Heb jij al gestemd op Het Beste Boek 2021? Onze boekverkopers hebben na lang overleg een shortlist samengesteld van 15 van de beste boeken van 2021 waarop je kunt stemmen om samen met ons het beste boek van 2021 te kiezen!
Hoe we tot deze shortlist zijn gekomen? Daarover doen we hieronder een klein boekje open en wellicht helpt dat jou om te bepalen waar jou waardevolle stem heengaat. Staat jouw favoriete boek er niet tussen? Nomineer dan jouw eigen keuze, de enige voorwaarde is dat het boek in 2021 is uitgegeven.
Stem hier op jouw Beste Boek van 2021 en maak kans op één van de 25 Paagman CadeauCards ter waarde van € 20,21 of één van de 5 boekenpakketten bestaande uit de 15 door de boekverkopers van Paagman genomineerde titels.
Zachtop lachen – Malou Holshuijsen
Sommige debutanten springen er zó bovenuit dat ze een blijvende indruk achterlaten. Toen we de achterflap lazen waren wij al gelijk verkocht: een Indische familie, galgenhumor en een allesbepalend geheim. Een aantal ingrediënten die voor ons zouden kunnen leiden tot een succesverhaal. Zachtop lachen is rauw, maar tegelijkertijd ook heel liefdevol. Grappig, maar ook ontroerend. De humor in het boek heeft soms een vrij afstandelijke toon, wat die passages nog grappiger maakt. Het werd ons Boek van de Maand mei, maar bleef ook maanden daarna op onze tafels liggen. Lees onze hele recensie en laat je overtuigen! Dat is nog niet alles, we wilden meer weten van Malou Holshuijsen en nodigden haar uit voor een dubbelinterview met Yvonne Keuls in onze najaarsglossy Present.
Dagen van Zand – Aimee de Jongh
Dit is een boek met de WAUW-factor. Prachtig uitgegeven, mooi zwaar papier en illustraties die stuk voor stuk mooi genoeg zijn om in te lijsten. Het verhaal grijpt je vanaf de eerste pagina en laat je niet meer los. Wat een graphic novel zo uniek maakt is dat tekst en beeld naadloos in elkaar overgaan en in Dagen van Zand komt dit de leeservaring alleen maar ten goede. Storytelling met diepgang en ruim 300 pagina’s dik, dit boek heeft veel lezers overtuigd van het medium graphic novel. Is dat geen stem waard?
Groot Biegel Sprookjesboek – Paul Biegel met illustraties van Charlotte Dematons
Het Groot Biegel Sprookjesboek bundelt dertig ten onrechte vergeten prachtverhalen van Paul Biegel (1952-2006). Charlotte Dematons lijkt met elke illustratie in de roos te schieten. Het resultaat: een nu al tijdloze klassieker. Wat is het een feestje om nu nog zo’n mooi boek van Paul Biegel in handen te mogen hebben. De Grote Vriendelijke Podcast maakte deze maand een mooie special over Paul Biegel met zijn dochter Leonie, het luisteren waard!
De hemel is altijd paars – Sholeh Rezazadeh
Deze recensie van onze collega Sasha Haasnoot zegt het eigenlijk allemaal: “Een prachtige ode aan de gevoelige mens. Het gaat ook over een klein meisje dat verdrinkt in de wereld van boeken die haar onttrokken aan de koude wereld die was gevuld met de geur van opium: de verslaving van haar vader. Het gaat over iemand missen, misschien zelfs om iemand rouwen, wanneer iemand wegvalt maar niet doodgaat. Arghavan stelt jou – de lezer – voor een lastig dilemma: moet je iemand die weg wil, maar waar je zoveel van houdt achternagaan? Of moet je hem juist laten gaan, zonder dat je weet waar hij naartoe gaat?”
De fundamenten – Ramsey Nasr
‘Het was wederom een bewogen jaar’… dit zinnetje is inmiddels helemaal uitgekauwd en toch dekt het goed de lading. Iemand die met mooie inspirerende woorden nieuw licht kan schijnen op de consequenties van de huidige crisis en ontwikkelingen in de maatschappij is Ramsey Nasr. Zijn boekje De Fundamenten kwam precies op het goede moment en was helemaal raak. Deze indringende oproep is daarom een relevante kandidaat op onze shortlist!
Verwachting – Anna Hope
‘Ik wilde het niet meer wegleggen. Het gaat over drie Britse vriendinnen die je door de tijd volgt. Het is confronterend en herkenbaar. Alles zit erin. Een prachtroman.’ Hiermee tipte Anne Sluijs onze collega en onderdeel van de Volkskrant Boekenraad Verwachting boven aan haar lijstje in de Volkskrant. Verwachting ging van hand tot hand onder collega’s tot vrijwel iedereen het had gelezen. Lees onze recensie over onze keus voor dit Boek van de Maand.
Eten met Nick – Nick Toet
Haags, Haagser, Haagst: dan kom je bij Nick Toet uit. Gooi daar nog wat heerlijke maaltijden voor je zieltje bij en je wilt eigenlijk elke avond wel een recept van Nick Toet uitproberen. Geen zin om te koken maar wel om vermaakt te worden? Een filmpje van zijn YouYube kanaal zal je hongerig maken en laten lachen. Een kookboek zonder poespas mét humor. Wat wil je nog meer?
Papyrus – Irene Vallejo
Een boek dat het boek bejubelt. Need we say more? Bovendien een prachtige uitgave die de liefde voor boeken nog meer aanwakkert!
de Meisjes – Annet Schaap
Annet Schaap betoverde de boekenwereld al eerder met haar kinderboek Lampje. Haar bundel de Meisjes is wederom betoverend met prachtige illustraties en sprookjes op een unieke manier in een nieuw jasje gestoken. Het zal je niet verbazen dat voor de meisjes in deze verhalen een extra mooie rol is weggelegd. De betovering was bij ons compleet met een muzikaal optreden in de Kinderboekenweek. Sommige kinderboeken wil je ook als volwassene lezen en de Meisjes is er daar een van!
Jonge vrouw in blauw bij avondlicht – Alena Schröder
Het is altijd spannend om een Boek van de Maand aan onze lezers te presenteren. Vinden ze het net zo mooi, indrukwekkend en bijzonder als wij dat vonden? Bij dit boek kregen we zo veel positieve feedback en daarnaast werd het ons bestverkochte Boek van de Maand ooit. Jonge vrouw in blauw bij avondlicht van Alena Schröder gaat over vier vrouwen die dwars door de tijd met elkaar te maken hebben, over ‘geboren’ familie en gekozen familie en over verlies, vergeving en herinneringscultuur. Er is een hoofdrol weggelegd voor een Vermeer schilderij – wat een prachtige match was met onze winkel in Delft. Lees onze recensie of luister onze podcast.
Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl
Het verhaal van Fortuna’s kinderen begint eigenlijk bij het Boekenweekgeschenk van 2020, Leon & Juliet door Annejet van der Zijl. Annejet had bij Paagman een groots optreden gepland staan, een hele zaal vol luisteraars en een meteen geliefd Boekenweekgeschenk om over te vertellen. Helaas werd dit mooie evenement op het laatste moment afgezegd door het begin van de coronacrisis. Annejet wist de pijn van alle aanmelders een beetje te verzachten: ze signeerde voor ieder van hen een Boekenweekgeschenk op afstand, dozen en dozen vol dus. Een gebaar dat we tot vandaag niet vergeten zijn. Het Boekenweekgeschenk werd de inspiratie voor het nieuwste ‘grote’ boek van Annejet van der Zijl. Ongeveer een jaar later konden we het evenement gelukkig overdoen voor Fortuna’s kinderen!
Derksen – Antoinnette Scheulderman, Michel van Egmond
In de korte geschiedenis van onze winkel in de Mall of the Netherlands, springt er één evenement uit. In juni mochten we Johan Derksen, Antoinnette Scheulderman en Michel van Egmond ontvangen voor een signeersessie. Ze hebben die dag keihard gewerkt want de opkomst was enorm! Dit boek heeft de sportafdeling maandenlang zwart gekleurd en was kenmerkend voor 2021.
De Zwijger -René van Stipriaan
In De zwijger ontrafelt René van Stipriaan de duizelingwekkende loopbaan van een van de meest onverzettelijke figuren uit de wereldgeschiedenis: zijn ambities, successen, manipulaties, nederlagen. En ook de spanningen in zijn familie, zijn bizarre huwelijksleven – en zijn neiging om, als het erop aankwam, in het verborgene te opereren. Wat is een prachtig boek geworden. Dat vinden wij niet alleen, want er wordt al flink gestemd op De Zwijger!
Zwemmen in het donker – Tomasz Jedrowski
Lyrisch, prachtig verteld, en krachtig emotioneel: dit boek heeft door z’n eenvoud een stille kracht die je bij de keel weet te grijpen. Een instant klassieker die door veel collega’s nog steeds aanbevolen wordt!
Kruispunt – Jonathan Franzen
De boekenredactie van de Volkskrant heeft Kruispunt verkozen tot het beste boek van het jaar en wij begrijpen wel waarom. Ieder jaar komen er een paar dikke pillen uit die in grote stapels in de boekhandel prijken. Het is niet ieders ding en boeken schrijven van dit formaat is een kunst op zich. Als je je in een dik boek wilt verliezen, kun je maar beter een geïnformeerde keuze maken want het is een commitment om honderden bladzijdes te lezen. Met Jonathan Franzen zit je goed, hij is een meester in ingewikkelde romans over verknipte families en Kruispunt is een waar meesterwerk. De liefhebbers kunnen ook nog even vooruit, want Kruispunt is het eerste deel in een trilogie.
We zijn benieuwd op welk boek jij gaat stemmen. Je kan stemmen tot maandagnacht 31 januari dus wacht niet te lang!