. Hiervoor begin je bij de achtergrond. The sky is the limit: je kunt echt op elke mogelijke manier aan de slag. Werk met aquarelpotloden, kleurpotloden, acrylverf of stiften. Ook mooi: pak een schaar en lijm en maak een collage. Je kunt de achtergrond opvullen met een mooi kleurverloop, bloemen of een ander abstract patroon dat je leuk vindt. Of maak een toffe galaxyprint! Als je de achtergrond hebt ingekleurd, kun je op de voorgrond details toevoegen. Teken een mooi landschap met bomen en dieren of ga voor oude grachtenpanden. Gebruik hiervoor een zwarte stift of fineliner, zodat je de patronen kunt afzetten tegen de achtergrond.

Autumn leaf 🌿

A post shared by Danielle Foye Art © (@danielle_foye) on

Creatief met Photoshop

Even geen zin in pennen, potloden en verf? Met Photoshop maak je ook toffe double exposure afbeeldingen. Door twee foto’s over elkaar heen te bewerken krijg je mooie resultaten. Extra leuk: je kunt er ook je eigen foto’s voor gebruiken. Zorg ervoor dat je hoofdfoto een sterk contrast heeft, zoals een donker silhouet op een witte achtergrond. De tweede foto kan elke foto zijn die je maar wilt. Scrol dus even door je Instagram-feed of je misschien nog een gave vakantiefoto hebt. Dat wordt dan de opvulling van de hoofdfoto!

Zo maak je een galaxy tekening


Werken met aquarelverf

Een galaxy tekening is bijna altijd een aquarel. Dit is een tekening waarbij je kleur mengt met water. Je kunt kiezen uit aquarelverf of aquarelpotloden. Ga je voor verf, dan doop je de kwast tijdens het aanbrengen van kleur steeds in water. Hoe meer water je gebruikt, hoe lichter de kleur wordt. Het voordeel van deze techniek is dat je meteen kunt zien hoe het resultaat eruitziet. Het nadeel is dat je tussendoor soms moet wachten, omdat het papier anders te nat wordt. Ook kan je papier gaan bobbelen als je te veel water gebruikt. Daarom deze tip: plak je papier vast op tafel met een stukje plakband. Dit vermindert het bobbelen.

I 💙 #MickeyMouse

A post shared by 🇨🇦 (@aishaaaaah) on

Tekenen met aquarelpotloden

Een andere manier om een galaxy tekening te maken is met aquarelpotloden. Hierbij heb je wat meer opties. Zo kun je met de STABILO aquacolor eerst de tekening maken, gewoon zoals je met een normale tekening doet. Bedenk welke delen van je tekening donker of juist licht moeten worden en breng de kleur aan. Is de tekening klaar? Strijk dan met een nat kwastje over het papier. Het water laat de kleuren supermooi in elkaar overvloeien.

Is je papier nat en wil je toch nog wat aanpassingen maken? Haal dan een nat kwastje langs het puntje van je aquacolor-potlood. De kleur wordt dan opgenomen door de haren van de kwast, zodat je op dezelfde manier kunt werken als bij aquarelverf. Tip: oefen eerst op een kladpapiertje, zodat je kunt zien wat het effect is.

galaxy tekening maken
Bron: Etsy

Sterren als puntjes op de i

Is je tekening opgedroogd? Dan is het tijd om de sterren te maken. Er zijn drie opties. Zo kun je met een fijne kwast of wit aquacolor potlood witte puntjes op je papier zetten. Of je doopt een kwast met korte haren in de verf. Door de haren naar achter te trekken en ineens los te laten, kun je de verf op je tekening spatten.

Wil je echt véél sterren? Doop dan een oude tandenborstel in witte verf en strijk over een zeef, zodat er aan de onderkant allemaal kleine spetters uitschieten. Voor de ultieme finishing touch kun je nog donkere bomen of bergen toevoegen, bijvoorbeeld met een zwarte stift. De STABILO Pen 68 is hier heel handig voor.

Deze video laat goed zien hoe je zo’n galaxy tekening op papier krijgt:

Succes! ✨

Heb jij een double exposure of galaxy tekening gemaakt? Stuur ‘m naar STABILO op via een privébericht op Facebook! Jouw tekening komt dan in hun fotoalbum, zodat iedereen hem kan bewonderen.

Geschreven door
Meer van Redactie Paagmag

Aan tafel! Heerlijk kerstmenu koken voor je bubbel

Of je nu nog gasten over de vloer krijgt of toch een...
Lees verder