We gaan in februari voor koude rillingen met ons nieuwe Boek van de maand: Slechts een diefstal van Ann-Helén Laestadius.
Ben jij op zoek naar een nieuw lievelingsboek? Elke eerste vrijdag van de maand tippen onze boekverkopers de meest opvallende, veelbelovende of mooie boeken. Dit zijn boeken van debutanten, onbekende (buitenlandse) auteurs of onontdekt talent en daardoor toch een extra zetje nodig hebben om bij het grote publiek in de kijker te komen. In de Paagman Tipt Boeken Podcast nemen wij je mee achter de schermen en kletsen wij je bij over onze keuzes. Iedere maand in jouw favoriete podcast-app!
Het Boek van de maand-team over Slechts een diefstal
Koude rillingen…
Ten noorden van de poolcirkel zijn de winters lang en ijzig koud. Hier wonen de Sami-volken in Lapland, een gebied dat zich uitstrekt over het allernoordelijkste gedeelte van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Een van die Sami is Elsa, negen jaar oud en de dochter van een Samische rendierherder. Wanneer ze op een ochtend naar de rendieren skiet, komt ze oog in oog met een man met een mes die net haar rendierkalf Nástegallu heeft gedood. De dief bedreigt haar en legt haar zo het zwijgen op, maar dit donkere geheim draagt Elsa voor altijd met haar mee en zet een reeks heftige gebeurtenissen in gang. Wanneer het verhaal tien jaar in de tijd springt, komt de lezer er achter hoe ver deze heftige gebeurtenissen doorwerken in de kleine gemeenschap. Terwijl om haar heen het racisme en de bedreigingen tegen de Sami escaleren, wordt Elsa opnieuw het doelwit van de man die ooit haar rendier doodde. De kille gebeurtenissen en winterse omgeving in het boek brachten alle Boek van de maand-leden koude rillingen. Collega Hilde deelde zelfs op de groepwhatsapp: “Ik heb mijn kachel een graadje hoger gezet tijdens het lezen. Kreeg het gewoon koud van het boek!”
Zowel leerzaam als spannend
Slechts een diefstal vertelt dus het verhaal van de Sami in Lapland en slaagt erin zowel leerzaam als spannend te zijn. Het boek is door Ann-Helén Laestadius met de juiste drive en snelheid geschreven, waardoor we constant wilde weten hoe het verder zou gaan tussen Elsa en de rendierdoder. Maar deze verhaallijn is eigenlijk pas het begin van een verhaal over haat jegens de Sami-gemeenschap, over rendieren die worden vermoord en over de politie die weigert dit te onderzoeken. Ann-Helén Laestadius is zelf van Sami-afkomst wat het boek een extra diepgang geeft. Door haar eigen ervaringen weet zij precies de vinger op de pijnlijke plek te leggen van een samenleving die gevormd is door tradities en angst. Hierdoor hebben wij een heel ander inzicht gekregen over de Sami door de geschiedenis heen en hoe zij door de buitenwereld worden behandeld. We kennen de verhalen over de Amerikaanse indianen en het Israëlisch-Palestijns conflict, maar over de systematische onderdrukking van Sami wordt in de wereldmaatschappij nauwelijks gesproken. Ann-Hélen Laestadius slaagt erin het gevoel van het noordelijkste noorden te vangen; de kou, de emotie, de natuur en het – veelal zware – dagelijkse leven van veel Sami’s. Laestadius’ personages en hun motieven en emoties zijn eenvoudig te begrijpen, maar dat maakt het verhaal en de strijd tussen de verschillende volken alleen maar indrukwekkender. We hebben veel meer van dit soort perspectieven nodig.
Extra inspiratie: zij werden het nét niet
Zora del Buono – De maarschalk
In De maarschalk, gebaseerd op het eigen familieverleden van del Buono, staat haar grootmoeder en naamgenoot centraal. Het verhaal begint in Joegoslavië, kort na de Tweede Wereldoorlog, maar het grootste gedeelte speelt zich af in Italië, ten tijde van een nog opkomend Mussolini. Door de jaren die verstrijken, volgen we niet alleen Zora en haar man Pietro, maar ook de generaties na hen. Met haar schrijfstijl, een balans van feitelijk en persoonlijk, schetst del Buono een realistisch beeld over het leven tijdens niet één, maar twee wereldoorlogen.
Seishu Hase – De jongen en de hond
Het wonderbaarlijke verhaal van Tamon de hond, zes maanden na de allesverwoestende tsunami van 2011 in Fukushima wordt hij sterk vermagerd gevonden door een vrachtwagenchauffeur. Vanaf hier volgen we Tamon op zijn reis langs verschillende individuen. Alsof de hond aanvoelt dat hij nodig is belandt hij telkens op een plek waar hij welkom en nodig is. Voor iedere persoon vervult hij een verlangen en krijgt hij veelal een nieuwe naam en hij past zich steeds goed aan aan zijn nieuwe leven. Maar er mist iets, hij lijkt naar iets op zoek te zijn, waarom kijkt hij steeds naar het zuiden? Arriveert Tamon op zijn bestemming? En hoe vergaat het de verschillende personages die we ontmoeten tijdens zijn reis? Redenen om dit verhaal van een krachtig dier, dat emoties aan voelt als een ware therapiehond te gaan lezen.
Ane Riel – Uurwerk
Alma is de weduwe van een horlogemaker, Otto. Heel stilletjes leeft ze voort in hun huis, tussen de herinneringen die steeds vager worden. Wat er precies met Otto is gebeurd, is in het web van herinneringen verloren gegaan, ook al kent Alma de waarheid. Op een dag komt een klein jongetje aan de deur: ze sluiten een bijzondere vriendschap die haar leven doet opschudden. Een mooi en mysterieus portret met een donker randje. Voor lezers van Ottessa Moshfegh.
Lees hier al onze andere Boek van de maand-keuzes! En beluister hier onze podcast 🎙️