Alle ministers opgelet! Leeslijst voor het nieuwe kabinet

Deze lijst is een oproep aan kabinet Rutte IV, want boektitels over belangrijke maatschappelijke onderwerpen lees je hier 👇

Volkshuisvesting, gezondheidszorg, klimaat, geopolitieke spanningen, inkomensongelijkheid en discriminatie. Het zijn maar een aantal thema’s die van belang zijn voor het nieuwe kabinet. Boekhandels en boeken zijn broodnodig om informatie te verzamelen zodat je een mening en dus beleid kunt vormen over deze onderwerpen. Speciaal voor het nieuwe kabinet hebben wij bij hun speerpunten uit het coalitieakkoord wat boekentips verzameld.

Relatie burgers en de overheid

Het nationaalsocialisme als rancuneleer (9789044650891)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het nationaalsocialisme als rancuneleer is een van de bekendste essays van Menno ter Braak (1902-1940), waarin hij vlijmscherp de ware aard van het nationaalsocialisme blootlegt. Onze democratie is gericht op gelijke rechten voor iedereen, terwijl dat in de praktijk onhaalbaar is, maar juist dit principe leidt tot maatschappelijke spanning en rancune. Ter Braak ziet rancune als een van ‘de meest essentiële verschijnselen van onze cultuur’ en een voedingsbodem voor populistische bewegingen. Bas Heijne schreef voor deze uitgave een inleidend essay dat laat zien hoe actueel het essay van Ter Braak nog altijd is: ook in de eenentwintigste eeuw worden gevoelens van rancune en wrok genadeloos politiek ingezet.

Code Rood (9789493256361)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vanaf het moment dat het coronavirus in Nederland om zich heen greep volgden politiek journalisten Thijs Broer en Peter Kee de politieke hoofdrolspelers in de coronacrisis op de voet. In talloze interviews en achtergrondgesprekken op en rond het Binnenhof voelden zij toonaangevende politici, topambtenaren, spindoctors, virologen en zorgbestuurders aan de tand, om te reconstrueren hoe het coronabeleid in de achterkamers van de macht tot stand kwam. Hoe werden cruciale beslissingen in de bestrijding van het virus genomen? Code rood biedt een onthullende inkijk in de werking van de macht in crisistijd: hoe de bestrijding van de pandemie telkens weer werd bepaald door onvermogen, angst, opportunisme, partijpolitieke belangen en achterkamertjespolitiek, in een land waar niemand de baas is.

Het Tijdperk Van De Ik-Tiran (9789028451957)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Protesten, rellen, wantrouwen: de afgelopen jaren heeft de publieke woede een kookpunt bereikt. De oorzaken zijn bekend: toenemende ongelijkheid, slecht functionerende overheidsdiensten, politieke schandalen. Maar de heftigheid van het ongenoegen is nieuw. En dat komt door een nieuw verschijnsel: de ik-tiran. Door de opkomst van het internet, de smartphone en de sociale media zijn we onszelf als het centrum van de wereld gaan zien. Éric Sadin geeft een meeslepend geschreven analyse van de ineenstorting van onze gemeenschappelijke wereld. Hij doet dat vanuit een uniek historisch, politiek, sociaal, economisch en technisch perspectief. Zijn doel: nadenken over de voorwaarden van een sociaal contract dat ons bij elkaar kan houden.

Wat Je Op School Niet Hebt Geleerd (9789038810973)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Onze schooltijd voelt waarschijnlijk aan als een heel erg lange periode. We maakten ons huiswerk en leerden ongetwijfeld fascinerende dingen over formules, de erosie van gletsjers, de middeleeuwen en werkwoordsvormen in vreemde talen. Maar waarom leerden we – ondanks alle vakken die we hebben gevolgd – nooit over de écht belangrijke dingen die ons nu bezighouden? Het vinden van een geschikte partner, hoe we anderen kunnen vertrouwen, hoe we onszelf moeten begrijpen, hoe we om moeten gaan met rouw, verraad, angst en schaamte? Dit boek is een verzameling van essentiële levenslessen, vol praktisch nut en begrip van de mens. Het is huiswerk dat ons helpt het beste uit het leven te halen.

Duurzaam land

Omarm de chaos (9789044546538)

Bestel 👆 via Paagman.nl

We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid. COVID-19. Klimaatverandering. Verlies aan biodiversiteit. Na het laatste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties kan niemand meer wegkijken. De natuur is onze levensader. Als we die bron vernietigen, vernietigen we uiteindelijk onszelf. Hoogleraar Jan Rotmans neemt de lezer mee in de manier waarop hij zelf naar de wereld in transitie kijkt. Dat levert een indringend boek op, dat inzicht en overzicht biedt, een hoopvol perspectief schetst voor Nederland en de wereld, en handvatten geeft om zelf in beweging te komen. Rotmans brengt het grote verhaal terug naar het menselijke niveau. Transities zijn mensenwerk. Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons.

Eén Pan, Plaat, Planeet (9789464040432)

Bestel 👆 via Paagman.nl

In Eén Pan, Plaat, Planeet laat Anna Jones je zien hoe onze manier van eten de wereld kan veranderen door gerechten te maken die goed zijn voor de mens, de portemonnee en de planeet. Het boek bestaat uit ruim 150 recepten voor goedgevulde bakplaten, eenpansmaaltijden en supersnelle doordeweekse diners. Met gerechten als Perzische noedelsoep; Koreaanse pannenkoeken met wortel en sesam; Afrikaanse pindastoofpot; gebakken dahl met zoete aardappel en tamarinde en gekarameliseerde uientaart met halloumi, munt en citroen. En dat alles met toegankelijke en betaalbare ingrediënten en een manier van eten die goed is voor de planeet.

Waarom we geen hondenmelk drinken (9789024438754)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het drinken van koemelk en het eten van vlees zijn zo algemeen geaccepteerd dat we een naam hebben verzonnen voor de afwijking ervan: veganisme. We zien dit als een principiële keuze, maar voor de tegenovergestelde ideologie hebben we geen naam. Dat is vreemd, want het wél gebruiken van dierlijke producten is evenzeer een principiële keuze. Dierethicus Willem Vermaat introduceert de term ‘carnisme’ voor de overtuiging dat het gerechtvaardigd is om dierlijke producten te gebruiken – een overtuiging die alomtegenwoordig blijkt te zijn in onze cultuur. Met tot de verbeelding sprekende voorbeelden legt Vermaat de absurditeiten en inconsistenties van de carnistische cultuur bloot. Waarom vinden we het ene geval bizar en verwerpelijk, en accepteren we het andere zonder aarzelen?

Een leven op onze planeet (9789024592074)

Bestel 👆 via Paagman.nl

In dit nieuwe autobiografische boek van Sir David Attenborough (Life, Planet Earth, Blue Planet) neemt de filmmaker je mee in zijn wereld – en de planeet van ons allemaal. Voor het eerst beschrijft hij op geheel eigen wijze de belangrijkste momenten in zijn leven als bioloog. Hoe hij oog in oog stond met wilde dieren en zijn leven wijdde aan het vastleggen van de natuur in al haar schoonheid en diversiteit. Ook vertelt Attenborough over de verwoestende veranderingen die hij in al zijn jaren met eigen ogen heeft gezien. Een actueel boek met dringende, maar hoopvolle boodschappen voor de toekomst. Kijk door de ogen van de man die de natuur een stem gaf.

De blauwe fabel (9789083196015)

Bestel 👆 via Paagman.nl

In De blauwe fabel vertelt Ties Joosten aan de hand van minutieus historisch onderzoek en op basis van tientallen interviews met insiders hoe de KLM keer op keer profiteert van de Nederlandse liefde voor de zwaan. Of de KLM nu geraakt wordt door economische crises, een pandemie of door opkomend nationalisme: de overheid staat altijd klaar om haar met een grote zak geld te redden. Nu de klimaatcrisis de toekomstperspectieven van het luchtvaartbedrijf langzaam maar zeker doet vervagen, is het tijd om de oude zwaan recht in de ogen te kijken. Zijn we na honderd jaar nog altijd verblind door de liefde voor onze nationale trots?

Veiligheid

Wie zette mijn naaktfoto’s online? (9789463493154)

Bestel 👆 via Paagman.nl

In februari 2021 publiceerde de Volkskrant de longread ‘Wie zette mijn naaktfoto’s online?’ van Jantine Jongebloed – een reconstructie van een zedendelict en een verslag van Jantines confrontatie met de daders, zeventien jaar na dato. Het is niet alleen een persoonlijke zoektocht naar wat haar overkwam op haar zestiende, maar een universeel verhaal over seksualiteit, sexting, slut shaming, schaamte, schuld en de rol van sekseducatie. Het verhaal ging viraal, werd doorverkocht aan de Vlaamse krant De Morgen, en Jantine schoof aan bij Eva Jinek. Speciaal voor jongeren bewerkte ze haar verhaal, inclusief niet eerder gepubliceerde scènes en vragen voor de lezer om tijdens het lezen op te reflecteren. Wie zette mijn naaktfoto’s online? is een spannende detective en een positief pleidooi in één: een oproep om op een andere manier te praten over seksualiteit en sexting. Thuis, met elkaar en op school.

Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? (9789090342610)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Inmiddels is 75% van de infectieziekten die de mens bedreigen afkomstig uit het dierenrijk. De oorzaken? Menselijk ingrijpen in natuurgebieden, wereldwijde handel in dieren en uiteraard de intensieve veehouderij. Ouwehand laat zien hoe ons land daarin al jaren een twijfelachtige koppositie inneemt én hoe gevaarlijk dat is. Geen land ter wereld huisvest op zó weinig grond zóveel dieren als Nederland. Jaarlijks worden in ons land 640 miljoen dieren na een kort en miserabel leven gedood. Ons land is daarmee een ware kweekvijver voor zoönosen. Toch weigeren de traditionele partijen in politiek Den Haag al jaren om in te grijpen, ondanks waarschuwingen van virologen. Nu het leven van mensen bedreigd wordt door covid-19, Q-koorts, levensgevaarlijke vormen van vogelgriep en tal van andere virussen en bacteriële infectieziekten, zullen we ons ernstig moeten bezinnen op onze omgang met dieren, natuur en het klimaat. Ouwehand zet in Dieren kunnen de pest krijgen. En dan? de grondoorzaken van de huidige pandemie op een rij én laat zien hoe we nieuwe pandemische dreigingen kunnen voorkomen.

Mocro Maffia (9789048828036)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Een paar jaar geleden trokken ze gezamenlijk door het land om juweliers te beroven, nu vermoorden ze elkaar met zware wapens in de strijd om cocaïnemiljoenen. Niet alleen in Amsterdam, maar door heel Nederland en zelfs tot in België en Marokko is het oorlog. Maar wie staan er nu precies tegenover elkaar en waarom? Mocro Maffia vertelt het inside-verhaal over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen. Een verhaal over geld, ambitie, hoogmoed en verraad. Wraak (2019) is het langverwachte vervolg op de bestseller Mocro Maffia, dat verder gaat waar Mocro Maffia ophield. Gebaseerd op uitgebreide research en talloze ontcijferde pgp-berichten vertellen vertellen Mocro Maffia en Wraak samen het een verhaal over jonge jongens die snel op willen klimmen in het milieu en daar alles voor overhebben. Maar daarvoor betalen ze vaak een hoge prijs.

Gelijke kansen

Rood in Wassenaar (9789026357077)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Rood in Wassenaar van Marjolein Moorman is het persoonlijke en openhartige verhaal van een bevlogen politicus voor wie het persoonlijke politiek is. Moorman is bekend van de tv-serie Klassen. Marjolein Moorman streeft naar meer kansengelijkheid en minder armoede, naar kwalitatief goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen. Met lef en daadkracht toont ze hoe het sociaaldemocratische ideaal in de praktijk gebracht kan worden en opnieuw aan geloofwaardigheid kan winnen. Anno 2021 moet iedereen alles kunnen bereiken in het leven, op eigen kracht. Succes is je eigen verdienste en als je faalt, is dat je eigen schuld. Maar door het individu volledig verantwoordelijk te maken voor zijn eigen leven gaat veel talent verloren en dreigt onze samenleving steeds verder uiteen te vallen. Moorman ziet het bestrijden van kansenongelijkheid dan ook als haar belangrijkste opdracht.

FAQ Gender (9789463493116)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Als queer stel krijgen Mandy Woelkens en Thorn de Vries ontzettend veel vragen over gender: In FAQ Gender gebruiken Mandy en Thorn hun eigen ervaringen om die Frequently Asked Questions (FAQ) te beantwoorden. Hoe weet je bijvoorbeeld of je non-binair bent? Wat moet je doen als je iemand misgendert? En welke voornaamwoorden gebruik je? Zeer geschikt als je iemand bent of kent die non-binair is en voor iedereen die er meer over wil weten om respectvol met non-binaire mensen om te kunnen gaan. ‘We hopen in dit boek de gender-FAQ for once and for all te beantwoorden en de gendergrijze wolken te doen vervagen. Voor ons is het namelijk heel helder; nu jij nog.’

Als Je Maar Gelukkig Bent (9789038809151)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Journalisten Jessica van Geel en Robbert Blokland, beiden gelukkig gay getrouwd, vinden dat we te weinig persoonlijke verhalen horen over hoe het is om homo, lesbienne, queer, gay of bi te zijn. In gesprekken met onder anderen Nicolaas Veul, Romana Vrede, Paul de Leeuw, Barbara Barend en Carry Slee nemen Van Geel en Blokland de lezer mee in de wereld die gay heet. Over coming-out, huwelijk, gay connection, Grindr en antihomogeweld. Over de lhbtiq-gemeenschap van nu en het verschil met pak ’m beet twintig jaar geleden. Want het ‘homohuwelijk’ brengt weliswaar juridische gelijkwaardigheid, maar de clichés rond lhbtiq zijn er nog steeds. Hoe komt dat?

Waarom Vrouwen Minder Werken Dan Mannen (9789403153117)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het is een veelkoppig monster, de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Op de werkvloer, en ver daarbuiten, zijn mannen de norm. Nog altijd is het zo dat vrouwen veel minder werken dan mannen – en voor datzelfde werk krijgen zij doorgaans minder betaald. Daarnaast doen vrouwen steevast het grootste deel van het huishouden. En ook de zorg voor de kinderen komt vooral op het conto van vrouwen. Hoe komt het toch dat deze patronen zo hardnekkig zijn en zich zo moeilijk laten uitroeien? En wat zijn de gemiste kansen voor vrouwen én mannen, zolang we geen afscheid nemen van die ingesleten gewoontes? Liesbeth Staats maakte er een spraakmakende documentaireserie over en diept de materie nu verder uit in Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is). Aan de hand van talloze voorbeelden – soms geestig, vaak persoonlijk, altijd schrijnend – brengt ze de vele facetten van deze problematiek in kaart en vuurt ze de discussie aan.

De zeven vinkjes (9789493256484)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in de samenleving. In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.

Welvarend land

Gratis Geld Voor Iedereen (9789083000787)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben. Het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze internationale bestseller laat Rutger Bregman zien hoe ideeën de wereld kunnen veranderen. Iedere mijlpaal van beschaving – van het einde van de slavernij tot het begin van de democratie – was ooit een utopische fantasie. Rutger Bregman laat aan de hand van vijf ideeën zien dat nieuwe utopieën zoals een gegarandeerd basisinkomen en een werkweek van vijftien uur kunnen ook werkelijkheid worden. In onze tijd.

1. Het idee van een onvoorwaardelijk basisinkomen om een einde te maken aan armoede en waarna de titel gratis geld ook verwijst.
2. Een korte werkweek van 15 of 20 uur om de door technologische innovaties structurele werkeloosheid aan te pakken.
3. Een eerlijker belastingstelsel om de vermogens- en inkomensongelijkheid aan te pakken.
4. Het beëindigen van armoede door effectieve vormen van ontwikkelingshulp.
5. Een wereld zonder grenzen (oftewel vrij verkeer van mensen).

Een werkweek van 4 uur (9789022578612)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Vraag Timothy Ferriss wat hij aan het doen is, en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: ‘skiën in de Andes’, ‘duiken in Panama’ of ‘tangodansen in Buenos Aires’. Ferriss heeft namelijk het achterhaalde idee van ‘eerst werken, dan leven’ ingeruild voor een rijk leven in het hier en nu. Niet geld stelt je daartoe in staat, maar de nieuwe economische factoren tijd en mobiliteit. Vergeet het achterhaalde idee van werken tot je pensioen. Of je nu die grote wereldreis wilt maken, een maandelijks salaris van vijf cijfers wilt met zo weinig mogelijk inspanning, of gewoon minder wilt werken en meer wilt genieten – Een werkweek van vier uur geeft het antwoord. Ontsnap aan de 9-tot-5-mentaliteit en leid een rijk leven!

Gezondheidszorg

Hunkeren Naar Verbinding (9789090349947)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Eenzaamheid is een steeds groter wordend maatschappelijk probleem. Het sluiten van de verzorgingshuizen, de individualisering en digitalisering van de samenleving hebben deze zaak geen goed gedaan. In ‘Hunkeren naar verbinding’ beschouwt Joan van Baarle eenzaamheid vanuit de existentiële, emotionele en sociale kant. Bij existentiële eenzaamheid heerst het intense gevoel nergens bij te horen, geen verbinding te kunnen maken. Emotionele eenzaamheid uit zich bij mensen die een groot verlies hebben geleden en van sociale eenzaamheid spreken we als er te weinig (diepgaande) sociale relaties zijn. In haar persoonlijke verhaal, dat als een rode draad door het boek loopt, ontdekt Van Baarle haar eigen soorten eenzaamheid. Het boek is gelardeerd met openhartige interviews met ouderen die vertellen hoe zij al dan niet met hun eenzaamheid hebben leren omgaan.

VerpleegThuis (9789029544382)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Op 21-jarige leeftijd maakte Teun Toebes de gedurfde keuze om op de gesloten afdeling van een verpleeghuis te gaan wonen. Niet alleen om te ervaren hoe de zorg voor mensen met dementie verbeterd kan worden, maar vooral om te laten zien dat wij als maatschappij ons beeld van dementie moeten aanpassen. Op ontwapenende en ontroerende wijze beschrijft hij de pijnlijke systemen die in de zorg en samenleving heersen en hoe wij deze kunnen veranderen. VerpleegThuis is niet alleen een boek over de toekomst van dementie, maar vooral een boek over de toekomst van ons allemaal. Waarom? Omdat de kans dat dit boek ook over jouw toekomst gaat één op vijf is.

Buitenlands beleid

Beter wordt het niet (9789044542585)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Europeanen klagen graag dat de Europese Unie zo verdeeld is, zo traag en zo zwak. Maar geloof het of niet, het Habsburgse Rijk was net zo. Tijdrekken, conflicten vermijden, permanent hervormen en lelijke compromissen sluiten waren hoekstenen van het Habsburgse bestuur. Met fortwursteln, doormodderen, gaven de keizers vele volkeren, talen en culturen een dak boven het hoofd – en dat maar liefst zeshonderd jaar lang. Daar kan de EU, die al even multinationaal is, nog iets van leren. Kan het zijn dat de grootste Europese zwaktes tegelijkertijd een kracht zijn? En dat Europa per definitie alles half doet, en nooit af is?

Antisemitisme (9789024432530)

Bestel 👆 via Paagman.nl

Hannah Arendt beschrijft de opkomst van het antisemitisme in Centraal- en West-Europa in de late negentiende en vroege twintigste eeuw, en onderzoekt hoe deze ideologie kon leiden tot de grootste gruwelijkheden uit de twintigste eeuw. Antisemitisme is het eerste boek van een driedelige studie naar de filosofische oorsprong van het totalitarisme. Dit hoofdwerk van Hannah Arendt heeft een beslissende invloed gehad op het denken over totalitaire regimes en op ons filosofische en politieke begrip van de terreur van de Holocaust. Met de opmars van autoritaire leiders en groeiende sentimenten van nationalisme en antisemitisme in onze tijd biedt Arendts werk niet alleen een historische analyse, maar vooral ook een waarschuwing voor de toekomst.

En deze is speciaal voor Mark…

Vergeten! Dierenverhalen om het voortaan te onthouden (9789021445977)

Bestel 👆 via Paagman.nl

De wesp weet dat hij iets vergeten is, maar wat was het toch ook alweer? De zwaluw herinnert zich niet eens meer wie hij was, en de zwaan heeft niet onthouden waarom hij een knoop in zijn hals had gelegd. `Al dat onthouden ook… zei de olifant. `Daar heb je niets aan. Alle dieren vergeten wel eens iets, maar dat de eekhoorn niet aan de verjaardag van de ransuil heeft gedacht, is onvergeeflijk. Voortaan zal hij die altijd blijven onthouden.

Geschreven door
Meer van Britt

Met z’n allen aan een uitgesteld kerstdiner!

Vier jij Kerstmis normaal in groot gezelschap en kijk je altijd uit...
Lees verder